tisdag 25 februari 2020

Björn Hellberg: Gråt I Mörker

Titel: Gråt I Mörker
Författare: Björn Hellberg
Sidantal: 229
Förlag: Lind & Co 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.

Handling:

Vad händer med en person som sedan barnsben förödmjukats och mobbats av en rå och oförstående omgivning? Hur mycket kan en människa stillatigande utstå? Hur långt kan man driva en individ utan att vederbörande slår tillbaka? I Staden – en medelstor fiktiv ort i svensk kustmiljö – hålls invånarna i skräck av en mördare som styrs av ett omättligt revanschbegär. Och som har fantasi nog att locka sina offer in i fällan på ett extra försåtligt sätt…

Mina tankar:

Detta är Björn Hellbergs första bok i sin långa serie om Sten Wall och Staden. Denna kom ut för första gången 1981 och denna utgåva, som kom 2019, är en nyutgivning och omarbetning av boken.

Jag har läst denna bok för längesedan och har även läst alla andra böcker av Hellberg. När denna omarbetade version av den allra första boken så var det dags att återvända till där allt startade. Den är som sagt omarbetat men inte överdriver mycket, i det nya förordet så skriver Hellberg att han inte ville ändra allt för mycket, för det är mycket som hänt i samhället på fyrtio år, utan han ville att det skulle vara tidsenhetligt men när boken skrevs för första gången. Det han har ändrat lite på är att lägga till några karaktärer som förekommer igenom serien då och då. Detta gör att den mera hänger samman med de senare böckerna.

Precis som vanligt med Hellbergs berättarstil så är språket behagligt och puttrar på i sin fina takt. Han håller uppe spänningen på en sådan nivå att det blir svårt att lägga ifrån sig den. Han lägger stor vikt på de olika karaktärerna som berörs. Istället för att hänga fast vid poliserna som utreder fallet så får vi i stora delar av boken följa anhöriga till den mördade och kanske även blivande offer.

I några kapitel så följer vi även mördaren, i dåtid och i nutid, Hellberg avslöjar inte vem denna person är men han bygger upp en historia som visar hur det kan komma sig att en person kan till att komma till den punkten då han kan döda.

En liten rolig sak som slår mig när jag läser denna är att i denna bok så är huvudkaraktären Sten Wall 57 år gammal. Och i de senaste böckerna om honom, som kom nästan 40 år senare, så är han i åldern att han borde pensionera sig men han vill inte. Detta att han inte åldras på rätt sätt är inget man bryr sig om, för jag vill ha många fler böcker med Sten Wall innan han pensionerar sig.

Det var ett kärt återbesök till där allt började i Staden och jag tycker att den absolut står sig än i dag, nu är det en lätt omarbetad version, men den kändes tidlös på ett sätt i och med att den tar upp ett ständigt aktuellt ämne. Så jag rekommenderar den till alla som gillar Hellbergs böcker och har missat den första, eller om man vill återvända och läsa om den. För de som aldrig har läst en bok av Hellberg tidigare och gillar lättsamma men välskrivna deckare, så är detta en bra start.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Likspett

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar