lördag 11 januari 2020

Thomas Rydahl: Eremiten


Titel: Eremiten
Författare: Thomas Rydahl
Sidantal: 559
Förlag: Bokfabriken

Handling:

På en strand i turistmålet Fuerteventura står en helt ny bil. I baksätet ligger en kartong med en liten död pojke. Ingen saknar honom. Det sista som Fuerteventura behöver är ett brutalt brottsfall som jagar iväg ännu fler turister från öns vindpinade stränder. Den lokala polisen försöker mörka händelsen, men den gamla eremiten Erhard vill inte släppa fallet. Ha har för många år sedan brutit med sin fru och barn i Danmark och livnär sig nu som taxichaufför och tillfällig pianostämmare för öns få rika människor. Den döde pojken tvingar Erhard tillbaka till livet. Men vad kan en gammal man, en förlorare som vägrar att följa med i tiden och som inget vet om internet, mobiltelefoner och sociala medier göra för att lösa ett modernt mysterium med trådar som leder långt bortom Fuerteventura?

Mina tankar:

Detta är den danske författaren Thomas Rydahls debutbok, den kom ut på danska 2014 och på svenska 2016.

Det är en deckare men den skiljer sig en hel del från vad man kanske är van när det kommer till deckare. Den rör sig i ett långsamt, men säkert, tempo, så den som letar efter en deckare med full fart kanske inte skall läsa denna då man kommer att bli besviken. Det är en blandning av deckare och ett livsöde.

Vikten ligger inte på fallet utan på huvudkaraktären som vi följer väldigt nära i hans vardag. Denna person är ett stort mysterium för läsaren. Han är en dansk som av någon anledning har bosatt sig på Fuerteventura och nu kör taxi och lever isolerat i ett gammalt ruckel långt från andra. Vi får aldrig riktigt reda på vem han verkligen är och vad han har för bakgrund. Ändå målas bilden upp av honom på ett riktigt bra och djupt sätt i och med att vi får ta del av hans vardag och liv, vi följer honom när han kör taxi och när han även försöker ta reda på vad det var som hände med den döde pojken i bilen. Vi anar bara hans bakgrund i små hintar men inget sägs rakt ut.

Språket är riktigt stabilt och målande. Det ligger en slöja av mystik över mycket i handlingen och det är inte allt man förstår till en början. Det är riktiga originella karaktärer vi möter på ön. Tankarna går till filmklassiker i stil med Chinatown och Postmannen Ringer Alltid Två Gånger, de puttrar på långsamt på ett bra sätt och man kanske inte förstår alla handlingar som karaktärerna gör.

Det är bra miljöbeskrivningar och det känns som att man nästan befinner sig där på plats. Det är en helt annan miljö på ön och det känns att man är långt från fastlandet, ibland är det som om man nästan är i en annan tid då det känns som att ön delvis har stannat upp lite och inte har riktigt alla moderniteter överallt. Om det nu är så i verkligheten eller inte vet jag inte, men det sätter sin prägling på berättelsen i alla fall.

Så vill man ha en välskriven berättelse i ett långsammare tempo med mystik- och spänningselement så är detta boken. Vill man ha en bladvändare med högt tempo och adrenalinpumpande spänning så kanske inte detta riktigt är boken man letar efter.

Inbunden Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

1 kommentar:

  1. Häng på, Håkan! När du har läst dom nästa två böckerna i serien kommer du att veta mer om Erhard.

    SvaraRadera