söndag 21 januari 2024

Emelie Beijer: En andra chans

Titel: En andra chans
Författare: Emelie Beijer
Sidantal: 48
Förlag: Seraf förlag

Baksidestext:

Det sista Mariam minns är kraschen och vad hon önskade precis innan sin död. När hon sedan vaknar upp i en kropp som inte är hennes och i en värld annorlunda från den hon lämnat, inser hon att hon fått en andra chans.

Men tillvaron är långt ifrån idyllisk. Det är en värld där kungliga och de med makt lever i välstånd högt ovan marken, medan de på de lägre nivåerna kämpar om överlevnad.

Kan hon skapa sig ett nytt liv och en ny framtid? Inte enbart för sig själv utan för dem alla?

Mina tankar:

Detta är en novell som kom ut 2020. Det är en dystopi som dras åt det romantiska hållet men innehåller även spänning.

Vi har här en kvinna, Mariam, som vaknar upp i en helt annan värld än den hon är van vid. Hon minns en dödlig krasch men på något sätt har hon klarat sig. Men hon befinner sig inte längre i sin kropp utan i en annan kvinnas kropp.

Världen hon vaknar upp i är annorlunda. Då det är en novell så får vi inte hela bilden klar för oss hur denna värld är uppbyggd, det hade troligen tagit novellens alla sidor för att vi skulle få hela bilden klar för oss. Men författaren klarar förmedla en hel del under dessa sidor ändå. Det är en framtida värld som är uppbyggd på det lite klassiska konceptet med höga byggnader där de rika som styr bor på de högre planen medan ju lägre ned man kommer så närmar man sig fattigdomen och slummen.

Det är ett korrupt system som vi får lagt framför oss. Det är stora orättvisor i denna värld. Mariam inser detta snabbt, och med hennes bakgrund, ser hon möjligheter till en revolution där hon kan ta över makten. Men inte uppifrån utan underifrån där kraften från folket finns.

Det finns som sagt romantik i denna berättelse också, den smids in på ett smidigt sätt i handlingen och kryddar till spänningen som författaren hinner bygga upp i denna novell. Vi har en man i hög position som intresserar sig för Mariam, och det verkar som att de på ett sätt delvis har samma mål i att störta denna korrupta makt.

Det är ett behagligt och målande språk som snabbt för oss in i handlingen. Då det är en novell så har författaren bantat ned på att ta för många sidospår i handlingen. Hon hinner presentera en intressant intrig och några karaktärer som är färgstarka och intressanta, som man gärna vill följa för att se hur det kommer att gå.

Problemet med denna är att det är endast en novell. För när man har läst sista sidan så vill man i stället att denna novell hade varit en bok så att man fick se hur det kommer att gå för huvudkaraktären och hennes väg till att ändra maktstyret.

Jag håller tummarna att författaren kommer att ta upp denna novell och fortsätta på den så att den blir en bok, för det finns verkligen något här som fångar läsarens intresse och då tycker jag absolut att denna handling och värld förtjänar att få komma fram i ljuset på ett större sätt. Jag ser novellen som en teaser av högsta kvalité.

Jag rekommenderar denna till alla som gillar dystopier som har korrupta maktsystem och en revolution i uppbyggnad.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dömd för evigt

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar