Titel: Vitterstigar
Författare: Kersti Vikström
Sidantal: 322
Förlag: Visto Förlag
Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.
Baksidestext:
Människorna har nästan lyckats fördriva alla väsen från det en gång blomstrande kungariket Höstmarken. Men i skogarna vid norra gränsen är det oroligt.
Dit kommer Mika, den bortskämda och ärelystna bonddottern, för att göra värnplikt vid Skogsvaktens gränspostering.
Dit kommer också Alve från strandhedarna, som hellre räddar väsen än dödar dem och torpflickan Hillevi, som bara vill få ett liv i frihet.
Till gränsvakten kommer också Sigrid, som just har upptäckt att hela hennes liv som rikets kronprinsessa är en lögn. Utmaningarna hon möts av tvingar henne att söka svaret på frågan om vem och vad hon egentligen är.
Och hos de underjordiska drömmer Silverstrimma i natten om att återskapa de gamla stigarnas tid, då hans folk var Ängsvittra och levde mitt bland människorna.
Det är början på en rad händelser som innebär att både människor och väsen måste söka sig till nya vägar, eller gå under.
Mina tankar:
Författaren Kersti Vikström har tidigare gett ut ungdomsboken Gycklarens Arv och medverkat i novellsamlingar. Denna är en fantasyroman som riktar sig till lite äldre ungdomar och uppåt.
Detta är en fantasybok som rör sig bland väsen och folkslag från de gamla folksägnerna. Vi har vättar, älvor och andra väsen, kanske till och med några påhittade, det var några som jag inte kände igen, men så är jag inte så påläst om de gamla sägnerna.
Detta att svensk fantasy rör sig just bland dessa folksagor är något som jag kanske ser som en slags trend bland fantastikförfattare i Sverige. Har inte tänkt på detta tidigare men det slog mig nu när jag läste denna bok och tänkte att detta kanske är en stil som formar den svenska fantastiken och kanske behövs för att sätta den på kartan även utomlands. Lite som man säger om de svenska deckarna, att det får sin egen stil som präglar den.
Detta är lite något som man kan kalla för skogsfantasy. Vi har en närhet till skogen och dess djur och myter, men i denna värld som målas upp här är den hotad på grund av att människorna aktivt jagar bort alla väsen ur deras land. De jagar dem och antingen använder de som något som liknas som slavar, alternativet är att döda dem.
Det är en rätt som grym och mörk värld som vi stiger in i. Nu vill jag inte dra får många paralleller med vår värld och tolka in allt för mycket av vad författaren vill få fram med sin berättelse. Men denna hetsjakt och till och med utrotning av de olika varelserna kan man lätt dra liknelser med främlingsfientlighet som har förekommit, tänker på andra världskriget, och fortfarande förekommer.
Människorna i boken har växt upp med en rädsla om de onda varelser som lurar i skogarna. Men är verkligen allt som de har fått lära sig sanningen? Ungdomar skall ingå i en gränsvakt och några av dem som kommer dit börjar ifrågasätta vad det är som pågår.
Det är en intressant och spännande konflikt som målas upp. Det som är bra att det inte finns någon sida som är direkt onda, det skulle i så fall nästan få bli människorna. Denna gråzon är en bra sak som sätter ett djup till handlingen.
Språket är lätt att ta till sig och bakgrundshistorien till denna värld känns bra uppbyggd. Det som man kanske kan störa sig lite på är det är många hopp mellan perspektiven, alltså ur vems man ser det. Det är inte alltid så tydligt att det byts till en annan karaktärs synvinkel. Det är inget som direkt stör men ibland så blir det lite förvirrande.
Så detta är en helt okej fantasybok som bjuder på en del intressanta infallsvinklar och även på kanske några tankar om både naturen och om att möta det okända och annorlunda.
Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar