lördag 26 december 2020

Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom: Bortrövad - Vägen Hem

Titel: Bortrövad – Vägen Hem
Författare: Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom
Sidantal: 141
Förlag: Sunflower Produktion AB

Ett recensionsex från författarna, tackar så mycket.


Baksidestext:

”Tim, tror du att vi någonsin kommer hem igen?”

De två syskonen Li och Tim tvingas ännu en gång ut på ett farofyllt äventyr där de tillsammans måste försöka överlista skogens alla märkliga varelser.

Mina tankar:

Detta är den fjärde och sista delen i Bortrövad. En ungdomsserie skriven av Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom. Det är fantasy som riktar sig till åldersgruppen 9-12. De tidigare delarna heter, Fånge Berget, I Skogsfruns Våld och Ur Askan I Elden.

Då det är en serie så skall man ha läst de tidigare delarna för att hänga med i handlingen. Denna tar vid direkt där tredje boken slutade.

För de som läst de tidigare delarna vet att vi lämnade syskonen i en knipa. Nu får vi se om de klarar sig ur även denna. Precis som de tidigare böckerna så presenteras det en del nya personer och varelser, som alla är tagna ur de svenska folksägnerna. Som förra boken i serien så finns det i slutet en presentation över de olika väsen som förekommer i boken, ett bra komplement till de som vill läsa in sig lite mera.

Vi har de återkommande trollen och skogsfrun som har varit det centrala i historien. Det har varit dessa som har de som hindrat syskonen från att komma hem. Under detta avslut på äventyret så händer det saker som sätter allt i annat ljus. Vad skall jag såklart inte avslöja, men det blir riktigt spännande och kanske för de yngre även lite hemskt.

Språket är, precis som i de tidigare böckerna, lättläst och det skall det vara med tanke på vilken ålder den huvudsakligen riktar sig till. Det är en snabb handling och det händer saker hela tiden, allt för att hålla uppe intresset.

Det är en bra avvägning av spännande handling och återberättande om de gamla svenska folksägnerna för en ny generation. Jag ser absolut en möjlighet i denna serie att man kan använda den i skolan om man skall lära om detta ämne. Ha den som grund till en diskussion och skapa ett intresse till att utforska mer om våra folksägner, vilket jag anser absolut skall bevaras och inte låta försvinna.

Precis som de tidigare delarna i serien så är även denna bok illustrerad med svartvita bilder gjorda av Jonas Sjöblom. De är som vanligt riktigt snygga och stämningsfulla, de hjälper till med att sätta tonen i berättelsen, som är något åt det mörkare hållet när det kommer till sagor.

Det är som sagt den avslutande delen i serien, och utan att säga allt för mycket så knyter den ihop berättelsen. Vi kanske inte direkt får svar på allt, inte det som jag som vuxen tänkte på, men som barn kanske man är nöjd med de avslut som man får. Sedan misstänker jag, tack vare en epilog, att det kan finnas en chans till en slags fortsättning på denna serie. Det kan vara så att man kan se dessa fyra böcker som en enda tjock bok och att den är första delen i en annan serie, men detta är endast jag som spekulerar. Vi kanske inte har sett det sista av denna värld.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Bortrövad - Fånge I Berget (Bortrövad #1)
Bortrövad - I Skogsfruns Våld (Bortrövad #2)
Bortrövad - Ur Askan I Elden (Bortrövad #3)

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar