onsdag 2 oktober 2019

Rapport från bokmässan 2019 – Del 1: Spänningslitteratur del 1



Så har man kommit hem från tre dagar från bokmässan i Göteborg och skall på något sätt försöka att sammanfatta allt som man varit med om under dessa dagar, vilket inte är lite. Bokmässan är som en stor fest där läsare och författare får komma varandra nära. Har man tur så får man byta några ord med sina favoriter och säga hur mycket man uppskattar deras böcker. Är man en återkommande besökare på mässan så kanske man blir lite mera känd med författarna och de kommer ihåg dig från tidigare mässor eller från nätet om du skrivit till dem.

Som vanligt så hade jag planerat mässan så noga jag bara kunde och hade skrivit upp alla punkter som de författarna hade som jag ville försöka träffa. När mitt schema var klart inför mässan hade jag fått ihop till cirka 150 författare, som intresserade mig, utspridda på cirka 400 punkter. Detta låter ju som ett omöjligt uppdrag, det finns ingen möjlighet att klara av allt detta på tre dagar och få ut något av det. Jag visste innan jag åkte ner att jag inte skulle hinna med att träffa alla jag ville, men jag skulle i alla fall försöka att klara av så mycket som det bara gick.

Den första författaren jag träffade, i alla fall officiellt, var Lisa Förare som har kommit ut med boken Varken på Louise Bäckelin Förlag. Jag är riktigt nyfiken på denna bok och måste tillägga att det är bland de snyggaste utsidorna som jag sett, den fångar verkligen ens blick och återspeglar något mystiskt. Hon var som sagt den första officiella som jag träffade, den jag verkligen träffade först var Sara Bergmark Elfgren när jag var på väg upp till hotellrummet, men hon kommer vi till i en senare del av rapporten över mässan.

Dag Öhrlund om sitt skrivande.
I Lind & Co’s monter så finns det möjlighet att lyssna på författarna på deras scen där de pratar lite kort om deras skrivande och deras aktuella bok och lite annat smått och gott. De jag hann med att lyssna, samt självklart införskaffade signerade böcker av, på där var Dag Öhrlund som är aktuell med Ingen Lämnas Kvar, en Ewert Truut-deckare, samt Jonas Moström som pratade delvis om att kombinera sitt skrivande med sitt jobb som läkare, han är aktuell med Skytten, hans böcker verkar riktigt intressanta och jag måste verkligen ta tag i att läsa hans böcker känner jag.
Jonas Moström om att kombinera jobb och skrivande.

En jag inte hann att lyssna på i denna monter men som jag hann möta var Anders Gustafson, den ena halvan av Gustafson och Kant som skriver en lite mera oblodig deckare, men ändå lika spännande, om mord på Singö i Stockholms skärgård, de är aktuella med den femte delen i serien, Blodspengar. Vi bytte lite ord.

Det finns dock en person som man inte får glömma att nämna när man pratar om denna monter. I denna monter har vi personen som jag träffade under mitt första besök på bokmässan 2003. Då visste jag inte alls vad jag hade gett mig in på när jag åkte ner till mässan, jag minns att jag då gick förbi montern flera gånger och funderade på om jag skulle våga gå fram och få en signerad bok. Jag hade aldrig mött författare på detta sättet tidigare och jag hade ju sett honom flertalet gånger. I ett ögonblick sa jag till mig att sluta vela och gå fram till honom eller så kommer jag att ångra det för alltid, jag visste ju inte då om det var en engångsgrej att besöka mässan eller jag skulle återkomma. När jag väl gick fram till honom så släppte allt, han tog sig tid att prata med mig, frågade om jag hade varit här förut och säkert lite annat som jag nu har glömt. Den jag pratar om är ingen annan än legenden Björn Hellberg, denna mysiga och trevliga människa som är så jordnära och snäll var en första författaren som jag fick en signerad bok av och om jag minns rätt så var detta den enda signerade boken, men inte den enda, jag kom hem från mitt första besök på mässan. Detta möte med Hellberg, samt besök på mässan gav mig blodad tand och efter det så har jag inte missat en enda bokmässa och det har blivit några signerade böcker genom åren och jag är inte längre lika nervös att gå fram till en författare. Det har blivit lite av en återkommande sak att varje år träffa Björn och byta lite ord samt införskaffa årets bok av honom, det är alltid ett kärt återseende. Detta år var Hellberg aktuell med novellsamlingen Snöfallet och andra spänningsberättelser men även en nyutgivning av hans allra första deckare Gråt I Mörker som han tydligen har inför denna utgivning skrivit om och lagt till lite. Han var så snäll att han valde att ge mig dessa två böcker gratis.

Nu lämnar vi denna monter och ger oss ut på mässgolvet, även om jag hade ett schema där jag hade skrivit upp de olika författarnas punkter så kan det hända att man av slumpen råkar gå förbi en förbi en författare som man hade tänkt att träffa, men kanske inte just då. Det är då man går ifrån ens schema och passar på att ta den författaren just då. En av dessa var Emelie Schepp som jag såg stå och signera böcker när jag gick förbi HarperCollins. Hon skriver om åklagaren Jana Berzelius som har ett förflutet som ibland ställer till det i hennes jobb, i år är Schepp aktuell med den femte boken i serien, Broder Jakob.

David Lagercrantz pratar om falska nyheter.
Även Norstedt hade en scen som man kunde lyssna på författare och där hann jag med att lyssna på David Lagercrantz som pratade om falska nyheter och troll på nätet och vilket hot det kan ha för världen och sanningen. I år är han aktuell med den allra sista, i alla fall för han, delen i Millenium-serien, Hon Som Måste Dö. Jag passade även på att lyssna på Lars Wilderäng, thrillerförfattare och bloggare som skriver om hur man skall förbereda sig för om katastrofen skulle vara framme och man behöver överleva under de självklara saker som vi har runt oss dagligen. Han är aktuell med Fallet, jag har ännu tyvärr inte läst en bok av honom men detta är också en sak som jag måste ta tag i. En annan som jag passade på att få en signerad bok innan hon skulle upp på scenen var Camilla Sten som är aktuell med Staden, en thriller som låter verkligen lovande och utöver det vanliga, en bok som jag verkligen ser fram emot att läsa. Jag hann tyvärr inte lyssna på henne i denna monter, var säkert på väg till någon annan punkt, men jag tog igen det med att lyssna på henne på Söndagen när hon pratade tillsammans med några andra författare under CrimeTime-delen av bokmässan, men detta återkommer jag med i en annan del av rapporten.
Lars Wilderäng blir intervjuad.

Något som kommer mer och mer när det kommer till förlag så är det hybridförlag där författaren själv står för kostnaden när det kommer till tryckning för boken. Det kan vara en djungel där vilka förlag som är bäst och hjälper en på bästa sätt. En av de större inom denna del av bokförlag, som också verkar vara riktigt bra för författarna är Idus förlag, som även går under namnet Visto, när det kommer till vuxen pubilk, Idus är oftas barn och ungdomsböcker, samt det nya Stella Förlag. Till mässan hade jag med mig en del böcker som jag har fått som recensionsexemplar som jag hade tänkt att få dem signerade av författarna när jag ändå tänkte träffa dem. Några av dem var från Visto förlag och de jag träffade var Elin Roth och Linda Pike som är systrar och debuterade i år med Betongsuggan som jag gillade riktigt mycket och kändes äkta i polisarbetet. En annan debutant från detta förlag som jag träffade var Sofie Bjarup som get ut Mörkrets Barn i år, en thriller som är mera åt det mörkare hållet som jag tyvärr inte hunnit läsa ännu. En mera veteran, men om jag uppfattat det rätt skrivit sin första thriller i år, som jag träffade var Pia Hagmar som är aktuell med Kunde Varit Vi. Jag kommer att återkomma till detta förlag när jag kommer gå över till att prata om fantastiken i en senare del av rapporten.
Sofie Bjarup aktuell med en mörk thriller.

Ett någorlunda ungt förlag som jag känner är riktigt på hugget och har tagit många lovande författare under sina vingar är Bokfabriken. Detta var en monter som jag besökte många gånger under mässan för att träffa förlagets författare. Jag hade med mig en mindre hög av böcker från detta förlag att få dem signerade. Jag klarade av att nästan träffa alla som jag hade tänkt i detta förlag.

En av dessa lovande författare som jag tycker att man skall hålla ögonen på om man är ute efter välskrivna och så spännande böcker att de tar andan ur dig är Ingrid Remvall som är aktuell med Glasfällan som påminner om en blandning av thriller och skräck. En annan att hålla koll på är Frida Moisto som gav ut sin första själv men snappades upp av Bokfabriken och på mässan hade man förhandsrelease på hennes andra bok i serien om den tuffa polisen Lisa Engström, Drakar Lyfter I Motvind, jag gillade verkligen första delen och ser fram emot fortsättningen.

Många författare använder sitt andra eller tidigare arbete som en utgångspunkt för sina böcker och några av dem som gör detta är Anne-Marie Schjetlein som skriver thrillers i sjukhusmiljö om kirurgen Andreas Nylund och är i år aktuell med fjärde boken, Döden Under Ytan, riktigt bra thrillers som jag rekommenderar. En annan som har samlat erfarenheter är Cecilia Sahlström som jobbat många år inom polisen och är nu aktuell med tredje boken i sin serie om polisen Sara Vallén, Poijken Som Försvann, den första var riktigt spännande.
Anne-Marie Schjetlein med sin senaste bok.

Som jag sa så finns det många bra författare i detta förlag man vill ha välskrivna och spännande deckare/thrillers och det blev många möten här. Susanne Boll är också en till som använt sin bakgrund till sina böcker hon skriver om psykologen Vera Lilja och är i år aktuell med andra boken i serien Luftburen. Kamilla Oresvärd var också en som jag träffade här, hon har tidigare skrivit om kommissarie Stina Seger i tre böcker men har i år startat på en ny serie med första boken Brudslöjan.

En som man nog får kalla för veteran bland spänningslitteraturen är Mats Ahlstedt, som jag tycker skriver alltid om aktuella ämnen. Han började med att skriva om polisen Fatima Wallinder 2003 men har nu även börjat med ytterligare en serie, profileraren Ella Werner, med vilken han är aktuell med den fjärde boken om, Trojanen. Har mött honom ett antal gånger nu på mässan och det är alltid lika trevligt.
Deckarveteranen Mats Ahlstedt

Jag närmar mig slutet av denna del, tycker det blir lagom att avrunda här. Men jag kan ha kommit till det tyngsta nya släppet från en ny författarduo. När jag fick höra att dessa två skulle skriva en serie tillsammans blev jag genast nyfiken. Jag pratar om Dan Buthler och Leffe Grimwalker som är aktuell med En Perfekt Storm. Buthler är den ena i duon när det kommer till böckerna om Silfverbielke och Grimwalker är erfaren spökskrivare samt gjort succé inom ljudboken med serien Tick Tack, som jag tyvärr inte läst då jag inte brukar lyssna på ljudböcker, men måste nog få tag i första boken som finns i pappersformat. Nu hoppas jag att jag inte hypar denna bok för mycket innan jag har hunnit läsa denna men jag tror att detta kan vara något häftigt inom spänningslitteraturen.
Den tunga duon Buthler & Grimwalker.

Fortsättning följer…

Böcker som jag har recenserat av nämnda författare i rapporten:

Mats Ahlstedt: Dödsängeln
Mats Ahlstedt: När Inget Annat Återstår
Mats Ahlstedt: Öga För Öga, Tand För Tand
Mats Ahlstedt: Ondskans Ansikte
Susanne Boll: Eldsystrar
Buthler & Öhrlund: Mord.net
Gustafson & Kant: Singöspionen
Gustafson & Kant: Mordbrännaren
Gustafson & Kant: Sändebudet
Björn Hellberg: En hyllning
Björn Hellberg: Likspett
David Lagercrantz: Mannen Som Sökte Sin Skugga
Frida Moisto: Som Nitroglycerin
Kamilla Oresvärd: Jägaren
Ingrid Remvall: Mord & Martinis
Ingrid Remvall: Glasfällan
Elin Roth & Linda Pike: Betongsuggan
Cecilia Sahlström: Vit Syren
Anne-Marie Schjetlein: Döden Kvittar Det Lika
Anne-Marie Schjetlein: Döden Den Bitterbleka
Anne-Marie Schjetlein: Döden Ingen Ser
Emelie Schepp: Märkta För Livet

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar