måndag 18 december 2023

Andreas Ek: Strid

Titel:
Strid
Författare: Andreas Ek
Förlag: Word Audio Publishing

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Invånarna i samhället på Skeppsholmen har levt utan fruktan sedan de Förändrade frös till döds under vintern. Gruppen från Skåne anländer, vilket innebär fler munnar att mätta. När det första brottet begås måste ett straff utdömas, men det visar sig vara ödesdigert.

Våren och värmen kommer sakta tillbaka och det gör även en handfull Förändrade. Det beslutas att en grupp ska åka söderut för att spana efter fler. Ett överhängande hot riskerar att rasera allt man byggt upp.

Mina tankar:

Detta är den sjätte och avslutande delen i serien som går under namnet Raseri. Denna serie började med böckerna Raseri och Törst för att sedan komma med en slags fristående trilogi, Förödelse, Fruktan och Flykt.

Då det är en del i en serie så skall man absolut läsa de tidigare delarna innan man ger sig på denna. Serien är uppbyggd så att i de två första delarna så följer vi en grupp med karaktärer för att sedan i de nästkommande tre böckerna följa samma händelse i Sverige men på ett annat ställe med såklart andra karaktärer. I denna sista del så slås dessa två trådar ihop och hela serien får ett avslut.

För de som inte läst de tidigare delarna så är handlingen grovdraget att i Sverige bryter det plötsligt ut en epidemi som bara kan liknas vid ett zombie-invasion. Personer blir helt plötsligt aggressiva och börjar hoppa på andra. I denna våg av våld försöker de osmittade att överleva och hitta andra överlevande, som de kan lite på vilket visar sig vara svårt då även den onda och egoistiska även kommer fram bland de som inte är smittade.

I denna sista del har de överlevande hittat en plats som de kan kalla för sitt hem och det känns över lag rätt så säkert, men ändå inte helt säkert. När det ser ut som de smittade har försvunnit under den kalla vinter så finns det ändå tecken på att några har klarat sig. Samhället skickar ut spanare och vad de upptäcker skrämmer dem.

De tidigare delarna har varit väldigt drivande i handlingen, det har hänt något hela tiden och det har varit en överhängande fara som hängt över karaktärerna. I denna så är tempot delvis lite långsammare, man har ändå funnit en plats att bo på, faran är till en början kanske inte lika överhängande. Men samhället har andra problem, de sätter upp regler som behövs följas för att kunna få den maten de lyckas odla att räcka till alla.

Man märker att författaren nu har några böcker i bagaget, han har utvecklats sedan debuten, språket fanns absolut redan från början och även karaktärsporträtten. Här märker man att han har förbättrat det några steg till.

Det är trevligt att han väljer att återvända till det som började hans författarkarriär och nu knyter ihop denna handling. Man trodde att de två första böckerna var avslutande även om de lämnande handlingen rätt så öppen, så kom trilogin som spann vidare på detta, även denna lämnades rätt så öppen då den i slutet gick ihop med den första tråden. Slutet i denna får absolut ett mera totalt avslut och nu tror jag inte vi kommer att få något mer del i denna serie, dock så skall man kanske inte säga aldrig. Men med denna del så känns det mera tillfredställande och man känner att man kan lämna denna berättelse med just ett avslut samtidigt som det finns en hint om att världen går vidare.

Jag rekommenderar denna till alla som har läst och gillat de tidigare böckerna i serien. Har man inte läst serien alls så rekommenderar jag hela serien för de som vill ha en handling som i grunden håller samma stil som till exempel The Walking Dead men inte är en kopia av den. Vi har en del klassiska element när det värsta händer, att världen mer eller mindre går under och blir en farlig plats att försöka överleva i. Hela serien är välskriven och fint paketerad med bra karaktärer och en spännande och ibland klaustrofobisk närvaro i berättandet.

Tidigare omdömen om författaren:

Raseri (Raseri #1)
Törst (Raseri #2)
Mörkret inom honom (Jannica Brandt #1)
Det hon slåss för (Jannica Brandt #2)
Förödelse (Raseri #3)
Fruktan (Raseri #4)
Flykt (Raseri #5)
Den sista marionetten (Joel Adler #1)
Han älskade dem alla (Jannica Brandt #3)

Följ mig på Facebook eller Instagram
 

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar