lördag 9 mars 2024

Andrea Grave-Müller: Häxbrygder

Titel: Häxbrygder
Författare: Andrea Grave-Müller
Sidantal: 47
Förlag: Catoblepas förlag

Baksidestext:

En häxa från Norra Cirkeln har ärenden söderut och anländer till Göteborg. Där är det häxcirkeln Mörkstjärnan som råder och de är inte alltid så förtjusta i oannonserade besök. Men Edith har något viktigt att uträtta och kan inte riktigt ta hänsyn till de gamla traditionerna. Hon behöver all hjälp hon kan få även om det kostar både guld och magiska mutor.

Mina tankar:

Detta är en novell som genremässigt skulle kunna klassas för urban fantasy i den meningen att den utspelar sig i modern tid och i något som till stora drag är vår värld, bara att det finns något slag av övernaturligt eller magiskt i den.

I just denna novell så finns häxor, vilket man mer eller mindre ser till och med i titelnamnet, och med dessa så kommer det så klart magi som de utför i form av ritualer och liknande saker, allt som hör till när det kommer till häxor.

Jag kan inte direkt sätta fingret på det när det kommer till denna författare, har tidigare läst en novellsamling och en annan singel-novell av henne. Det är något med hennes sätt att skriva och beskriva, hennes språk och fantasi och sätter hon framför detta som gör att allt blir så levande. Med bara några meningar så har man fått sig en bild över den värld eller version av värld som hon vill visa upp. Hon har en förmåga som få klarar av att bemästra på detta sätt. Och denna novell är verkligen inget undantag.

Vi dras in i en annan sida av Göteborg, en häxa från norra delarna av Sverige letar efter en försvunnen. Vi får snart klart för oss att det gäller vissa reglar när häxor från andra delar besöker andras häxors områden. Det är lite som klaner eller gillen. Skall inte gå in på vad som händer i novellen, men det är medryckande och intressant att följa denna häxa på hennes utredning.

Jag vet att jag tyckte det om flertalet noveller i hennes novellsamling och så även med denna. Skulle gärna se en längre version av denna, en som verkligen lyfte fram hela denna värld, för jag får en känsla av denna novell att vi bara har sett en liten skymt av den. Skulle gärna se ett längre projekt av författaren för att se hur hon hanterar en ännu mera utvecklad handling, i alla fall mer utvecklad på det sättet att läsarna får ta del av det, misstänker att bakom varje novell hon skrivit så finns det idéer och tankar som får utanför de ramar som ryms i novellformatet.

Jag rekommenderar denna novell till alla som försvinna in i ett alternativ Göteborg som bjuder på magi och mystik och kanske även lite mysigt rys. Då det är en novell så är den perfekt om man i en sittning vill läsa ut något.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Runristaren
Fröken Starks patent

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar