måndag 2 januari 2023

Pascal Engman: X

Titel: X
Författare: Pascal Engman
Sidantal: 624
Förlag: Bookmark Förlag

Ett recensionsex från författaren/förlaget tackar så mycket.


Baksidestext:

Vanessa Frank har valt att avsluta sin tjänst som polisinspektör för att skydda sin dotter Celine mot den eskalerande hotbilden. Men hon har svårt att hitta mening med sin nya, lugna tillvaro. När en internationellt känd fotbollsfru hittas mördad i sitt hem på Lidingö börjar fallet gäcka den tidigare polisinspektören.

I en förort på andra sidan stan kämpar 17-åriga Herish för en ljusare framtid. Drömmen om att bli fotbollsproffs gör honom till ett enkelt byte för matchfixare och agenter. Det visar sig snart att flera öden är sammansnärjda i en omöjlig ekvation och Vanessa Frank måste hitta den okända variabeln X – innan det är för sent.

Mina tankar:

Detta är författarens femte bok om Vanessa Frank, de tidigare delarna heter Eldslandet, Råttkungen, Änkorna och Kokain.

Boken är en del i en serie, den går bra att läsa som en fristående bok men det är ingenting jag rekommenderar. Man kommer att missa en hel del när det kommer till bakgrunden som till exempel de olika återkommande karaktärernas relationer till varandra.

Redan med debutboken Patrioterna så fångade Pascal mig, det var en bok som knockade mig helt och fångade mig. Allt klickade, språket, handlingen, tempot. Han blev snabbt en av mina absoluta favoritförfattare och efter det så har ribban legat riktigt högt när jag påbörjar en ny bok av honom. Även om ribban har legat högt så har han bok efter bok överträffat mina förväntningar. Jag är dock inte intresserad av sport så när jag fick reda på att denna bok skulle handla om matchfixning så blev jag lite nervös, var det nu som jag skulle känna att boken inte var lika intressant som de tidigare böckerna? Skulle en av mina favoritförfattare göra mig besviken.

Fast även med denna lilla gnutta oro så slängde jag mig över boken när jag fick förfrågan och den stora äran att förhandsläsa boken av författaren. Det var redan i April som jag fick läsa boken men det är nu när jag läst slutresultatet som jag valt att skriva om den. Då jag läste den för första gången dröjde inte många sidor innan min oro rann av mig och jag fångades av handlingen och det var inte lätt att lägga ifrån sig boken.

Det är när man hittar en så här bra författare som man ser skillnaden på en okej bok och en bok som man verkligen gillar eller till och med älskar. Pascal har förmågan att fånga personerna i sin handling som jag har valt, i brist på annat, kallar för den vanliga människan på gatan. De är kanske bifigurer som inte har en stor roll i handlingen men ändå en viktig roll som gör att allt känns levande, det blir inte endimensionellt utan något som kunde vara verkliga vardagen.

I denna bok så möter vi, förutom huvudkaraktärerna, en läspande lärare som inte har det lättaste. Snabbt lyckas Pascal måla upp ett tragiskt människoliv som skulle kunna vara tagen från verkligenheten. Ensamheten och sökandet efter någon gemenskap med andra människor samtidigt som hon kämpar emot mänsklighetens grymheter känns verkligen. Just detta är en bihandling i berättelsen och man undrar till en början hur detta hänger ihop med den centrala handlingen. Men Pascal håller koll på alla trådar och likt en magiker knyter han ihop allt, även om man tror det är omöjligt.

I varje bok som Pascal har skrivit så är det ett ämne som han tar upp, det är alltid ett aktuellt ämne och när man läser böckerna så känner man verkligen att han har lagt ner mycket tid att få fakta rätt, han går verkligen in i ämnet och man får upp ögonen för saker som man kanske inte har tänkt på, i alla fall inte till den graden som man får se i böckerna, man får en bra insikt i hur det kan gå till. Just i denna bok så är det matchfixning som är den centrala frågan. Man inser snabbt att det är en mörk och farlig del i sportvärlden som kanske inte lyfts fram så mycket som det borde. Det är skrämmande hur den undre världen kan styra och ställa och att svarta pengar och pengatvätt går hand i hand med att spela på sport.

Förutom den centrala handlingen om matchfixning som till min förvåning fångade mig så är det även intressant att följa Vanessa Frank och hennes liv, hennes relation till Nicolas som är rätt så komplex men även med Celine, som nu är hennes dotter. Han har verkligen lyckats med att skapa två intressanta karaktärer som man har kommit att älska, det är lite med risk som man läser böckerna för Pascal sätter dem i farliga situationer och man vet ju aldrig om alla kommer att klara sig eller inte.

Så med denna bok så får jag säga att Pascal verkligen lyckades med att leva upp till mina höga förväntningar, han till och med överträffade dem. Han levererar här ytterligare en spännande bok med en intressant handling som inte går att släppa. Som med tidigare böcker sitter allt som det skall och man har ingenting att klaga över.

Jag rekommenderar denna till alla som läst och gillat Pascals tidigare böcker, man kommer verkligen inte bli besviken på denna. Rekommenderar denna till alla som även inte har läst hans tidigare böcker och är ute efter en välskriven och spännande bok med ett öga för detaljer. Dock för de senare rekommenderar jag att man börjar med från början med hans böcker, då de alla är riktigt bra och man tjänar på att läsa böckerna i rätt ordning. Jag ser verkligen fram emot att läsa nästa bok av Pascal, om det nu blir i denna serie eller i någon annan. Vet att han kommer ut, tillsammans med Johannes Selåker, med Skammens Väg i Mars som också fått läst ett tidigt utkast av och kan rekommendera den också.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Patrioterna

Eldslandet (Vanessa Frank #1)
Råttkungen (Vanessa Frank #2)
Änkorna (Vanessa Frank #3)
Kokain (Vanessa Frank #4)
Till minne av en mördare (Skymningsland #1) Tillsammans med Johannes Selåker:

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar