måndag 11 september 2017

Gabriellla P. Kjeilen: Mellody Looh - Födelsemärket


Titel: Mellody Looh - Födelsemärket
Författare: Gabriella P. Kjeilen
Sidantal: 326
Förlag: Seraf Förlag

Handling:

Erika har aldrig känt sig riktigt hemma bland de andra i sin omgivning. Och vad är det för konstig märke i form av en tiger på hennes hals som ändrar form? En dag besannas hennes tankar, hon får reda på att hon inte kommer från jorden utan från en planet som heter Lavida och hennes riktiga namn är Mellody Looh. Hon är en formskiftare men en känsla gör att hon tror att hon är ytterligare något annat. Hon beger sig till sin hemvärld och dras in i en kamp mellan ljuset och mörkret, två krafter som vill styra över Lavida. Vilken sida skall hon välja?

Mina tankar:

Mellody Looh - Födelsemärket är Gabriella P. Kjeilens debutbok och första boken om formskiftaren Mellody Looh, en ung kvinna som blev av med sitt minne och sattes på jorden. Andra boken heter Mellody Looh - Flykten. Om man skall sätta den i en genre så är det fantasy, men det är inte den vanliga medeltida världen med magi och drakar vi möts av. Skulle nästan slå ihop många av fantastikens undergenre och kalla det för en urban sf fantasy-bok.

Vi möts av en utvecklad värld i stil med vår egen som är berikad med formskiftare av olika slag och andra varelser. Den innehåller klassiska tema som en kamp mellan det goda och det onda, men allt är inte så svart och vitt, det är en stor gråzon om vem som är ond och vem är god och till vilken grad de är det och kanske kan de vara både och.

Erika/Mellody är en intressant karaktär. En stark kvinna men som är förvirrad över vem hon är då hon blivit av med sitt minne. Vi får tillsammans med henne ta del om vad som hände innan minnesförlusten och hon får svårt med att avgöra vem hon innerst inne är, den innan eller den efter minnesförlusten. Det blir en komplex karaktär som känns levande då hon inte är perfekt och vet allt, samt att hon inte alltid klarar av att styra sina känslor.

Språket är lättläst och handlingen flyter på bra. Det är spännande och medryckande och man bryr sig om Mellody och känner för henne och vad som händer henne och omgivningen runt omkring.

Rekommenderar den till alla som gillar fantasy och kanske känner att de vill ha en liten annan typ av värld än den vanliga fantasyvärlden. Jag kommer absolut att läsa mera om Mellody, har faktiskt redan börjat läsa andra delen.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar