måndag 14 september 2020

Johnny Apell & Tanja Christensson: Basen X

Titel: Basen X
Författare: Johnny Apell och Tanja Christensson
Sidantal: 423
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från författarna, tackar så mycket.


Handling:


Människor med extremt skilda bakgrunder tvingas fly för sina liv i det kaos som råder efter samhällets totala kollaps. Laglösheten härjar fritt och brist på mat och ordning skapar mänskliga monster.

Med en yacht flyr 16 personer från fastlandets fasor men snart möts de av nya faror som ingen av dem ens kunnat drömma om. Räddningen kommer samtidigt som vädrets makter definitivt inte är på deras sida.

Världens förändring går i en rasande takt, invasiva arter gör sig skrämmande påminda och effekten av värmen visar sig allt tydligare. Tornados och jordbävning är bara några av de förändringar som ställer till problem.

När nya människor ansluter till ön börjar grupperingar bildas och allt handlar om att leva eller dö. Men ön har ett mörkt förflutet och det döljer sig okända krafter i öns inre.

Hemska upptäckter om vad som försiggått på basen görs nere i bunkern och frågor hopar sig kring de skuggvarelser som härjar kring städerna. Bunkerns hemligheter visar sig mycket hemskare än någon av dem kunde föreställa sig och skuggvarelserna kanske får sin förklaring.

Bortom horisonten och utanför öbornas kännedom tar en ny kraft form i kölvattnet av kollapsen. Den nya ordningen eller eliten som de kallar sig försöker återuppbygga landet med okonventionella och icke demokratiska medel. Frågan är vad som är det största hotet?

Mina tankar:

Detta är författarna Johnny Apell och Tanja Christenssons andra bok i den dystopiska serie som började med HAN.

Då det är andra boken i en serie så bör man läsa första boken först för att förstå denna bok till fullo. Denna bok tar vid där första boken slutade.

I denna bok så fortsätter författarna på det dystopiska temat som de påbörjade i första boken. I första boken så började allt gå åt skogen med världen, det är en klimat-dystopisk undergång av världen. Temperaturen stiger och isarna smälter, med detta kommer oväder som slår ut samhällen.

Nu i denna bok så dyker vi djupare in i denna undergång av världen. Små grupper av människor försöker att få i gång en fungerande byteshandel på öarna utanför Göteborg, de försöker hitta en väg tillbaka till något som kan kallas för samhälle och ordning, allt för att överleva.

Det tillkommer lite nya element i denna bok då vi får en större bild över allt som händer. Dels så får vi reda på att det finns en grupp människor som styr i Stockholm som ser sig som eliten, de skickar ut soldater i Sverige för att samla in mat och andra förnödenheter som de anser sig behöva och har rätt till. Vi vet inte till fullo vad som verkligen händer i Stockholm, tar de allt och lever gott eller fördelar de den verkligen som de säger?

Sedan har vi en tråd i handlingen som för tankarna till ett zombie-liknande tema. Denna bit av handlingen rör sig lite i utkanterna och vi får veta lite i taget om vad just detta kan vara. Det verkar som det finns en stor hemlighet i samhället. Zombie-temat är ju ett kort som är rätt så vanligt när det kommer till dystopier. Man kan tänka att det kanske blir för mycket av det goda när man mixar in så många olika element när det kommer till dystopier, men jag tycker att man tagit de olika delarna i rätt mängd och fått ihop en spännande handling.

Språket är lätt att ta till sig och flyter på bra. Det är en intressant och spännande handling som målas upp. Många karaktärer att hålla koll på, men det kändes aldrig som att det blev svårt att hålla isär dem.

I den första boken så reagerade jag på att en del karaktärer uppförde sig lite konstigt i en slapstick-liknande stil i att de ramlade eller var klantiga på annat sätt. I denna så tycker jag att författarna har tonat ner det till en mera lagom nivå, det är bra att det finns lite humor i allt det dystopiska mörker som sprider sig över världen i denna serie.

Det skall bli intressant att se hur denna serie utvecklar sig i nästa del av serien, för som denna bok slutar så måste det bli minst en bok till i alla fall, allt knyts inte ihop på slutet och vi har fått nya trådar att följa.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

HAN

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar