torsdag 8 mars 2018

Frida Arwen Rosesund: Att De I Tid Må Väckas


Titel: Att De I Tid Må Väckas
Författare: Frida Arwen Rosesund
Sidantal: 263
Förlag: Mörkersdottir

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Under andra världskriget så flyr den unga Hilda från hemmet när hon mystiskt blivit gravid, hon vill inte att hennes far skall få reda på det. Det är vinter och kylan slår till hon finner en liten stuga i skogen. Där bor tvillingsystrarna Lia och Märta, de tar hand om henne. Efter ett tag så börjar de uppträda allt mer märkligt och de låter henne inte lämna stugan.

Mina tankar:

Detta är en rysare som rör sig bland väsen från folktron. Den är skriven av Frida Arwen Rosesund som har skrivit några böcker innan denna och driver förlaget Mörkersdottir, som är ett förlag som brinner extra starkt för fantastik och skräck.

Med det samma som man börjar läsa boken så känner man av en mystisk stämning som vilar över hela historien. Det är som det är något ondskefullt som man bara anar men inte kan riktigt ta på. Långsamt vaggar berättelsen oss in i denna mystik för att sedan gripa tag i en med full styrka och sprider skräcken.

Det är en drömskt stämning över boken och den får en att rysa med miljöerna som målas upp, speciellt tvillingsystrarna i stugan. Det är en helt annan tidsera som man får uppleva än den moderna världen. Det fattigt och smutsigt, religion är en viktigt sak i denna tid. Nu vet jag inte hur det verkligen var på tiden under andra världskriget, har hört att det var riktigt fattigt i Sverige på den tiden. Fick känslan att den utspelade sig mera på 1800-talets slut än under 1940-talet, men som sagt har dålig koll på hur det var just då och det kan absolut ha varit lika fattigt då.

Språket är lätt att ta till sig och medryckande. När det kommer till skräck så är det en viktigt sak att kunna bygga upp en stämning som gör att situationen som personerna i boken befinner sig i är obehaglig. Man skall inte heller avslöja för mycket i början utan att genom berättelsen långsamt bygga upp vad det är som händer. Och det är dessa två saker som jag tycker att Frida klarar av på ett bra sätt i denna bok. Det finns en fristående fortsättning på denne, Näckens Döttrar, och jag kommer absolut att läsa den också.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar