lördag 19 september 2020

Louise Björnlund: Mentorn

Titel: Mentorn
Författare: Louise Björnlund
Sidantal: 381
Förlag: Björnlundsförlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Handling:

En båt hittas på drift av skärgårdsguiden Kina Bergsmed. På durken ligger en livlös kropp. Strax därefter gör dykarna som ska dokumentera de vattenfyllda gruvorna en fasanfull upptäckt.

Kriminalkommissarie Ewald Wermelin och kollegor från Södertörnspolisen kämpar mot tiden. Kina undersöker området kring fyndplatsen på eget bevåg och blir iakttagen av en drönare. När hon upptäcker en film på Youtube över fyndplatsen med sig själv i huvudrollen inser hon att hon behöver vara på sin vakt.

Mina tankar:

Detta är den tredje boken i författaren Louise Björnlunds deckarserie om skärgårdsguiden Kina Bergsmed som ibland hjälper polisen med lokalkännedom. De tidigare heter Marionetten och Jazzkatten.

Denna går bra att läsa utan att man läst de två tidigare böckerna men jag skulle ändå rekommendera att man läser serien i rätt ordning för att få ut det mesta av handlingen när det kommer till de olika karaktärernas liv och utveckling.

Precis som de tidigare böckerna så är det skärgårdsguiden Kina som står i centrum av handlingen. Denna gång dras hon in när hon själv hittar en drivande båt en tidig morgon, i båten finns det en kropp, en ung man. Än en gång så blir hon indragen i polisens arbete och ställer sig till deras förfogande.

Jag tänkte lite på hur polisen verkligen jobbar, skulle de verkligen ta in en privatperson och låta dem vara så aktiva i utredningen. Troligen inte, men det är inte något som jag hänger upp mig på. Jag köper det och jag gillar tanken, man kan låta denna privatperson göra saker som inte en polis skulle göra, man kan bryta lite regler så att säga.

Utöver Kina så återser vi även några av poliserna från de tidigare böckerna. Vi får ta del av deras utredning men även deras privatliv. Varje karaktär får sin tid och får tack vare det ett djup som gör att man får en bra bild över de olika.

Det är även så klart ett antal nya bekantskaper. Några av dem är ett gäng ungdomar som verkar inte ha helt rent mjöl i påsen. En lärare spelar även en stor roll i handlingen. Man vet inte hur dessa karaktärer har med fallet att göra, men man känner att det är något som inte ligger rätt till.

Louise bygger upp handlingen bra och lägger ut små ledtrådar och villospår som håller uppe spänningen och man är inte helt säker på hur allt ligger till, man anar kanske en del, men allt blir inte klart förrän upplösningen i slutet.

Det är spännande och välskrivet, det är ett lättsamt språk som flyter på bra. Intressanta karaktärer som man möter på resan gång, en del mörka hemligheter som kommer fram. Jag gillade de tidigare delarna i serien och denna var inget undantag, perfekt deckare att koppla av med. Ser fram emot fler böcker i denna serie.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Marionetten (Skärgårdsmorden #1)
Jazzkatten (Skärgårdsmorden #2)

Pocket Bokus Adlibris
Pocket Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar