söndag 6 december 2020

Erik Odeldahl och Fredrik Stennek: Köttmarknad

Titel: Köttmarknad
Författare: Erik Odeldahl och Fredrik Stennek
Sidantal: 180
Förlag: Swedish Zombie

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Mange har just fått en provanställning som dörrvakt på den ökända nattklubben. Ljuban hoppas att det här vaktpasset ska bli hans sista. Bella skulle aldrig sätta sin fot där frivilligt, men någon måste ta hand om hennes kompis innan hon gör något idiotiskt. Marko trodde att han var färdig med klubben för gott, men sedan försvann bossen och alla spår pekar ditåt. Alla vet at det är något speciellt med Köttmarknaden. En rå, pulserande stämning som får folk att tappa alla hämningar och driver dem till extas på det svettiga dansgolvet. Kanske är det något man blandar i drinkarna? Eller är det något konstigt i luften där inne? Vad det än är, så sitter det liksom i väggarna. Något som vibrerar i takt till basgångarna från återupplivade nittiotalshits. Något som alltid är hungrigt.

Mina tankar:

Detta är författarna Erik Odeldahl och Fredrik Stenneks debutroman. De tillhör ett författarkollektiv som kallas Fruktan och har tidigare skrivit noveller i två antologier med detta kollektiv, de heter Stockholms Undergång och Zonen Vi Ärvde.

Detta är den andra boken i förlaget Swedish Zombies nya serie, som de kallar för Den Nya Skräcken. Serien består av kortare romaner och genren är så klart skräck, därav namnet på serien. Den första boken i serien heter Rött Universum och är skriven av Frida Windelhed.

Denna utspelar sig så gott som under en enda natt och då som gott uteslutande på nattklubben Köttmarknaden. På denna nattklubb och under denna natt samlas det, av olika anledningar, ett antal karaktärer.

Det är en het och svettig berättelse som målas upp. Det osar av testosteron, då speciellt från dörrvakterna som jobbar på klubben, men även av feromoner då något på klubben får de som besöker den att göra saker som de troligen inte hade gjort annars.

Fast boken är på knappt tvåhundra sidor så tycker jag att man hinner få med mycket i handlingen. Den breder inte ut sig i många sidotrådar utan fokuserar på just händelserna under denna natt, det gör att den kan fördjupa sig på karaktärerna. Vi kanske inte får reda på så jättemycket bakgrund om de olika karaktärerna, men genom att få se hur de agerar och tänker under de timmar som boken utspelar sig under så får man en bild över vilka de är. Det blir lite mera stilen av en novell men man har valt att ge handlingen mera kött på benen och breder ut sig på fler sidor.

När det kommer till skräckdelen av berättelsen så finns den där. Det är inte den typen av skräck så att man blir rädd av att läsa den och det tror jag inte heller är meningen att man skall bli. Detta skulle kunna vara en spänningsroman om det inte var för de saker som uppenbarar sig under handlingens gång. Det är element som rör sig i skräckens korridorer, på vilket sätt lämnar jag till läsaren att upptäcka, för det är en del av resan. Tror absolut att om man uppskattar skräck så kommer man att uppskatta dessa delar i berättelsen, som ändå är kärnan.

Jag har sagt en gång att en bra novell är när man har läst ut den och känner att man vill veta mera och fortsätta läsa. Jag har ju nämnt novell några gånger och kan inte slut med det riktigt ännu om denna bok. För när jag läser sista sidan i boken så känner jag att det är ett bra avslut på berättelsen men ändå finns det ett begär av att vilja få reda på mer. Vad händer härnäst? Kommer händelserna att stanna i den fasen som de är i nu, eller kommer de att eskalera till något ännu större som sträcker sig utanför väggarna på nattklubben Köttmarknaden? Jag hoppas på en slags fortsättning i någon form, om det är så bara en novell eller ytterligare en bok till. Annars får fantasin leva fritt i läsarens hjärna, i min växer något och frodar. Så än en gång känns detta som en novell i riktigt långt format.

Vill man ha något lätt- och snabbläst men ändå med ett bra språk och intressanta karaktärer och situationer med en härlig skräckkänsla så är detta boken att sätta tänderna i. Den bjuder på riktigt bra kvalité när det kommer till underhållning och tror att den kommer att gå hem till alla som älskar skräck.

Vill även göra tummen upp till förlaget Swedish Zombie som vågar satsa och lyfta fram svensk skräck. Med dessa två första böckerna i serien så visar de att det finns talanger att ta av när det kommer till svenska skräckförfattare och att man vågar satsa på skräcken som kanske inte går hem hos alla utan bara de inbitna skräckfantasterna gör mig riktigt bra. Jag ser att denna serie av skräckböcker inte sparar på krutet när det kommer till det brutala och det groteska, här finns ingen censur och heller inte slätstruket så att det skall passa alla. Skall bli intressant att se vad nästa bok i denna serie kommer att handla om och vilken typ av skräck det blir.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar