onsdag 25 januari 2023

Anders De La Motte: Våroffer

Titel: Våroffer
Författare: Anders De La Motte
Sidantal: 407
Förlag: Forum

Baksidestext:

Valborgsnatten 1986 mördas en sextonårig flicka under ritualliknande former i skogen intill ett skånskt slott. Hennes styvbror döms för dådet, och kort därefter försvinner hela familjen spårlöst.

Våren 2019 flyttar läkaren Thea Lind in på slottet. Efter att ha gjort ett märkligt fynd i en uråldrig ek ökar hennes fascination för den gamla tragedin. I takt med att hon upptäcker likheter mellan flickans uppväxt och sitt eget såriga förflutna, blir hon alltmer övertygad om att sanningen om mordet aldrig kommit fram. Och att våren 1986 kanske krävt flera offer.

Mina tankar:

Detta är författarens nionde bok och den fjärde och sista delen i hans serie som går under namnet Årstidskvartetten, de tidigare delarna i serien heter Slutet på sommaren, Höstdåd och Vintereld, denna kom ut 2020.

Boken är som sagt en del i en serie, men man behöver inte ha läst de tidigare för att kunna hänga med i denna bok. Man kan även läsa böckerna i vilken ordning man vill. Varje bok är fristående med nya karaktärer och har inget med varandra att göra.

Det som gör böckerna till en serie är att i stora drag så har de likvärdiga handlingar. I varje bok så har vi en händelse som skedde för runt 20-30 år sedan, det är en händelse där någon dog under hemska och mystiska förhållanden. Vi har även en hemvändare, inte alltid huvudkaraktären, som återkommer till den lilla staden, byn eller samhället där den tragiska händelsen skedde.

Böckerna följer två tidslinjer, dåtiden som utspelar sig runt själva dödsfallet, vad som skedde innan och till slut vad det var som ledde till döden. Den andra linjen är i nutid och den följer någon som börjar intressera sig för dödsfallet och börjar en egen utredning. Detta blir inte väl mottagen av folket i samhället, som gärna vill mörka vad det var som verkligen hände. Det finns ofta en eller flera hemligheter och orsaker till att man vill mörka. Det blir även lite av det klassiska storstaden möter det lilla samhället, främlingar mottas inte allt för väl, speciellt inte om det rotar i saker som de inte borde rota i.

Just i denna bok så är det en ung kvinna som blir mördad under ritualliknande händelser, det verkar som att hon har planerat det själv och fått sin styvbror att utföra dådet, som i sin tur blivit dömd för det. Thea Lind flyttar in med sin man i ett slott som ligger i närheten av platsen för mordet. Det är hennes man som är hemvändaren, han var ett av barnen som var med precis innan kvinnan blev mördad. Thea får reda på dödsfallet och att henens man var med den natten, han vägrar prata om det. Hon kan inte släppa det och vill förstå sin man bättre och börjar utreda vad det var som verkligen hände, hon har en känsla att allt inte kommit fram i ljuset.

Det är med en säker hand och ett trollbindande språk som författaren tar oss med på en resa som går i spänningens spår, det ligger en tragisk dimma över hela handlingen. Han klarar av med bravur att återberätta dåtiden, man känner verkligen att man är där på plats, även fast man redan vet att något hemsk kommer att hända så kan man inte låta bli att sitta på nålar, man vet ju utkomsten eller i alla fall delar av den, man har inte hela sanningen.

Samtidigt så hanterar han den nutida delen av berättelsen riktigt bra, man får verkligen en känsla av utanförskap, att man inte hör hemma. Tillsammans med huvudkaraktären så kommer man mera och mera närmare sanningen. På resans gång så kan man dyka på oväntade vändningar.

Nu när jag har läst alla fyra böckerna i serien så får jag säga att det är imponerande av författaren att han lyckas med att hålla handlingarna så likvärdiga men ändå har gjort varje bok unik och de känns inte som en upprepning på de andra.

Kan med varm hand rekommendera denna bok och hela serien och för övrigt även författarens andra böcker. Han är ett säkert kort om man vill ha välskrivna, spännande och intressanta deckarna eller thrillers. Sedan att hans olika serier skiljer sig från varandra så mycket som det gör är även roligt, han vågar testa olika stilar när det kommer till spänningslitteraturen och han klarar av dem alla.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Geim, Buzz, Bubble
MemoRandom (MemoRandom #1)
UltiMatum (MemoRandom #2)
Slutet på sommaren (Årstidskvartetten #1)
Höstdåd (Årstidskvartetten #2)
Vintereld (Årstidskvartetten #3)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar