söndag 9 februari 2025

Stephen King: Storm of the Century

Titel: Storm of the Century
Författare: Stephen King
Sidantal: 376
Förlag: Pocket Books

Baksidestext:

They're calling it the Storm of the Century, and it's coming hard. The residents of Little Tall Island have seen their share of nasty Maine Nor'easters, but this one is different. Not only is it packing hurricane-force winds and up to five feet of snow, it's bringing something worse. Something even the islanders have never seen before. Something no one wants to see.

Just as the first flakes begin to fall, Martha Clarendon, one of Little Tall Island's oldest residents, suffers an unspeakably violent death. While her blood dries, Andre Linoge, the man responsible sits calmly in Martha's easy chair holding his cane topped with a silver wolf's head...waiting.

Linoge knows the townsfolk will come to arrest him. He will let them. For he has come to the island for one reason. And when he meets Constable Mike Anderson, his beautiful wife and child, and the rest of Little Tall's tight-knit community, this stranger will make one simple proposition to them all:

"If you give me what I want, I'll go away."

Mina tankar:

Denna bok är lite speciell då det är ett filmmanus i bokform. Stephen King skrev den direkt för att göras som en film, så det finns ingen vanlig roman som står som förgrund till berättelsen. Det är ett originalmanus.

Jag har sett filmen för längesedan och mindes bara berättelsen i stora drag. När jag började läsa denna bok så kom mer och mer tillbaka till mig, detta var bara för då kändes det som att det var en slags ny upplevelse för mig. Att det var första gången jag stötte på berättelsen.

Boken börjar med ett förord där Stephen King berättar hur idén kom till och varför han valde att skriva den som ett manus och inte som en vanlig roman. Detta har jag gillat när det kommer till Stephen King då jag gillar att höra sådana berättelser om vart idéerna kommer ifrån.

Då det är ett manus så är det som sagt skrivet på ett lite annorlunda sätt. Det är skrivet i så kallade scener och det börjar med att själva miljön beskrivs, vilka som är där och vad de gör. Sedan kommer det repliker, inbäddat med lite vad karaktären kanske gör.

Nu vet jag inte hur ett filmmanus ser ut, det enda jag har läst tidigare så är en Harry Potter-berättelse som var utgiven på detta sätt. Denna var en teaterföreställning som senare gavs ut i bokform. Det jag märker med dessa två är att Stephen Kings manus är mera målande och beskrivande än vad Harry Potter var. Vet inte om det är Stephen Kings berättarådra som inte kan sluta att komma med beskrivningar även om det skall vara ett manus eller om det finns olika stilar att skriva ett manus på. Detta gör att denna bok blir nästan som en vanlig roman och man känner verkligen igen Stephen Kings röst, även om den är nedtonad och mera saklig än beskrivande.

Själva berättelsen är riktigt spännande och är det något som Stephen King kan så är det att skapa unika och levande karaktärer och sätta dem i de knivigaste situationerna, han backar verkligen inte att pröva sina karaktärer och se när de brister.

Jag rekommenderar denna till alla som vill läsa allt av Stephen King, och vem vill inte det. Det är skräck men det är även en studie i hur en isolerad grupp av människor hanterar en ohanterlig situation.

Omdömen om andra böcker av författaren:

The Colorado kid
Vinden genom nyckelhålet
Lite krasslig, bara

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

lördag 8 februari 2025

Stina Flodén: Släpp mig fri

Titel: Släpp mig fri
Författare: Stina Flodén
Sidantal: 394
Förlag: Bokfabriken

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Camilla och barnen lever under ständigt hot efter att maken Mikael mördats. Mannen som kidnappade dottern Hedda är fortfarande på fri fot, och Camilla och Hedda är de enda vittnena.

En kväll knackar Camillas förflutna på dörren till familjens nya hem på skyddad ort. Maj-Lis, numera utredare för polisen i Falun, behöver hennes hjälp. I sitt arbete har hon kommit över en gammal video med en okänd flicka som filmats på platsen där Hedda hölls fången. Hon är nu fast besluten att ta reda på vem flickan är och var hon finns innan det är för sent.

Camilla kan inte riskera att förlora Hedda igen, men för att bli fri från sitt förflutna kan hon inte längre leva ett liv på flykt. Genom att hjälpa polisen kan hon sätta stopp för mannen som hotar dem. Hon måste bli den som jagar.

Mina tankar:

Detta är den andra boken om Camilla Stensjö, den första heter Nu dör vi.

Det är mer eller mindre en direkt fortsättning på förra boken så man skall ha läst den boken innan man börjar på denna. I den första så hände det en hel del saker, en del som uppdagades efterhand ju längre in i handlingen som man kom. Dessa saker är något som man inte kanske vill veta i förhand innan man läser den boken, då det är en del av upplevelsen. Så jag rekommenderar att alla som inte har läst första boken och är känsliga för att få reda på saker i förväg att överväga att sluta läsa här och i stället börja läsa på första boken.

I början av första boken så blir Camillas man dödad och det visar sig att han är iblandad i affärer med sexuellt utnyttjande av barn. I efterdyningarna av detta och andra händelser så har nu Camilla flyttat till en hemlig ort med sina två barn, men hon lever i en ständig skräck att personerna bakom denna grupp skall hitta dem igen.

Om den första boken så skrev jag att det var en mycket spännande debutbok som bjöd på många vändningar och en gripande historia, man kände dock ibland att det var en debut. Här i andra boken så har författaren verkligen slipat till sitt hantverk och debutspåren är borta.

Det är mer eller mindre en adrenalinpumpande berättelse från första sidan till sista, inte kanske i den bemärkelsen att det är action hela tiden utan att stämning och hotet som ligger över familjen gör att det blir pulshöjande.

Samtidigt så fördjupar hon sig i ämnet som kom upp i första boken, sexuellt utnyttjande av barn. Ett ämne som verkligen berör och tyvärr så är högaktuellt då internet har öppnat gränserna till detta på ett sätt som inte går att beskriva. Det är inte bara i detta ämne som hon fördjupar sig i, vi får även ta del om Camillas tidigare liv, vilket ger ett djup till karaktären.

Så jag tycker att Stina har tagit ett bra steg upp från en bra debut och levererar en spännande uppföljare som kommer i ett riktigt genomarbetat paket när det kommer till handling och språk.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en deckare som är mera som en spännande thriller än den traditionella deckaren där det skall lösas ett mordfall.


Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Nu dör vi (Camilla Stensjö #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

torsdag 6 februari 2025

Marija Fischer Odén: Tinget i Hög

Titel: Tinget i Hög
Författare: Marija Fischer Odén
Sidantal: 20
Förlag: Fåglar Förlag

Baksidestext:

Jag vet precis i vilket ögonblick jag förstod att det var ute med oss. Hardbens flins och den benhårda glansen i Vitolfs ögon när hans hand lade sig på svärdets hjalt. Tre kråkor som tysta cirklade över våra huvuden. Tingsbålet som brann så häftigt att det verkade hata veden den förtärde. Allt det sitter fast i mitt minne, förföljer mig om nätterna.

Nia kämpar för att inte förlora sin älskade. Men går det att sätta sig upp mot vikingatidens hederskultur? Och kan Moder Jord ha lyssnat när hon bönföll om hjälp under månen?

Mina tankar:

Författaren har tidigare skrivit fantasy som är starkt inspirerad av det fornnordiska och hennes berättelser ligger nära naturen. Denna novell är mera en historisk berättelse än vad den är fantasy då den utspelar sig under vikingatiden och magi förekommer inte.

Det är dags för ett ting, där saker medlas och gör upp, allt på sättet som det gjordes på vikingatiden. Många människor har samlats och där möter vi en ung kvinna som kommit dit för att förhoppningsvis avstyra något.

Det är ett spännande insyn om hur det kunde vara på vikingatiden, om det är hundra procent historiskt korrekt vet jag inte men det känns som trovärdigt. Det var en annan tid då och även om man hanterade saker annorlunda så är kärnan det samma. Just i denna är det om ens heder blir ifrågasatt och just detta om en mans manlighet, något som man kan tänka sig att på vikingatiden var något som inte sågs med blida ögon.

På några få sidor får författaren till en bra berättelse som hinner får ett djup och även förmedlar känslor, samtidigt som den återspeglar en försvunnen tid.

Jag rekommenderar denna till alla som är intresserade av vikingatiden, det är en kort berättelse och man läser den enkelt i en sittning.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Tvåhjärtat (Tvåhjärtat #1)
Nedom (Tvåhjärtat #2)
Oberg (Tvåhjärtat #3)
Sissels Yule

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar