söndag 13 maj 2018

Anne-Marie Schjetlein: Döden Den Bitterbleka


Titel: Döden Den Bitterbleka
Författare: Anne-Marie Schjetlein
Sidantal: 301
Förlag: Bokfabriken

Handling:

I Halmstad går det en rykte om en pedofil, någon som försöker lura med sig barn. En dag får kirurgen Andreas ta emot en svårt skadad pojke. Pojken har blivit misshandlad och utnyttjad. Oron ökar och Andreas känner en personlig rädsla om det skulle hända hans egna barn.

Mina tankar:

Detta är andra boken om kirurgen Andreas, den första heter Döden Kvittar Det Lika, läs här vad jag tyckte om den. Den säger sig vara fristående och man kan med säkerhet läsa den så, men jag skulle absolut rekommendera att man läser den första boken först så att man får klart för sig vad som hänt i karaktärernas liv tidigare och hur de olika personerna hänger ihop med varandra. Även om man får en liten resumé i boken så tror jag inte man får med sig allt om man hoppar på denna med det samma.

Det är precis om första boken en stor del thriller och en stor del relationsdrama. Detta byggs upp bra så att man får lära känna personerna och de blir levande och får ett djup. Denna gången är det ännu mera spännande och hotet är mera uppenbart och det kommer, utan att avslöja för mycket, från flera håll samtidigt. Det är en skrämmande tanke att inte veta vem av dem man möter på gatan och kanske dagligen i sitt jobb som är psykopat/galning eller inte.

Den är uppbyggd av korta kapitel vilket lätt gör att man skall bara läsa ett till, den bygger upp en spänning som håller i sig boken ut. Hotet ligger där hela tiden och ruvar och ibland kommer den även fram.

Det är ett starkt och hemskt ämne som berörs i boken. Hur någon kan utsätta barn för dessa saker är obegripligt. I några kapitel får man även se det ur pedofilens ögon och hur en sådan kan komma att tänka på sitt agerande. En varningens ord till de som inte tål att läsa om barn som far illa, då kanske inte denna boken är något att ta upp.

Andreas är ingen stark karaktär. Då menar jag inte att han är dåligt skapad eller beskriven, utan att han som person är svag. Han har svårt att vara bestämd och han låter lätt andra styra honom, i denna vaknar han till lite mera och får ta beslut och ta ansvar i hemmet. Han är så att säga mänsklig för det finns många som honom i verkliga livet, likaså som det finns personer som vill manipulera de lättstyrda.

Det är en bra nisch som Anne-Marie Schjetlein (och säkert några författare till) har skapat med sina psykologiska thriller i sjukhusmiljö. Gillar man att läsa deckare men kanske är trött på att läsa om poliser som löser ett fall så är detta ett bra avbrott från det vanliga. 

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus AdlibrisFölj mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar