Titel: Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap
Författare: Hans-Åke Lilja
Sidantal: 150
Förlag: Ekström & Garay
Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.
Baksidestext:
För 50 år sedan släpptes en bok med titeln Carrie. Bokens författare var den då 26-årige Stephen King. Under de fem decennier som gått sedan dess har han släppt ytterligare 87 böcker och är nu en av världens största författare.
Hans-Åke Lilja, en av världens ledande experter på Stephen King, har läst King i över 40 år, skrivit om honom sedan 1996 och intervjuat honom två gånger och har under lång tid följt honom på nära håll.
Mina tankar:
För mig har Stephen King betytt väldigt mycket för mig när det kommer till mitt läsande. Han var den första som jag upptäckte och började ta steget från ungdomsböckerna till vuxenböckerna. Jag var runt tolv år gammal och hans bok Varsel öppnade mina ögon.
Med sina böcker så skrämde han mig, King tog min hand och visade vilka monster som fanns i mörkret, ett mörker som jag under min barndom var jätterädd för. Han lyfte fram dessa monster och skrämde rädslan ur mig så att jag inte längre var rädd för mörkret, eller i alla fall inte lika mycket. Sedan att det kan ha infallit sig att jag blev äldre och mindre rädd på grund av det är en sak som jag väljer att ignorera. Det låter i mina öron bättre att Stephen King skrämde rädslan ur mig.
Jag har följt Stephen King och slukat hans böcker i cirka trettio år, dock så har jag de senaste åren fallit bakom hans utgivning då jag inte läst någon bok efter Mercedes-trilogin. Vilket är något som jag kommer att rätta till så snarast jag kan.
Att då få läsa en bok av en som följ denna författare ännu längre och ännu mera trognare än vad jag gjort kände jag innan jag ens öppnade boken en stor glädje och nyfikenhet på. Det sägs ju att delad glädje är dubbel glädje så när man hittar likasinnade som vill dela med sig av sina tankar så blir man glad.
Hans-Lilja har skrivit en bok tidigare om Stephen King där han tog upp diverse sidor av författaren som inte kanske hade så mycket med hans författarskap, utan saker han gjort runt denna. Det var en intressant och rolig bok att läsa.
Här har vi en slags uppföljning men denna fokusera i stället på just hans författarkarriär. Vi får följa med under femtio år när Lilja tar upp anekdoter får de olika tiderna. Det kanske är saker man redan vetat om, beroende på hur mycket man själv har forskat i när det kommer till Stephen Kings liv.
Att täcka femtio år är inte lätt, här är det som sagt små nedslag i stället för en djupgående biografi. Det är skrivet på ett lättsamt sätt och underhållande. Det är även skrivet på ett mycket personligt sätt, även om vi får ta del av Stephen Kings karriär så får vi även ta del av upplevelser från en beundrare. Denna personliga touch på berättandet gör att man känner av glädjen. Bitarna när Lilja får träffa självaste Stepen King är så att man känner av hur stort det verkligen är att få träffa denna ikon. Det är faktiskt så att man blir avundsjuk på Lilja för även om jag träffat många författare genom mina år som besökare på bokmässan i Göteborg så tror jag inget skulle slå att få träffa King. Tyvärr så tror jag aldrig denna dröm kommer att infalla.
Så vem riktar sig denna bok till då. Såklart till alla som gillar Stephen King, om man inte gör det så kan det nog bli tråkigt att läsa en bok om en specifik person. Men den är skriven så att man inte behöver vara ett inbitet Stephen King-fan så även de som har nyss fastnat i hans författarskap och vill veta mera om honom så passar boken riktigt bra.
Omdömen om tidigare böcker av författaren:
Stephen King: Inte bara skräck
Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar