söndag 8 januari 2023

Bokslut 2022

Nytt år och då är det ju dags att på något sätt sammanfatta året som gått.

Först så börjar jag med lite statistik och jag vill tillägga att detta är ingen tävling eller någon slags skryt om hur mycket man läst, utan jag för statistik för att jag tycker det är kul att göra det.

De senaste åren så har jag satt ett mål att försöka läsa hundra böcker på ett år, detta är bara ett mål och skall inte kännas som ett krav på mig. I år kom jag upp till 69 lästa böcker så jag nådde inte riktigt mitt mål men är nöjd med antalet ändå.

Ser man till antalet sidor så har jag läst 22121 sidor i år, det betyder att jag i snitt läst 60 sidor om dagen. Det motsvarar på ett ungefär att jag läst en timme varje dag. Ser man på detta så känns det inte så mycket, jag borde ha läst mer, men detta år har det känts lite tung att läsa, som om jag varit inne i en lässvacka. Jag hoppas på att det kommande året kommer att bli bättre.

Året bjöd som vanligt på trevlig läsning och det är alltid svårt att jämföra olika böcker med varandra. Men här kommer de som, för mig, stack ut mest.

Vi börjar med spänningsgenren och då startar vi med en av mina absoluta favoritförfattare, Pascal Engman. Han kom ut med två böcker i år. Den första var Till minne av en Mördare, som han skrivit tillsammans med Johannes Selåker. I denna bok så får vi återuppleva (i alla fall för vi som är tillräckligt gamla för att minnas) sommaren 1994 med allt som hände då, speciellt fotbollsfebern som kom då. Det blandas fakta med en spännande handling och är en bra inledning på en ny serie. På hösten så kom han även ut med en helt egen bok och i denna så återkommer han till Vanessa Frank, varenda bok i denna serie har varit på topp när det kommer till handling, språk och spänning samtidigt som Pascal har en nästintill övernaturlig förmåga att fånga ens intresse samt lyfta fram högaktuella ämnen. Varje bok känns unik och inte som en upprepning av föregående böcker i serien. Denna senaste är verkligen inget undantag.

En annan favorit, som jag tyvärr ligger efter med när det kommer till att läsa hans utgivning, är Anders de La Motte. Året som gått så har jag läst fyra av hans böcker, tre av dem är i hans serie Årstidskvartetten. Så den tredje delen i serien, Vintereld, får representera hela serien då alla böckerna har varit riktigt bra. Denna tredje del känns som den starkaste, har precis börjar med fjärde delen, i serien. Det är med ett skarpt språk och en klurig intrig som den placerar sig på denna topplista.

Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke var en trevlig överraskning, jag träffade Malin på Bokmässan 2019 när hon debuterade på just denna bok. Dock så var det först nu som jag läste den och jag ångrar det verkligen inte, det enda som jag ångrar är att jag inte läste boken tidigare. Det är en spännande bok och en rätt så unik nisch av spänningsgenren. Har läst en del så kallade rättegångsthrillers men denna är inte detta fast den befinner sig i rättsväsendens korridorer så jag kallar undergenren för juridisk thriller.

En annan debutbok som jag läste i år var Syndaren ska vakna av Linda Ståhl, denna kom ut 2021 så med denna låg jag inte så långt efter med att läsa. Jag gillade denna bok som höll en på spänn med sin gåta till mysterium om vad det är som verkligen har hänt i boken. Bra språk och driv i handlingen placerar boken på topplistan.

En bok som föll mig verkligen i smaken vad Skarp av Helena Dahlgren. Denna hyllning till böckernas värld, om att läsa och ha favoritförfattare samt deras karaktärer som man kanske till och med är besatt av. Att boken sedan är full av subtila som helt uppenbara hyllningar till en av mina absoluta favoritförfattare, Stephen King, gör det inte sämre. En riktig liten pärla som alla borde läsa som älskar böckernas värld samt vill ha en gnutta mysterium.

Nu har vi börjar långsamt men säkert kommit in i mera åt det skrämmande hållet och med Karmakoma av Johannes Pinter tar vi steget över till mera skräck än deckare. Denna är en våldsam och blodig berättelse om den mörka sidan av mänskligheten. Kanske en sida som vi förstår men väljer att hålla inne, men vad händer om denna spärr brister?

Mikael Strömberg bjöd på en trevlig (eller rättare sagt kuslig och nervpirrande) läsning med Pestkung. Han har skrivit en skräckbok i dokumentäraktig stil. Han har använt sig själv och även andra riktiga människor i handlingen, detta gör att, även om man vet att det är påhittat, gör att man tvekar lite. Tänk om det verkligen har hänt.

När vi trätt över steget till skräck så fortsätter vi djupare in i fantastiken och då börjar vi med dystopi. Felet med Eden av E.P. Uggla var solklar att komma med på topplistan, var annat förtjänar en bok som fångar en så mycket att man håller sig vaken nästan en hel natt.

Kangmar av Fredrik Dimming var en riktigt trevlig överraskning. Jag har länge tänk att det skulle vara roligt med en deckare i en fantasyvärld. Denna börjar precis så, sedan att den gör många andra gränsövergångar mellan genrer under resans gång är inte helt fel det heller. Författaren har sedan första boken verkligen förbättrat allt med sitt skrivande. En episk fantasy som inte följer den vanliga mallen.

De fallna av Mattias Petterberg fångade mig från första sidan. Har sedan barnsben varit intresserad av den nordiska mytologin. Här får vi en episk fantasy, som jag också varit svag för länge, med starka drag åt den nordiska sagan. Sedan att språket är så bra som det är gör inte saken sämre och att det finns ett stort galleri med intressanta karaktärer.

Läs mina omdömen om böckerna här:

Pascal Engman & Johannes Selåker: Till minne av en mördare
Pascal Engman: X
Anders de La Motte: Vintereld
Malin Thunberg Schunke: Ett högre syfte
Linda Ståhl: Syndaren ska vakna
Helena Dahlgren: Skarp
Johannes Pinter: Karmakoma
Mikael Strömberg: Pestkung
E.P. Uggla: Felet med Eden
Fredrik Dimming: Kangmar
Mattias Peterberg: De fallna

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar