fredag 1 september 2017

Lupina Ojala: Tårpilens År


Titel: Tårpilens År
Författare: Lupina Ojala
Sidantal: 273

Handling:

Disa blir separerad från sin mor vid tidig ålder och växer upp i en enslig bergsby hos fosterföräldrar. En dag blir hon anklagad att ha brukat den förbjudna kraften som gamla tidens tempelväkterskor behärskade. Hon kommer undan och bestämmer sig att fly till en plats som är säker för henne. Under resan gång möter hon Lue, av folkslaget weloi, som hon slår följe med. Detta är början på ett större äventyr än vad Disa kunde tänka sig.

Mina tankar:

Tårpilens År är första boken i serien om världen Yddrios, den andra boken heter Toner Av Guld. Det är en klassisk fantasyberättelse i medeltida värld med magi. Det är berättelsen om en tillsynes vanlig person som visar sig spela en större roll i världens framtid. Den innehåller den vanliga resan, mötet med nya bekanta, en ond härskare och jakten efter ett magiskt föremål.

Gör det något att denna historia berättas igen? Och svaret är nej, inte när det är så bra förpackat och berättat som det är här. Lupina målar upp en rik värld, och då har man ändå bara i första boken, upplevt en liten del av världen, vad som döljer förbi det stora havet som omringar ön vi befinner oss på återstår att se. Det känns att hon verkligen har lagt tid till att ge världen ett eget liv med en rik bakgrund.

Boken skiljer sig dock mot den vanliga episka fantasyn att den inte har en massa stora slag och soldater (en eller annan finns så klart). Man stannar hos den lilla människan och vi får uppleva historien och världen på den vägen.

Lupina har ett trevligt språk och berättelsen flyter på bra, den blir aldrig högtravande och seg, som det ibland kan bli när bakgrundshistorier till världen skall berättas. Hon har fint vävt in det i berättelsens gång.

Hon har lyckats med att får bra liv i huvudkaraktärerna (även bikaraktärerna) och man tar till sig dem snabbt och vill följa med dem på deras resa. Hon tar sig tid att bygga upp karaktärerna och ger dem en personlig.

En bok jag verkligen rekommenderar till de som gillar fantasy. Missa inte denna lilla pärla.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar