söndag 7 juli 2024

Kukkamariia Valtola Sjöberg: Legenden om stjärnvalvets folk: Sagas bok

Titel: Legenden om stjärnvalvets folk: Sagas bok
Författare: Kukkamariia Valtola Sjöberg
Sidantal: 338
Förlag: Visto förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Isma började spektaklet som inledde spelet om hennes och om världens öde.
”Är du den utvalda?”
Hon satt alldeles tyst en stund och svarade sen så starkt och bestämt som hon kunde.
”Nej.”

Samma natt som Thor föds, arvingen till Gorms tron, föds också hövdingadottern Saga i en liten by långt därifrån. De kommer till världen med vargen som skyddsdjur - för evigt bundna till varandra trots att de lever så olika liv. Hennes öde är att rasera hans ätts herravälde, hans öde är att döda henne.

26 år senare träffas de för första gången, men ingen av dem vet vem den andre är. Saga bär en hel värld av magi och krafter inom sig som är en fara både för henne och omgivningen. När Saga hamnar i onåd efter en våldsam midsommarnatt tvingas hon följa med Thor till huvudstaden, den grymme härskaren Gorms stad. Vägen dit kantas av magiska varelser, hotfulla bestar och omvälvande passion.

Plötsligt är Saga inte säker på någonting längre. Kan ondskan vara annat än genomond? Kan ondskan bära med sig kärlek?

Mina tankar:

Detta är en fantasyroman som riktar sig till unga vuxna och uppåt. Det verkar som det är den första i en påtänkt serie, denna kom ut 2022, men har inte sett något om en fortsättning.

Man märker snabbt när man läser denna att denna är grundad ur den nordiska mytologin och vikingatiden. Nu är det inte en direkt efterapning av denna tro men den är absolut starkt influerad av den. Lite vågat så kan man säga att i kampen mellan de två religionerna som finns i denna bok kan man dra vissa paralleller när kristendomen drog över Norden och förbjöd med eller mindre den gamla tron som då såg hednisk. Fast det är ändå inte detta, den nya religion är mera framtagen av en härskare, eller ett släkte av härskare, som nästan sätter sig själv på tron som en gud och att man skall dyrka den rätte guden. Visar man sig dyrka de äldre gudarna, som kan tolkas som naturgudar, så är straffet det strängaste.

I denna bok så möts två personer från de olika religionerna. Den ene, Thor, letar efter den som skall komma, enligt en profetia, att störta den nya religionen. Den andre, Saga, visar sig vara den som han letar efter. Hon har levt i en avlägsen by och när han kommer till hennes by under sitt sökande så blir inte mötet som han kanske hade tänkt sig.

På resan till huvudstaden, där Saga skall få sin dom, så uppstår tycke mellan dem. Det verkar som att de har starka band som gör att de inte kan hålla sig ifrån varandra.

Det är roligt att se fantasy som grundar sig i den nordiska mytologin och använder sig av dess tro. Inget fel på att läsa en klassisk anglosaxiskt fantasy men ibland så är det härligt med lite förändringar. Detta är något som jag tycker mig se mer och mer bland fantasyböckerna som kommer ut nu.

Grundhistorien i berättelsen är lite av det klassiska slaget, med förbjuden kärlek, tänk Romeo och Julia. Det är ett tema som återkommer i många berättelser och det är ett säkert kort att utgå från för att göra det spännande och gripande.

När det kommer till karaktärerna så tycker jag att författaren fått till det rätt så bra, det finns några bitar i handlingen som jag reagerade på att vissa karaktärer agerade lite onaturligt, dock inte så mycket att det skar sig. Samt att det fanns vissa utvecklingar av karaktärer som kändes som att det saknades ett steg, eller så var det att man som läsare inte fick uppleva allt. Även detta var inte så att det skar sig handlingen.

Språket är lätt att ta till sig och när det kommer till miljöbeskrivningar så är det inlevelserikt och målande.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en fantasy som är en blandning av spänning och romantik, samt en magi som rör sig åt det schamanistiska slaget, alltså naturmagi.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

torsdag 4 juli 2024

Sammy Jeridi: Ghettokrig

Titel: Ghettokrig
Författare: Sammy Jeridi
Sidantal: 331
Förlag: Bokfabriken

Baksidestext:

Ghettokungen Leon Jaziri har fått i uppdrag att skydda AI-forskaren Katalin Vargas. Det är bråttom. Vargas, som håller ett föredrag i Vinterträdgården på Grand Hôtel, befinner sig redan i livsfara. Det vimlar av hemliga agenter och alla är beredda att döda för hennes revolutionerande AI Veritas.

I en annan del av stan ska kriminalkommissarie Margareta "Maggan" Palm och kollegan Fredrik Envall vigas när de får larm om skottlossning. När Palm får veta att civilministern mördats och att en viss Leon Jaziri försvunnit med den inbjudna AI-forskaren inser hon att smekmånaden är inställd.

Utan att veta vem som är vän och vem som är fiende flyr Leon med Vargas i släptåg genom Stockholm. Ska de undkomma sina förföljare måste det ske på Leons hemmaplan. Endast i förortsdjungeln har de en chans att överleva - där är Leon kung och hans fiender villebråd.

Mina tankar:

Detta är den sjätte delen om ghettokungen Leon. De tidigare delarna heter Ghettokungen, Ghettobröder, Ghettolegender, Ghettoprinsessan och Ghettoexit.

Det står att det är en fristående uppföljare men jag skulle ändå rekommendera starkt att man läser böckerna i rätt ordning. Det är många återkommande karaktärer, stor roll som liten, som man känner igen bäst om man läst de tidigare böckerna. Annars kan det vara mycket som går förbi en när man läser boken, även om författaren har lagt in bitar i handlingen som förklarar det viktigaste som man som läsare behöver veta för att kunna hänga med i handlingen.

De som följt Leons resa i de tidigare böckerna vet ju redan att när vi möter honom för första gången så är han en lirare som har sin affärsverksamhet Ghettosäljarna, en verksamhet som lovar att kunna ge dig precis allt du kan tänka dig vilja ha. Det är inte ett direkt lagligt företag och rör sig i den undre världen, men man lär sig snabbt att Leon har ett hjärta som ändå är gott, han sparar alla pengar han kan från sitt företag för att kunna hjälpa sin lillebror och ge honom en bättre, och laglig, start i livet. Genom böckerna får vi se att det kanske inte alltid är den lättaste resan som Leon har gett sig in på.

Nu har vi kommit fram till den sjätte delen och redan i förra så hade Leon bestämt sig för att lämna sitt företag och själv gå en mera laglig väg till sitt mål. Han blev lite av en privatdetektiv, med tanke på att vi har att röra oss med Leon så går det kanske inte alltid så bra ändå att hålla sig på rätt sida lagen. Här i denna så har han blivit anställd att vara en livvakt till en forskare, Katalin Vargas, som ligger långt fram när det kommer till A.I.

Under en presentation av denna A.I. så sker det ett attentat och Leon och Katalin lyckas ta sig därifrån men det är starten på en intensiv och adrenalinpumpande jakt och flykt. Så gott som hela världen vill ha tag i denna A.I. så det blir ett internationellt spel på hög och farlig nivå som utspelar sig i Sverige. Leon vet inte vem som man kan lita på och han måste försöka försvinna under radarn för att rädda forskaren, vilket är inte allt för lätt då allt nu är mer eller mindre uppbyggt digitalt.

I varje del av denna serie så har författaren tillfört något nytt element eller stämning och det är något som jag får säga att han lyckats riktigt bra med. Han har en grundkärna i hela sin serie som han håller fast vid och man känner igen sig i varje bok. Men så har han även dessa nya element som gör att varje bok känns som en frisk vind, det är som att man vet både vart man har dessa böcker men ändå inte.

Genom seriens gång så har han utvecklat stilen till att bli en mera internationell thriller, han har tillfört agenter och spioner från världens olika håll. Nu tar han ytterligare ett steg till och lägger till teknologi i form av A.I., som verkligen blivit ett högaktuellt ämne nu, så denna bok ligger verkligen rätt i tiden. Denna teknikdel tillför han på ett lättsamt sätt, så att de som inte är insatta kan ta till sig handlingen, men ändå har han en informationsrik ådra och tankar som får läsaren att själv börja tänka efter vart vi är på väg, vilka faror som finns.

Språket är rappt och handlingen går i hundra knyck, det är inte en enda död sekund i denna bok, det händer något hela tiden och det är spännande och medryckande. Man behöver nästan lägga ifrån sig boken och andas emellanåt. Han bakar även in en humor i spänningen som bryter av på allvaret, detta tror man kanske skulle skära sig men inte här, han får till det helt perfekt och man kan inte låta bli att skratta till och vissa karaktärens agerande och kommentarer.

När man tänker tillbaka till första boken och ser hur denna är så märker man hur mycket som Sammy har växt som författare. Den första var en kanonbok men jag måste säga att här har han nog slipat bort, om det ens fanns, ojämnheterna och till fullo blommat ut som en författare. Vet att han har gjort många personliga resor i sitt liv, som han skall vara riktigt stolt över, men här har han gjort ännu en resa som inte går av för hackor.

Nu kommer vi till frågan om det blir någon mer del i denna serie. Jag kommer bara att gissa här nu, för jag vet inte och det är endast Sammy själv som kan svara på detta. Men när jag läste tackorden i slutet av boken så tyckte jag mig kunna läsa mellan raderna att detta mycket möjligen kan vara en den sista delen i serien, delvis för att han tackar folk för hela resan han gjort med serien och inte endast denna bok. Sedan har Sammy hintat på sociala media om att nya saker kommer att hända i hans författarkarriär, vad detta är har han inte gått ut med.

Men jag lägger in en liten brasklapp att jag tror att detta är på ett sätt en avslutning på denna resa, men det säger inget om att det kanske i framtiden kommer att dyka upp en fortsättning.

Jag rekommenderar denna bok, och hela serien, till alla som vill ha en spännande läsning som bjuder på fart och överraskningar, härlig och ibland udda karaktärer som man inte kan låta bli att älska. Ett språk som man lätt tar till sig samt en handling som man bara kan njuta av att följa med på resan. Oavsett vad Sammy kommer att komma med i framtiden så är jag nyfiken på att det.

Tidigare omdömen om författaren:

Ghettokungen (Ghettokungen #1)
Ghettobröder (Ghettokungen #2)
Ghettolegender (Ghettokungen #3)
Ghettoprinsessan (Ghettokungen #4)
Ghettoexit (Ghettokungen #5)

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

tisdag 2 juli 2024

Lars Wilderäng: Midsommargryning

Titel: Midsommargryning
Författare: Lars Wilderäng
Sidantal: 333
Förlag; Massolit Förlag

Baksidestext:

Ordet på meddelandeblanketten var klart och tydligt. Midsommargryning.

Året är 2023. När bakfulla svenskar vaknar på midsommardagens morgon är all telefon- och internettrafik bruten och snart börjar flyglarmen att tjuta. I TV och radio meddelar överbefälhavaren att Ryssland inlett nya aggressioner mot Sverige och att den svenska regeringen tvingats avgå.

Är detta en skrämmande upprepning av det för Sverige fatala mellandagskriget 2012? Står Sverige rustat för att möta anfallet eller ska nya landområden gå förlorade? På vems sida står egentligen den svenska militären?

Mina tankar:

Detta är författarens andra bok och uppföljaren på debuten Midvintermörker. Denna kom ut 2013.

För att förstå situationen bäst i denna bok så skall man ha läst den förra boken som detaljerat beskriver hur ett ryskt anfall skulle kunna se ut om de valde att ta över Gotland. Den första boken är skrämmande aktuell även om den skrevs för över tio år sedan, man kan inte låta bli att tänka på Rysslands invasion i Ukraina.

Första boken utspelar sig 2012 och då får vi som sagt uppleva anfallet på Gotland, denna bok utspelar sig tio år senare. Gotland är inte längre svenskt, det är rysk militär och även nu civilbefolkning på ön. På midsommardagen så vaknar svenskarna upp och märker att all kommunikation är bruten. Det går ut nödmeddelande att Ryssland har inlett ett nytt angrepp mot Sverige, nu mot fastlandet, och att den svenska regeringen har avgått. En svensk högrankad militär leder försvaret och motangreppet mot Ryssland.

Vi läsare märker snart att allt kanske inte riktigt är så som det sägs, man lurar på vilken agenda den svenska militären har. Har man läst den första boken i denna serie så vet man vilken stil man har sig att förvänta när det kommer till militära detaljer, för är det något som författaren har lagt ned vikt på och verkligen besitter en djup kunskap i så är det just detta. Det är namn, modellbeteckningar, på vapen, skyddsvästar och militärfordon och även delvis beskrivningar på hur olika saker fungerar eller reagerar.

Just dessa noteringar av modellbeteckningar kanske en del kommer att uppleva som att det blir för mycket. Men åt andra sidan, innan man tar upp denna bok så vet man troligen att det är en militärthriller som man börjar på och då kommer just dessa bitar att förekomma i handlingen. Jag själv är inte kunnig när det kommer till dessa saker och hade inte en aning om vad författaren pratade om, men jag kände att dessa detaljer inte tog över handlingen och jag kunde lätt följa med ändå utan att vara någon expert på detta. Så han har lyckats med att få till en bra balans.

Det själva taktiska spelar när det kommer till militärernas agerande i deras anfall och försvar känns verkligen trovärdigt och den detaljerade beskrivningen hur ett anfall kan se ut visar att även här har författaren en stor kunskap samtidigt som han har tänkt efter och planerad dessa bitar in i minsta detalj.

Det är många karaktärer i handlingen och det kan vara lite svårt att få grepp om dem alla. Några är med bara en liten bit och andra tar större plats. Det gäller att vara vaken och ta till sig de olika, annars kan det bli lätt att man blandar ihop några av dem.

Denna bok kom ut 2013 men utspelar sig 2023. Det vågat att skriva en handling som utspelar sig i framtiden men ändå inte så långt fram i tiden. Om försöker tänka efter så har det hänt, när det kommer till teknologi som till exempel mobiltelefoner, rätt så mycket de senaste tio åren. Nu är vi i 2024 och med facit i hand så får jag säga att författaren har fått till det rätt så bra, teknologin i boken skulle ha kunnat känts helt fel ute men i stället så har författaren skrivit det på ett sätt som gör att den känns aktuell även nu.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en militärthriller som bjuder på bra detaljer när det kommer till fakta och trovärdighet, i alla fall i den allmänne personens ögon, och spänning. Detta är den avslutande delen i denna serie, men han har skrivit många andra böcker efter denna och jag ser fram emot att se hur de är.

Tidigare omdömen om författaren:

Midvintermörker (Midvintermörker #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar