lördag 19 augusti 2017

Jenny Töredal: Älvkorset


Titel: Älvkorset (2016)
Författare: Jenny Töredal
Sidantal: 232
Förlag: Visto Förlag

Handling:

Ella är en flicka som lever och är uppväxt i vår värld, men en dag tar hennes mormor henne till en annan värld och berättar att det är från denna värld de kommer ifrån. Det är en annorlunda värld i stil med våran medeltid. Strax innan mormodern dör ger hon henne ett magiskt smycke som hon kallar Älvkorset. Hon har hållit det gömt för att inte onda krafter skall få tag i det, nu blir det Ellas tur att bli Älvkorsets bärare.

Mina tankar:

Detta är en fantasybok, den riktar sig kanske mest åt tonåringar/unga vuxna och då det även är en hel del romantik i den till de som törstar efter detta också. Det är första delen i en serie, den andra heter De Dödas Dolk och kommer senare i år.

Språket är lättläst och medryckande och då det är i första person är handlingen (av förklarliga skäl) väldigt nära inpå huvudkaraktären. Man får endast ta del av det som huvudpersonen känner, upplever och får reda på.

Berättelsen har den vanliga episka bakgrunden med den store onde som vill ta över världen. Men den skiljer sig med att den istället för att visa stora slag och liknande så stannar den hos huvudpersonen som inte direkt befinner sig där det episka händer, ändå spelar hon en stor roll i händelserna.

Det blir även en härligt konflikt för huvudpersonen som är kvinna och levt i en värld som (i alla fall till viss mån) står för likvärdighet mellan könen. Världen hon kommer till har en helt annan syn på kvinnor, här har de inte mycket att säga till om, det är männen som bestämmer och kvinnor får inte t.ex använda vapen. Detta går inte huvudkaraktären med på så enkelt och det skapar en del problem med Ordern som styr i landet. Så det är en färgstark och intressant person som målas upp.

En bra bok och jag rekommenderar den till alla som vill ha kärlek, fantasy, spänning och en stark kvinnokaraktär i en härlig mix.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar