tisdag 8 oktober 2019

J.F. Wren: Stenbrons Hemlighet


Titel: Stenbrons Hemlighet
Författare: J.F. Wren
Sidantal: 399
Förlag: Whip Media 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

I sin säng hemma i Bromma vaknade Agnes med ett ryck, något hade väckt henne. Försiktigt smög hon fram till fönstret och kikade ut bakom gardinen. Mörkret var kompakt. Något gult glimmade till bakom den lilla syrenbusken. Vad var det? Agnes blundade en kort stund och öppnade sedan ögonen igen. Det gula skenet var borta. I Nazarien gick den mörke despoten omkring i sitt svarta palats. Naz-Halham var ursinnig. Än en gång hade hans utsände misslyckats, men den här gången skulle han få sitt straff. Imorgon skulle Naz-Hallam personligen skära ut hjärtat ur mannens bröst och offra det. Den allt mer vansinnige kungen fick ett demoniskt leende på sina stela läppar.

Mina tankar:

Detta är författaren J.F. Wrens debutroman. Det är en fantasybok som riktar sig till unga vuxna och uppåt. Det är den första boken i serien Sägnen Om Amornia.

Stilen är den fantasy som man kallar för portalfantasy. Den utspelar sig alltså delvis i vår värld och det finns en värld till, som är en fantasyvärld, som man på något sätt kan resa till. Den världen är lite av den klassiska världen i fantasyböcker. Den liknar medeltiden samt att det finns den onde härskaren som vill lägga hela världen under sig.

Det är en hel del igenkänningssaker från de klassiska elementen från fantasy. Vi har även vår huvudkaraktär som är en tjej i 15-års åldern som lever i vår värld och som visar sig vara mer än vad hon någonsin kunde ha trott. Hon är den utvalde som skall rädda världen.

Denna bok är som en uppbyggnad och presentation över denna serie. Vi lär känna karaktärerna, som är riktigt många och till en början nästan lite svårt att hålla koll på. Man får vara alert när man läser denna för att lägga alla personer på minnet, som tur finns det ett register över personerna. Det är alltså en rikt uppbyggd värld som vi möter i denna bok. Vi får även uppleva den magi som existerar i denna värld, den ser ut till en början att rätt så enkel och inte så kraftig. Detta är tills vissa saker händer som jag lämnar för läsaren att upptäcka, men detta visar att det finns mer i denna värld att hämta och det låter lovande till kommande böcker.

Till en början så verkar alla karaktärer vara antingen goda eller onda med ingen gråzon. Man kallar till och med den onde härskaren för den onde rätt till honom, något som jag kanske störde mig lite på personligen, för jag tror inte någon som är ond ser sig själv som ond. Men jag köper det, karaktärerna är intressanta att följa och man känner att de får ett djup ändå och de känns levande. Även här finns det något, som jag inte skall avslöja, närmare slutet i boken som visar sig att en karaktär kan komma att bli intressant att se hur denna utvecklats i kommande böcker.

Språket är lätt att ta till sig och handlingen är spännande. Det finns även en del humor och man känner att det finns en berättarglädje, finner inget annan bättre beskrivning, i författarens sätt att måla upp karaktärer och världen samt driva fram handlingen. Allt detta gör att man vill fortsätta läsa boken och när den är utläst känner man att man vill veta mer och man väntar på nästa bok i serien. Det är en bra debut som jag kan rekommendera till alla som vill ge svensk fantasy en chans och vill ha de klassiska elementen.

Kartonnage Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris 

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur   
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar