tisdag 16 oktober 2018

Ingrid Elfberg: Monster

Titel: Monster
Författare: Ingrid Elfberg
Sidantal: 380
Förlag: Bokfabriken

Handling:

Polisen Erika är sjukskriven, hon åker hem till Norrland. Hon är gravid efter att hennes man, som misshandlat henne, våldtog henne. Han sitter nu fängslad och väntar på rättegång och hon känner att hon behöver komma bort. Erika blir indragen i en lokal utredning i Norrland när ett makabert självmord inte känns helt rätt. Strax därpå sker ett till självmord i Göteborg. De är båda hemhörande i Norrland och gått i samma skola. Finns det något samband?

Mina tankar:

Monster är Ingrid Elfberg fjärde bok och kom 2016, det är den tredje boken om polisen Erika och de övriga poliserna i Göteborg. De kan läsas fristående men jag rekommenderar att man läser dem i rätt ordning för att förstå bättre vad för bakgrund karaktärerna har.

Precis som hennes tidigare böcker så är det en blandning av den klassiska polisutredningen och relationsdriven psykologisk thriller. Vikten ligger på det psykologiska och i detta fall tar hon upp ett ämne som berör många, mobbing. Jag skulle säga att troligen alla har någon gång varit i kontakt med mobbing i någon form, det kan vara som offer, utövare eller den tyste som står och ser men inte vågar göra något, eller kanske den som sa till. Hon tar upp en viktig sak att mobbing i ung ålder kan sitta i för resten av livet, det kan forma en till något man egentligen kanske inte borde vara, man kanske blir ett monster.

Det är just det som är styrkan i Elfbergs böcker att hon tar upp ämnen som ligger de flesta nära och är vardagliga (tyvärr kanske man skall lägga till med tanke på ämnena) och man kan oftas ha en personlig erfarenhet till någon grad. Det är t.ex. mobbing, misshandel inom familjen samt farorna med att lämna ut information på nätet.

Språket är som vanligt lätt att ta till sig och hon håller spänningen uppe hela boken igenom. Den är uppbyggd med korta kapitel, vilket har blivit rätt vanligt med deckare/thrillers, så att man lätt känner att man skall bara ta ett kapitel till.

Gillar man karaktärsbyggande thriller samt har läst Ingrid Elfbergs tidigare böcker så tycker jag att man absolut skall ta upp även denna bok.

Omdömen av tidigare böcker av författaren:

Gud Som Haver
Tills Döden Skiljer Oss Åt
Den Du Borde Frukta

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar