tisdag 17 september 2024

Anna Hallander: Genom skuggan

Titel: Genom skuggan
Författare: Anna Hallander
Sidantal: 454
Förlag: Lundberg & Lennse Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Bara en idiot återvänder till slaveri.

I Thun-Jemira, en stad omringad av stäpp, finns krafter som ger stor makt åt den som kan betvinga dem. Stadens ledare håller en enad fasad utåt, men under ytan pågår en maktkamp.

Krigaren och slaven Elaatri är bunden av häxkonst och finner ingen utväg från slaveriet. På stadens gator möter han den utstötta flickan Niira. Där andra ser en kallblodig mördare finner Niira en vän. Flickan bär på ett eget mörker som gör att hennes stam vill se henne död.

Elaatri hamnar i maktkampens centrum och måste välja: vågar han se den han verkligen är och kämpa för friheten eller ska han fortsätta förtränga sitt förflutna?

Mina tankar:

Detta är författarens debutbok och det är den första delen i serien Vindvandraren. Det är en fantasy som riktar sig till en vuxen publik.

När man hör ordet fantasy så går tankarna ofrånkomligt, även bland inbitna fantasyläsare, till berättelser som äventyrare som ger sig ut på en stor resa som blir ett farligt äventyr. Ofta har de ett uppdrag och skall rädda, om inte hela världen, i alla fall det land som de kommer ifrån. Det finns en stor ond kraft av något slag som vill stoppa dem och förstöra deras möjligheter.

Här har vi något annat än den mallen som har kommit att bli standarden. Det är så gott som avsaknad av resor och jag skulle nog inte kalla de centrala karaktärerna för äventyrare. Det finns en ondska i berättelsen, för det måste finnas något som kan fungera som en antagonist för att få till en spänning i handlingen. Men jag vill påstå att det inte är den ondska som man kanske kan tro, vill lämna detta osagt då det är en resa för själva läsaren att ta till sig denna bit av handlingen.

De karaktärer vi möter här är långt ifrån sagornas hjältar men åt andra sidan är de inte heller skurkarna. De utför både goda och onda handlingar. Ärligt talat så är de flesta mera åt det mörka hållet, men det finns orsaker till det. Ibland blir man tvingad till saker och ibland så måste man ta till drastiska saker för att bara kunna överleva.

Det vi har här är en mörk och grym värld och berättelse som vi får ta del av. Jag pratade om avsaknaden av resan och det mesta i boken tar plats i en stad. Av det som jag har läst i fantasy så kom jag att tänka på Tjuvstaden, som är en serie böcker som i sin tur innehåller noveller, de är mörka berättelser som tar plats i en laglös stad. Jag kan se lite liknelser i detta. Jag tänkte även på vissa av Terry Pratchetts böcker som tar plats i hans stora stad Ankh-Morpork, men han körde med en stor dos humor och det finns inte direkt i denna bok, kanske lite nattsvart humor ibland.

Boken är på ett sätt komplex och lite tung att läsa, inte på något negativt sätt, men den kräver att läsaren är vaken och kan ta till sig mycket i handlingen. Det är intriger och maktspel som tar den ena vändningen efter den andra. De är ett antal centrala karaktärer att hålla koll på, även dessa är komplexa för när man tror att man har fått sig en klar bild över deras karaktärsdrag så kommer en nytt lager fram. Så författaren har gjort ett digert arbete när det kommer till handling och karaktärer.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en mörk och brutal fantasy på svenska. Här är allt sockersöt sagolikt bortspolat och man möts av karaktärer som är slipade efter denna råa värld och bemöter den med samma medel. Denna bygger upp ett intresse inför nästa del och det skall bli kul hur författaren tar sig vidare med berättelsen.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar