måndag 18 januari 2021

Marcus Eklund: Pojken Med Ärren

Titel: Pojken Med Ärren
Författare: Marcus Eklund
Sidantal: 327
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Robert arbetar som pedagog på en förskola. I hans grupp går femårige Ahmed. En förtrolig relation växer fram mellan dem båda, och när pojken berättar att han blir slagen av sin mamma beslutar sig Robert för att agera – något som visar sig vara förenat med allvarliga risker.

Snart står det klart att de övergrepp som Ahmed utsätts för bara är toppen på ett enormt isberg. Under ytan döljer sig en mörk historia, präglad av saknad, längtan, sorg, skam – och grov brottslighet.

Mina tankar:

Detta är författaren Marcus Eklunds debutbok.

Boken börjar grymt med att ett litet barn blir misshandlad och sedan går den vidare till att man på en förskola pratar om att göra en orosanmälan om just misstänkt misshandel. Saker händer och handlingen utvecklas till en spänningsroman.

Boken lägger vikt på familjerelationer och då trasiga sådana. Ahmed, den lilla pojken, har ett familjeförhållande där minsta lilla fel leder till reprimander av det fysiska slaget. Vi har även huvudkaraktären Robert som även han har ett trasigt familjeförhållande av ett annat slag, hans föräldrar är skilda och modern, som han bor hemma hos, har tappat livsgnistan helt och ligger hemma på soffan, för det mesta berusad.

Robert är en karaktär som är lite kluven. Han är en festare som ser fram emot varje helg då det är dags att gå ut igen, ändå så tar han på sig att försöka rädda Ahmed från att bli misshandlad. Ibland känns det som om det skulle vara två personligheter, men åt andra sidan så kanske man kan tolka det så att vi ser två sidor av honom, den där grabbiga som vill festa är kanske en yttre bild och en flykt från situationen hemma, medan den noble och osjälviska som vill rädda Ahmed är den sanna bilden av honom.

När Robert möter motgångar när det kommer till anmälan om misshandel och det går så långt att han själv känner sig hotad så börjar han en egen utredning tillsammans med en kompis. Han kommer saker på spåren och det visar sig dölja fler saker än barnmisshandel.

För de som inte tål att läsa om barn som far illa så kan jag säga att det är lite nertonad i denna bok. Det förekommer såklart men det är inte så beskrivet att man inte klarar av det, samt att det är mera fokus på Roberts undersökning än barnets familjeförhållande.

Först när jag började läsa denna bok så var jag tveksam om det var en bok som var något för mig. Jag föredrar ju deckare och thrillers när det kommer till spänningsgenren. Tänkte först att det kanske skulle vara en bok som fokuserade på barnets miserabla familjeförhållande, hade den gjort det så hade det nog varit en tung och svår läsning rent mentalt. Så jag blev överraskad när det visade sig finnas ett spänningselement över handlingen, detta gjorde att boken inte släppte taget om mig.

Språket är lättsamt och flyter på riktigt bra. Det är en stabil handling som håller hela vägen, den har dock kanske några små saker som kan kallas sidospår som inte egentligen tillför handlingen något.

Slutresultatet blir i alla fall en roman som balanserar bra mellan spänningsroman och relationsdrama. En bra debut och en bok som kan vara värd att spana in om man vill ha spänning men kanske inte den vanliga deckaren.

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar