Titel: Bortrövad – Fånge I Berget
Författare: Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom
Sidantal: 144
Förlag; Sunflower Produktion AB
Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.
”Tim, du måste vakna! En röst hördes långt bort i fjärran. Den lät nästan som i en dröm. En mardröm! Med ett ryck slog han upp ögonen. Han satte sig upp och lyssnade förskräckt efter rösten. Vem var det och varför ropade någon på honom?”
Tims värld vänds upp och ner när han vaknar upp på en okänd plats omgiven av varelser han bara trodde fanns i sagorna.
Mina tankar:
Detta är författaren Vilhelm Sundbom debutbok, den riktar sig till barn och tidig ungdom (9-12 år) och det är en fantastikbok som rör sig i gammal folktro.
Vi kastas rätt in i handlingen och vart vi har hamnat vet vi lika lite som Tim, huvudkaraktären i denna bok, som vaknar upp på en främmande plats. Tillsammans med honom får vi ta del av en värld full med varelser tagna från den gamla folktron. Vi möter troll och andra väsen.
Handlingen flyttar sig rätt så snabbt framåt och jag antar att detta är en nödvändig sak för att fånga barnen och hålla kvar dem så att de vill fortsätta läsa. Det händer något hela tiden. Språket är även det lätt av samma orsak misstänker jag.
Nu menar jag inte att handlingen är för simpel, för jag fann den roande även som vuxen. Det var spännande att läsa om Tims äventyr och de olika väsen som han möter, vi får veta lite om de olika varelserna och jag förstår att det inta kan vara allt för mycket fakta om dessa. Något jag skulle föreslå skaparna av denna bok är att utöver dessa berättelser, som denna serie kommer att bestå av, är att även skriva en faktabok där man kan läsa ännu mera om de olika väsen, den tror jag skulle bli verkligen uppskattad av barn och andra som vill läsa mera om de man möter i boken.
När vi ändå är inne på varelserna så måste jag uppmärksamma på det otroligt snygga och stämningsfulla bilderna som finns i boken och är skapade av Jonas Sjöblom. Det är dessa som ligger som en stor del där jag tror att en faktabok om folktro hade varit en superbra idé. Nu vet jag att Johan Egerkrans redan har gjort en om nordiska väsen (som jag inte har kollat i ännu) men jag tror att det finns marknad för en bok till.
Handlingen är spännande, och man kan lätt tänka att det kan bli lite för hemskt för vissa barn när det kommer handlingen men så är inte fallet. Det finns en liten skymt att hemskhet i handlingen men det behandlas på ett bra sätt som gör det mera spännande än hemskt, en fin gräns som författaren håller sig på spänningssidan på ett snyggt sätt.
Språket är som sagt av lättare slag då den riktar sig till en lägre ålder än vad jag brukar läsa. Men jag fann ändå att det inte var barnsligt (kanske jag har fördomar och har glömt de barnböcker jag läste) språk utan det är ett språk som tar barnen på allvar (hoppas ni förstår vad jag vill ha fram, kommer inte på någon bättre förklaring). Jag kände att det var ett språk som verkligen var berättande och jag kan tänka mig att denna bok fungerar utmärkt som en högläsningsbok.
Jag gillar hur man målar upp varelserna. Vi vet inte om någon verkligen är ond eller god för den delen, det hela kan vara helt ur de olika varelsernas synvinkel. Man har ju alltid, eller i alla fall nästan alltid, tänkt att troll är onda, men i denna bok så vet vi faktiskt inte för säkert om det verkligen är så. Vi blir inte skrivna på näsan om hur allt är utan vi får tolka fritt hur det är och jag misstänker att det kommer att visa sig i kommande böcker.
Så sammanfattningsvis så är detta en riktigt bra barn- och ungdomsbok som även en vuxen, med rätt sinnelag för sagor och fantastik, kan uppskatta, ibland behöver man lite lättare läsning som ändå ger en något. Jag ser fram emot att se vad som kommer att hända i nästa del av serien.
Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris
Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar