torsdag 20 juni 2024

Mats Ahlstedt: Ondskans spår

Titel: Ondskans spår
Författare: Mats Ahlstedt
Sidantal: 383
Förlag: Hoi Förlag

Baksidestext:

För 12 år sedan försvann den då 18-åriga Matilda Frimansson spårlöst. Trots att polisen för länge sedan lagt ner fallet, vägrar hennes mamma Linn acceptera att dottern är död. Hon ber sin nyfunne vän, den pensionerade fängelseprästen Johannes Brobeck, om hjälp att hitta Matilda.

Kriminalkommissarie Fatima Wallinder, nyligen tillbaka efter sin föräldraledighet, får kort därefter ett mejl som hotar hela hennes existens. En efterlyst krigsförbrytare, kusligt lik hennes egen sambo, befinner sig i Sverige.

Ett mystiskt telefonsamtal till Johannes förbryllar polisen. Finns det en koppling mellan krigsförbrytarens kriminella nätverk och den försvunna Matilda Frimansson? Har Matildas mamma verkligen berättat allt?

Johannes närmar sig sanningen utan att förstå vilka risker han utsätter sig för.

Mina tankar:

Detta är den åttonde boken om Fatima Wallinder och Sören Högström, denna kom ut 2014. De tidigare titlarna heter Dödsängeln, Violinisten, Den röda damcykeln, Mordet på Ragnhildsholmen, Dömd för livet, Dockmakarens dotter och Trasdockorna.

Det är även den tredje boken där fängelseprästen Johannes Brobeck spelar en central roll i handlingen.

Nu är böckerna rätt så fristående och man får förklarat det man behöver veta från tidigare böcker i serien. Men ändå anser jag att man får ut mest av serien om man läser de i rätt ordning, vilket stämmer in på de flesta serier med återkommande karaktärer även om de kallas för fristående fortsättning. Det som är nytt är det aktuella fallet, men den röda tråden om karaktärernas liv, privat som på jobbet, går igenom hela serien och det är den biten man missar om man hoppar in mitt i en serie.

Mats Ahlstedt är en författare som inte gör så mycket väsen av sig, han syns inte, personligen eller om man pratar om honom, i olika forum av media. Vilket är lite synd för han är riktigt duktig när det kommer till att få ihop handlingar som både är spännande och intressanta, han berör ämnen i samhället som ständigt är aktuella och han vill med sina böcker få läsarna att öppna ögonen för det, och då utan att vifta med ett pekfinger om hur det skall vara, nej hans böcker fungerar mera som en katalysator som startar i gång läsarnas tankar. Han har dock en trogen skara läsare som återkommer till hans böcker.

När det kommer till uppbyggnaden av böckerna så är det inte alltid fokus på poliserna och deras utredning. Vi får följa största delarna av boken andra karaktärer som berörs på något sätt av det aktuella fallet. I just denna så får vi följa fängelseprästen och hans egen utredning när han försöker hitta den försvunna dottern till sin vän. Detta tar dock mystiska vändningar rätt så snabbt och han kastas in i faran, vilket man är van vid att det skall hända honom om man läst de två tidigare böckerna där han förekommer.

Dessa hopp mellan olika karaktärer och olika vinklar av vad det är som hänt och pågår gör att det blir ett driv i handlingen, den står aldrig om stampar utan det händer alltid något, dock så händer det inte för mycket så att det blir överväldigande, man hinner att andas så att säga. Författaren bemästrar konsten att fånga läsarna med sitt språk och intrig och hans böcker blir bladvändare, denna bok är inget undantag.

Har man läst någon tidigare bok av Ahlstedt så kommer man att känna igen sig i både stil och handling. Får säga att jag känner att även om det känns igenkännbar så tycker jag att han har lyckats med varje bok att få den att kännas unik när man jämför de olika böckerna, risken finns när en författare skriver tillräckligt många böcker att det känns som en upprepning, men det har inte hänt ännu med Mats Ahlstedt.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en stabil deckare som bjuder på spänning och intressanta handlingar. Får säga att han är ett säkert kort om man vill ha kvalité när det kommer till spänningslitteraturen. Jag skall fortsätta att läsa mig ifatt hans utgivning, det finns många böcker redan utgivna efter denna.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Dödsängeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #1)
Violinisten (Sören Högström och Fatima Wallinder #2)
Den röda damcykeln (Sören Högström och Fatima Wallinder #3)
Mordet på Ragnhildsholmen (Sören Högström och Fatima Wallinder #4)
Dömd för livet (Sören Högström och Fatima Wallinder #5)
Dockmakarens dotter (Sören Högström och Fatima Wallinder #6)
Trasdockorna (Sören Högström och Fatima Wallinder #7)
När inget annat återstår (Ella Werner #1)
Öga för öga, tand för tand (Ella Werner #2)
Ondskans ansikte (Ella Werner #3)
Trojanen (Ella Werner #4)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar