söndag 23 februari 2020

Olle Lönnaeus: Det Som Ska Sonas

Titel: Det Som Ska Sonas
Författare: Olle Lönnaeus
Sidantal: 320
Förlag: Damm Förlag

Handling:

Efter ett kidnappningsdrama där en nära kollega blivit skjuten har journalisten Konrad Jonsson förlorat fotfästet. Han klarar inte av vare sig relationer eller jobb och lever på sparade pengar som snart är slut. Han har nästan nått botten när hans adoptivföräldrar mördas och han måste återvända till det Skåne han lämnat bakom sig i ungdomen. Tillbaka i lilla Tomelilla börjar Konrad fundera över sitt liv och över vad som en gång hände hans mamma Agnes. Hon var polska, utstött i bygden, och sommaren innan Konrad skulle börja skolan försvann hon. Han blev snabbt placerad i en familj där allt prat om modern var tabu, och han lämnade hembygden så snart han kunde. Konrad inser att han själv är misstänkt för mordet på adoptivföräldrarna. När två unga albanska män på lösa grunder kopplas till dådet blir han först lättad men känner snart att det är något som inte stämmer. Varför skulle de döda det djupt religiösa, timida paret? Rasistiska strömningar i bygden syns tydligt i dyningarna efter morden och Konrad hittar även trådar bakåt i tiden – kopplingar till Agnes försvinnande.

Mina tankar:

Detta är författaren Olle Lönnaeus debutbok och den kom ut 2009, han har hitintills skrivit sex böcker, alla inom spänningsgenren.

Detta är lite av en blandning av deckare och en hemvändar-berättelse, alltså om en person som kommer tillbaka till sin födelseort från att varit borta från den ett längre tag. Jag skulle hellre kalla den för spänningsroman istället för deckare då den inte har den klassiska polisutredningen av fallet.

Nutid blandas med dåtid i form av vad huvudkaraktären upplever nu och vad som har hänt honom i olika tider i livet. Det är en mörk och tragisk bakgrund som målas upp i form av utanförskap, mobbing och rasism.

Handlingen rör sig lite långsammare så den som vill ha fart i handlingen är denna bok kanske inget att fundera på. Men gillar man denna lite långsammare stilen så har man en historia som griper tag i en. När det kom till det som spelar sig i dåtid så kom jag att tänka på barndomsbetraktelser som Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (som jag bara sett som film, inte läst boken) och liknande berättelser. Det målas upp en tid som flytt, som minns tillbaka med glädje och smärta, just i denna kanske mest smärta.

Det är en spännande historia som kryper på och man vill gärna få reda på vad det var som hände, både i huvudkaraktärens barndom då hans mamma försvann och i nutid då hans adoptivföräldrar har blivit mördade. Hänger allt ihop på något sätt eller är det två skilda saker?

Språket är riktigt bra och lätt att ta till sig. Karaktärerna, speciellt då huvudkaraktären, är bra uppmålade och man får en bra bild över vilka de är. De känns trovärdiga och man bryr sig verkligen om huvudkaraktären.

En välskriven debut som gör att man vill läsa mera av denna författare. Ibland behövs det inte ett adrenalinpumpande tempo med action på varje sida för att hålla uppe spänningen. Jag kommer absolut att läsa de andra böckerna av Olle Lönnaeus också.

E-bok Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar