tisdag 13 mars 2018

David Lagercrantz: Mannen Som Sökte Sin Skugga


Titel: Mannen Som Sökte Sin Skugga
Författare: David Lagercrantz
Sidantal: 405
Förlag: Norstedts

Handling:

Lisbeth Salander avtjänar ett straff på kvinnofängelset Flodberga. Hon håller sig för sig själv för att undvika bråk med de andra fångarna. Men när ledaren Benito trakasserar en ung kvinna från Bangladesh så känner Lisbeth att hon inte längre kan sitta tyst. Samtidigt får hon besök av Holger Palmgren som har hittat nya saker om myndigheternas övergrepp på henne när hon var barn.

Mina tankar:

Detta är den femte boken om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist och den andra som är skriven av David Lagercrantz. De tre första skrevs av Stieg Larsson som tyvärr hastigt gick bort. Några år efter Stieg Larsson gick bort så fick David Lagercrantz frågan av förlaget att skriva en fortsättning, vilket han gjorde med fjärde boken som heter Det Som Inte Dödar Oss.

I femte boken så kastas vi rätt in in handlingen med det samma. Av resultat efter vissa händelser i fjärde boken så sitter nu Lisbeth Salander i fängelse. Så jag rekommenderar att man läser den boken först, dock så skulle jag säga att man borde läsa serien helt från början så att man får en bild av var Lisbeth Salander kommer ifrån.

Den är spännande och intressant. Om man vill så kan man säkert diskutera till döddagar om det är rätt eller fel att David Lagercrantz har tagit upp pennan efter Stieg Larsson och vad han har gjort med karaktären Lisbeth. Jag väljer att inte gå in på detta utan ser Lagercrantzs böcker som mera hans version av dessa karaktärer, precis som alla olika skådespelare som genom tiderna har spelat James Bond och gjort sin egen version av karaktären så har Lagercrantz gjort också.

Då den rör sig bland den mera byråkratiska världen som ekonomi, advokater, psykologer och forskning så har den in emellanåt ett något tyngre språk, i form av fackliga termer,  än en vanlig deckare. Detta kanske saktar ner drivet lite i de bitarna av berättelsen, men den tar upp en del intressanta saker om maktmissbruk i olika former.

Rekommenderar denna till alla som vill ha en spännande thriller som tar upp en del aktuella ämnen. Om man har läst Stieg Larssons böcker och ger sig på denna så får man ha ett öppet sinne och tänka att det är en annan persons vision som vi möter.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar