fredag 13 december 2019

Lars Carlberg: Kulta, Den Skitungen


Titel: Kulta - Den Skitungen
Författare: Lars Carlberg
Sidantal: 42
Förlag: Fafner Förlag 

Ett recensionsex från förlaget och författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Connys och Carinas kusin Kulta är försvunnen, liksom så många av byns barn. Mörkret krälar in från skogen. Monstren kommer allt närmare. I telefonväxeln hör Carina viskningar på de döda linjerna, röster som inte borde finnas. En dag hör hon något oväntat: Kulta kanske lever! Visst var han en skitunge, men om de kunde rädda ett enda barn så vore det ändå något. Beslutsamt ger de sig av i Connys gamla bil, längs de ensliga landsvägarna, mot Utkanten och det okända.

Mina tankar:

Detta är en lite längre novell som har släppts som e-novell och ljudbok. Lars Carlberg har släppt några noveller tidigare, precis som denna i form av e-noveller och även andra i antologier som H.C. Andersen.

Det är en rätt så speciell blandning i denna novell, man vet inte riktigt vilken genre man möter här, men det flyter ihop på ett bra sätt och ofta är noveller mera vågade när det kommer till att experimentera än vad romaner brukar vara.

Man får en känsla av att det är en framtid, något har hänt som fått samhället att förfalla, men det kan även vara en helt annan värd än vår, kanske en alternativ värld där något hände. Det finns trollkarlar och troll men även nämns det monster, vilka är inte specificerade men de finns där i utkanten av berättelsen, vakar över oss och ligger som ett ständigt hot.

Jag får vibbar av H.P. Lovecraft med sitt drömska berättande inte förklarar allt men tar med läsaren på en resa som inte är av det vanliga slaget. Det verkar även dölja sig någon typ av spökhistoria i denna novell också. Samtidigt så får man en känsla av en vardagsberättelse om två personer som finner varandra.

Det är en intressant berättelse som målas upp med ett bra språk. Jag har inget emot att läsa mera av Lars. Skulle gärna se vad han gjorde med en berättelse som sträckte sig över två-trehundra sidor så att det blev en bok.

E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar