söndag 2 augusti 2020

Nils-Petter Löf: Alicia Månstjärna & Den Femte Pelaren

Titel: Alicia Månstjärna & Den Femte Pelaren
Författare: Nils-Petter Löf
Sidantal: 308
Förlag: Whip Media 

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket. 

Handling:

Plötsligt står det en lång herre med konstig hatt och märkliga rödskimrande glasögon hemma hos Alicia Månstjärna. Han har med sig en kista med hennes namn och en märklig historia. Men Alicia är inte som andra barn. Hon är allergisk mot solen.

Mina tankar:

Detta är författaren Nils-Petter Löfs senaste bok, den sjunde i ordningen om man räknar med debuten som jag inte hade hört talas om fören helt nyligen och som det verkar som att författaren helst vill glömma bort. Hade varit lite kul att se hur allt startade då jag läst allt annat av honom och gillat dem. Men jag misstänker att den obskyra debuten får bli ett mysterium för mig.

Nils-Petter rör sig för det mesta inom fantastiken, han hoppar lite inom genren, denna är inget undantag. Detta är en ungdomsfantasy som han själv säger påminner om Harry Potter och det är någon som man inte kan släppa när man läser denna bok.

Boken riktar som sig sagt till ungdomar, men kan gott och väl läsas av äldre om man gillar denna stil, gillar man den nämnde Harry Potter så skall man absolut spana in denna också.

Det börjar med att vi möter Alicia, en ung flicka, som lever med sin farbror. Hon har levt isolerad hela sitt liv och bara skådat folk på avstånd, hon är allergisk mot solen och kan inte gå ut. Man förstår att det är något som inte stämmer, något som inte Alicia är medveten om. När en mystisk man en dag kommer på besök så börjar den värld som Alicia känner till att rämna. Han har med sig en kista med hennes namn på och hon tjuvlyssnar på när denne mystiske man och hennes farbror pratar om att ta med henne någonstans, vilket hennes farbror motsätter sig.

Vi som läsare kopplar rätt så snabbt vad det är med Alicia, inte tål solljus och en kista är ju rätt så uppenbara tecken på vad Alicia skulle vara. Men hon har levt sitt liv i okunskap om detta, varför vet vi inte. På grund av några händelser så befinner sig Alicia snart i en skola för varelser som hon, i denna skola finns det vampyrer, varulvar, troll, älvor och andra väsen.

Ni som läst eller sett Harry Potter ser nog likheterna med att ett barn inte vet vad denne verkligen är och sedan finner sig i en skola. Men denna skiljer sig ändå också från Potter genom att det inte är magiker som det handlar om utan om olika väsen.

Jag tycker att Nils-Petter bygger upp en riktigt bra och medryckande berättelse. Det är spännande att få följa med Alicia och denna alternativa värld, tillsammans med henne får vi stegvis reda på mer och mer om den. Det finns visa regler som barnen lär sig i skolan, det är regler som man skall följa för att inte människorna skall få veta att dessa väsen verkligen existerar.

Det är en rik värld som byggs upp och den är intressant och står stadigt på egna ben. Språket är som vanligt i Nils-Petters böcker lätt att ta till sig och väldigt målande. Han bygger upp karaktärerna bra och de får sina egna röster, de blir levande för en.

Tillsammans med Alicia får vi uppleva allt det nya i skolan, det är mycket om att skapa nya bekantskaper när man kommer till ett ställe som man inte känner någon. Jag tror att alla som har börjar i en ny skola utan att känna någon i klassen kommer att känna igen den känslan.

En bit in i boken så börjar det hända saker och spänningen ökar några steg. Det blir ett äventyr som innehåller en fara för Alicia och hennes vänner.

Bokens sidor flög snabbt förbi och man befanns sig verkligen i denna värld. Jag ser redan nu fram emot att få besöka denna skola och värld igen. Ett riktigt bra koncept, det kanske inte är unikt, men det har sin charm och Nils-Petter sätter sin prägel på det.

Tidigare omdömen:

De Andra
De Sovande
Zverige I Mitt Hjärta
Kärnpartiet
Hungerns Skörd

Kortonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar