måndag 3 februari 2020

Maria Wälsäter: Stjärnfödd

Titel: Stjärnfödd
Författare: Maria Wälsäter
Sidantal: 370
Förlag: Ebes Förlag 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Att Isondra fortfarande lever är ett mirakel i sig. Nu slits hon mellan vem hon var, vem hon borde vara, och vem hon är, samtidigt som allt hon har jobbat så hårt för att bygga upp faller ihop runt henne. Till på köpet blir hon beskylld för ett brott hon inte begått, av de hon trodde var hennes allierade. När ingen vill veta av varken Isondra eller hennes jämlikar har den långa, farliga flykten bara börjat. Mitt i allt kaos växer ett oförklarligt band fram, mellan Isondra och någon som hon verkligen inte vill ha med att göra. Bandet får sin näring ur uråldriga krafter som ingen riktigt förstår sig på, och än mindre rår på. Snart inser Isondra att varken Dorien eller Elysien är den verkliga fienden i den eviga kampen mellan ljus och mörker.

Mina tankar:

Detta är andra boken i serien om Isondra och världen hon lever i. Det är en fantasyserie som riktar sig mot unga vuxna och uppåt.

Då det är andra boken i en serie och det är inte fristående så skall man ha läst första boken innan man ger sig på denna. Boken tar vid strax efter den första slutade, jag hade först lite svårt att komma ihåg vem som var vem och allt vad de hade gjort i första boken. Men det tog inte så lång tid så fick jag de olika karaktärerna på plats igen. Har tänkt att när man läser serier så borde man ha skrivit en sammanfattning om de olika karaktärerna och viktiga händelser så att man snabbt kan friska upp minnet när man läser nästa del i serien och det tar ett tag mellan böckerna.

Jag fastnade för Isondra i första boken och i denna så tycker jag att man får lära känna henne ännu mera in på skinnet. Boken är skriven i jag-form så det är ur hennes synvinkel som vi upplever handlingen. Vi får en nära kontakt med karaktären med hennes tankar och känslor samt hennes handlingar utefter detta. Vissa stunder så öppnar Isondra sig verkligen och det känns att hon pratar direkt till läsaren med sina tankegångar. Hon blir verkligen en levande person och man känner att man bryr sig riktigt om henne. Jag träffade författaren på bokmässan 2019 och nu när jag läste boken så gjorde mitt undermedvetna att jag projekterade författaren till Isondras utseende och det gjorde att jag även gjorde tvärtom, att Isondras känslor och tankar blev författarens. Om det nu var därför som Isondra blev ännu mera levande i denna boken än i första vet jag inte, men jag vill tro att författaren har blivit varmare i kläderna och vågar skriva ännu mera känslosamt i denna bok.

Jag har hört att många författare fruktar den beryktade andra boken som de skall ge ut, kommer den att leva upp till förväntningarna som läsarna av första boken har? Jag kan lugnt säga att Maria lyckas med att leva upp till förväntningarna och mer därtill. Första boken fick vi bekanta oss med världen och dess magisystem och karaktärerna. I denna så får vi veta ännu mera om världen samt får följa med på en omskakande och känslosam resa för karaktärerna.

Språket är fint och ibland poetiskt och filosofiskt, allt på ett harmoniskt sätt. Med detta språk och genuina karaktärsuppbyggnad så tycker jag att Maria ställer sig långt fram i fronten bland svenska fantastikförfattare och bevisat något som jag har sagt många gånger, att det finns riktigt bra svensk fantasy som håller minst lika hög standard som de internationella författarna.

Utan att avslöja något så kan jag säga att efter att ha läst slutet så kan inte tredje boken komma snart nog, vill ha den nu och om en författare lyckas med att lämna sina läsare på detta sättet så kan man bara säga att denne har gjort ett bra jobb.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Avien

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar