fredag 22 mars 2024

Helena Dahlgren: Dödlig dans

Titel: Dödlig dans
Författare: Helena Dahlgren
Sidantal: 44
Förlag: Nypon förlag

Baksidestext:

Nu var de så nära att jag kunde känna en frän stank av svett.

Kommer jag att dö nu? Kommer de att ta mig?

Så vände de om och dansade bort mot den gamla galgbacken.

Livia har firat halloween med Saga sedan de var små. Men nu har Saga nya kompisar. De är besatta av Tiktok.

Livia ser hur de dansar en märklig, ålande dans till musik som bara de kan höra. Vad ä det som får dem att dansa tills fötterna blöder?

Tänk om de inte kan sluta dansa?

Tänk om de dansar tills de dör…

Mina tankar:

Detta är en bok i lättläst format som ingår i en skräckserie, som riktar sig huvudsakligen till ungdomar, som tar upp olika teman när det kommer till sociala media. Varje bok är fristående.

Jag tror nästan ingen har missat detta fenomen som sprider sig över nätet bland de olika sociala media där människor lägger ut korta filmsnuttar där de dansar. Tiktok är ledande bland detta, men även på andra plattformar förekommer detta.

Detta har skräckförfattaren, eller om man till och skall kalla henne för skräckdrottningen, tagit fasta på i denna berättelse. Och då det är skräck och man har bekantat sig med hennes andra verk så vet man att hon har en livlig fantasi och gillar att köra ”tänk om” med en skräcktvist.

Här möter sociala media med någon slags hypnos-liknande fenomen, som om inte internet i sig själv är hypnotisk när det kommer till tidsslukare, som gör människor besatta eller rättare sagt trollbundna. De hamnar i nästan något zombieliknande tillvaro.

Jag nämnde att boken är i lättläst format och det betyder att den är skriven så att de med lässvårigheter skall kunna ta sig till den. Lite kortfattat betyder det till exempel att handlingen inte flyter ut i sidospår, den håller sig strikt till den centrala handlingen. Även så är det inte många olika karaktärer att hålla reda på. Sist så är det även så att språket är lite enklare.

Men även om det är en lättläst bok så betyder det inte att själva handlingen saknar djup och inte har något att berätta. Det är lite av en konst att på detta lite enklare sätt få till en berättelse som fångar läsaren, bjuder den på en resa samtidigt som den kanske återspeglar samhället på ett sätt som gör att man som läsare kan tänka efter hur det verkligen står till i vår vardag. Just detta klarar Helena Dahlgren verkligen av med sina små skräckböcker, vilket detta är den tredje som jag läst.

Jag som en inbiten skräckfantast när det kommer till dess olika former njuter av att läsa dessa små pärlor. Jag lever mig lätt in i dessa och skulle lätt kunna se att man gjorde en tv-serie av dessa i stil med Twilight Zone. Hade varit kul med en satsning på detta och då rikta sig till barn som dessa böcker gör men ändå våga skrämma. Det är aldrig för tidigt att ta till sig skräckens underbara känsla.

Jag rekommenderar denna till alla som av någon anledning har svårt att läsa vanliga böcker men ändå vill ha en ryslig berättelse att läsa själv. Till även de som gillar skräck i alla dess former så rekommenderar jag denna som en liten avkoppling för stunden då en van läsare kommer att ta sig igenom boken rätt så snabbt.

Jag har några till att läsa i denna serie och vet även att författaren skriver på nya. Ser fram emot att njuta och rysa av dessa böcker också.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Orkidépojken
Skarp
En perfekt selfie (Skräck på SoMe #3)
Flickan med det röda håret (Skräck på SoMe #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar