lördag 16 december 2023

Anders de La Motte: Glasmannen

Titel: Glasmannen
Författare: Anders de La Motte
Sidantal: 571
Förlag: Bokförlaget Forum

Baksidestext:

Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad.

En kropp har hittats utanför hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han återigen fånga henne i sitt nät?

Samtidigt flyttar Martin Hill in på ett avskilt gods för att skriva den excentriske företagsledaren Gunnar Irvings biografi, Hill är lockad av att ägorna rymmer en ö med en nedlagd gruva och ett övergivet stjärnobservatorium: en plats omgiven av vandringssägner.

Snart upptäcker Hill att godset rymmer fler berättelser - om försvinnanden, mystiska ljussken och illa tilltygade kroppar. Och att familjen Irving ruvar på livsfarliga hemligheter.

Medan Asker och Hill nystar i virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder. Ingen utom han.

Mina tankar:

Detta är den andra boken om kriminalinspektören Leo Asker. Den första heter Bortbytaren. Detta är även författarens trettonde bok.

Boken är i och för sig rätt så fristående men jag rekommenderar att man läser den första boken innan man ger sig på denna för att få med sig all bakgrund när det kommer till de återkommande centrala karaktärerna. Sedan är det en del röda trådar från första boken som fortsätter i denna. Dock så kommer man att kunna hänga med i handlingen även om man inte läst första boken, men man lurar sig själv då på en riktigt bra bok.

Boken tar vid mer eller mindre där förra boken slutade. Vi har Leo Asker som börjar finna sin plats som chef för den undanskyfflade avdelningen som går under namnet Avdelningen för förlorade själar, ett namn som jag själv finner poetiskt och hintar om att den döljer betydligt mer än vad första intrycket visar. Hon sätts i en personlig knipa när hennes far hör av sig att han kommer att misstänkas för ett mord. Hon tvingas mer eller mindre att börja göra egna undersökningar om detta mordfall innan de andra poliserna griper hennes far, då detta kommer sluta mer eller mindre i kaos.

Martin Hill lider av sviterna från förra boken och är sjukskriven. Han erbjuds av den excentriske företagaren Gunnar Irving att skriva hans biografi. Detta är ett erbjudande som han inte kan tacka nej till då det finns, på företagarens ägor, en övergiven gruva och stjärnobservatorium. Ett ställe som Martin i åratal har önskat att få besöka. Samtidigt så erbjuds han privatvård av första klass.

Anders de La Motte är en författare som gillar att förändra sin stil i sina böcker och även om detta är den andra boken i en serie så tycker jag att han lägger till en del element i denna som inte direkt fanns i första, eller i alla fall inte så tydligt som i denna. Detta är en sak som jag finner riktigt uppfriskande när det kommer till de La Motte, ibland så är det härligt att veta vad det är man väntar sig när man läser en ny bok av en favoritförfattare, men ibland så vill man känna igen sig men ändå bli överraskad på resans väg och det är just det som Anders de La Motte lyckas med så bra och det är därför han är en av mina favoritförfattare.

Genom boken så får vi reda på mera om de udda personerna som bemannar Avdelningen för förlorade själar. Denna bit är intressant och ger ett mera djup till den bakomliggande handlingen som jag misstänker kommer att sträcka sig över flertalet böcker till, i alla fall så håller jag tummarna för detta.

Den första boken var mer eller mindre en bok som gick mycket i den klassiska polisromanen om att utreda och lösa ett fall. Den bjöd på spänning, intressanta miljöer och karaktärer och en välskrivet och genomarbetat språk som fångade en från första sidan och höll fast en där till sista sidan.

Denna bok gör precis detta och innehåller samma kvalité på språket. Vill man ha spänning av högsta kvalité så är Anders de La Motte ett säkert kort att satsa på. Han är ännu inte gjort mig besviken och hur omöjligt, med tanke vilken nivå de tidigare böckerna ligger på, det än låter så fortsätter han att utvecklas och förbättras, vilket är roligt att se.

Som jag sa så gillar Anders de La Motte att leka med stilar och element i sina berättelser. Denna håller sig trogen det man fick i första boken men jag kände att det fanns andra saker som tillkommit i denna. Nu vet jag inte om det endast är jag som upplevde detta eller om det är något som författaren har tänkt på, jag har en förkärlek till skräck och då även den gamla klassiska skräcken med slott och gårdar som kanske inte bjuder på halsbrytande skräck som får en att sitta på nålar utan mera bjuder på en mysryslig stämning. Bitarna när Martin Hill är på godset fick man att tänka på just dessa äldre skräckfilmer, lite gotisk skräck så att säga. Det blir lite av en spöklig stämning i dessa bitar.

Denna stämning i dessa bitar av boken fick mig absolut att tänka på skräckfilmer där en eller flera kommer till ett ställe, till exempel slott eller herrgård, och börjar undersöka i dessa övergivna platser. När jag tänker efter så är det inte konstigt att det blir en känsla av kuslighet för det är just något med övergivna platser som även om det för vissa är trollbindande att undersöka, att på ett sätt komma till ett ställe där tiden har stannat upp, så finns det även en känsla av fara inför det okända, även om man vet att något övernaturligt inte existerar så finns det ändå faror.

Samtidigt så blir det ingen direkt vanlig polisutredning som vi följer då Leo Asker inte direkt använder sig av traditionella vägar, även om hon söker hjälp genom yrket, för att få reda på hur det ligger till med mordet.

Det finns ytterligare ett element i denna bok som jag inte vill nämna, vill att läsarna skall få uppleva det i första hand när de läser boken. Men detta element gör Anders de La Motte på ett bra sätt och väver in det naturligt i handlingen.

Så jag rekommenderar denna till alla som vill ha en spännande, välskriven och genomarbetat spänningsroman som håller sig till deckare samtidigt som den bryter lite av de vanliga normerna. Har man läst något tidigare av Anders de La Motte och gillat hans böcker så skall man absolut läsa denna, har man ännu inte upptäckt honom så är det verkligen dags att man gör det. Jag ser fram emot att läsa hans nästa bok, om det nu är i denna serie eller något helt annat.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Geim, Buzz, Bubble
MemoRandom (MemoRandom #1)
UltiMatum (MemoRandom #2)
Slutet på sommaren (Årstidskvartetten #1)
Höstdåd (Årstidskvartetten #2)
Vintereld (Årstidskvartetten #3)
Våroffer (Årstidskvartetten #4)
Döden går på visning (Morden på Österlen #1)
Ett fynd att dö för (Morden på Österlen #2)
Bortbytaren (Leo Asker #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar