söndag 18 april 2021

Författarporträtt: Jessica Eriksson och Stefan Holm

Foto: Madeleine Forsgren

Berätta lite kort om dig.

Gemensamt: Vi inte bara skriver ihop utan är ett par även utanför litteraturens värld. Vi delar intresset för läsande och skrivande, och har den fasta övertygelsen att summan är större än delarna när vi skriver. 😀

Stefan: Jag är före detta höjdhoppare, med olympiskt guld, och tvåfaldig På spåret-vinnare, som alltid gillat att läsa och skriva. Numera tränar jag en grupp höjdhoppare på elitnivå och sitter i Internationella Olympiska Kommittén

Jessica: Jag är dekan för lärarutbildningen vid Karlstads universitet, och har en doktorsexamen i nordiska språk med inriktning mot språkhistoria, särskilt kvinnors skrivande under 1700-talet. Jag är lektor i svenska språket och har tidigare jobbat som gymnasielärare i svenska och psykologi.

När och vad väckte ditt intresse för fantastiken?

Gemensamt: Vårt gemensamma intresse väcktes när vi påbörjade vårt första gemensamma skrivprojekt ”Zombien i kombin”. Sedan såg vi en utlyst novelltävling och påbörjade skrivandet av en novell som vi skickade in till den. Sedan har det rullat på…

Stefan: Det som fick igång mitt läsande från början var boken 2001 av Arthur C Clarke, som jag fascinerades mycket av. Därefter plöjde jag igenom Forshaga folkbiblioteks sci fi-hylla, och sökte mig sedan vidare till även andra genrer. Det var en ny värld som öppnades för mig.

Jessica: Jag läste mycket fantasy redan som barn och tonåring. Min första barnbok ”TriXieBell och Rymdkatten” är inom fantastiken och det är en genre jag gärna återvänder till, både i läsande och skrivande.

Vem eller vad har inspirerat dig till att skriva och när började du skriva?

Stefan: Jag gillade att skriva berättelser redan på mellanstadiet. Då skrev jag mest om min egen påhittade karaktär Kommissarie Kalkon. Jag har i många år skrivit krönikor i flera olika tidningar, bland annat i Värmlands Folkblad och Svenska Dagbladet. Det har alltid funnits en dröm om att skriva mer skönlitterärt, kanske en roman.

Jessica: Redan innan jag kunde bokstäverna skrev jag egna berättelser med tuschpenna i farmors receptböcker (inte helt till hennes stora glädje alla gånger). När jag var 8 år gammal fick jag en berättelse om katter publicerad i en tidning. Jag minns fortfarande hur stort ögonblicket var när jag såg texten tryckt för första gången! Genom hela skolan blev jag alltid uppmuntrad att skriva, framförallt på gymnasiet. I vuxen ålder har jag skrivit en del vetenskapliga texter och läroböcker, men allt mer börjat intressera mig för det mer litterära skrivandet och idag skriver jag mycket med den inriktningen.

Någon författare (eller annan person) som har betytt mycket för ditt eget skrivande?

Stefan: När det kommer till krönikor är det Mats Olsson på Expressen som främst har inspirerat mig, men även Nick Hornbys tidiga verk. Jag gillar även hur Jeffrey Archer och Frederick Forsyth väver sina berättelser.

Jessica: Författaren Dénis Lindbohm har betytt mycket för mitt skrivande. Jag tycker om språket i hans böcker. Jag lärde känna honom och han var en av de personer som uppmuntrade mig i mitt skrivande.

Vad tycker du är svårast och lättast/roligast att skriva?

Gemensamt: Vi skriver bra tillsammans. Ibland skriver vi texterna ihop, ibland delar vi upp det och turas om att skriva till exempel 5 000 tecken var så att det blir som en form av stafettskrivning. Det är utvecklande för oss båda och för texten när vi blandar våra erfarenheter och våra sätt att skriva.

Stefan: Roligast är att tänka ut själva historien från början till slut. Det svåraste är att ha disciplinen att skriva ner den.

Jessica: Det lättaste är definitivt miljöbeskrivningar!

Hur ser din skrivprocess ut?

Gemensamt: Vi sätter samman ett tydligt och ganska detaljerat synopsis och skriver utifrån det. Med ett sådant grundarbete kan vi båda skriva på texten och ändå hålla samma linje.

Stefan: Oftast har jag tänkt klart berättelsen i huvudet i ganska exakta drag. Problemet är att jag sällan sätter mig ned och skriver det.

Jessica: Jag sätter mig gärna och skriver, och så får det bli hur långt eller kort det vill beroende på hur mycket tid jag har. Nu håller jag på med ett romanprojekt och då har jag (på Stefans uppmaning) ett ganska detaljerat synopsis att utgå ifrån och har upptäckt att mitt skrivande blir mycket bättre då, så i fortsättningen kommer jag att göra likadant. I det pågående projektet har jag testat att skriva alla udda kapitel först, och när de blev klara började jag med de jämna. Väldigt spännande!

Hur lägger du upp ditt skrivande kontra arbete, familjeliv?

Gemensamt: Vi jobbar båda bäst under press när vi har en skarp deadline. Antingen sitter vi vid köksbordet och skriver tillsammans eller så skriver vi samtidigt som vi har en videochatt igång. På så sätt kan vi stämma av frågor direkt de dyker upp. Ibland skriver vi delar av texten på varsitt håll och sedan läser och jobbar vi med redigering av texterna tillsammans. När en text är nästan klar läser vi den högt för att på så sätt fånga upp eventuella fel eller ändringar vi vill göra.

Stefan: Jag skriver när andan faller på och när det är en överhängande deadline, så alltså med kniven mot strupen. Eller när Jessica säger att jag måste skriva.

Jessica: Jag skriver bäst när jag har en överhängande deadline. Det är inte så lätt att få tiden att räcka till med heltidsjobb och barn, men det enda sättet är att helt enkelt ta sig tid för annars blir det aldrig någon text. När jag väl sätter mig och skriver brukar det gå ganska snabbt att få ihop texten. Jag hinner sällan tänka på vad jag ska skriva innan jag sätter mig vid datorn, så jag får förlita mig till att jag kommer ihåg var jag är i texten och att det som ska skrivas bara kommer. Ofta brukar det vara en lite ångestladdad stund innan jag kommer igång. 😀

Berätta någonting som du tror att dina läsare inte känner till om dig.

Gemensamt: Att vi redan gett ut en gemensam roman under pseudonym. Gissa vilken.

Stefan: Eftersom jag har blivit in- och utvänd i media i över 20 år så finns det nog inte så mycket kvar som ingen vet, och det lilla som finns kvar behåller jag för mig själv.

Jessica: Jag tror inte att någon vet något alls om mig, så svaret blir det mesta. 😀

Är det något du brinner extra för och gärna lyfter fram i dina texter?

Stefan: Jag gillar att få in olika referenser, till exempel i form av textrader från låtar eller citat från filmer. De som fattar de fattar, för andra är det bara ännu en mening i texten de läser.

Jessica: Jag vill gärna få med några prosalyriska meningar i texten, oavsett genre. Jag tycker om att försöka fånga gränslandet mellan dröm och verklighet. Dessutom gillar jag miljöbeskrivningar.

Vad är det konstigaste/udda du gjort för ett bokprojekt?

Gemensamt: Exempelvis exkursioner till avlägsna medeltida klosterruiner och kyrkor från 1100-talet.

Stefan: Jag brukar mest gå lös på Internet eller möjligen i tidningsarkiv.

Jessica: Åkt runt på Gotland med måttband och tumstock för att mäta gravhällar under några ihärdiga sommarveckor.

Vad kan du berätta om vad du har på gång härnäst?

Gemensamt: Vi håller på att skriva en roman tillsammans inom feelgood-genren, kanske med inslag av fantastik. J Vi har upptäckt hur roligt och givande det är att skriva tillsammans, så det är något vi planerar att fortsätta med.

Stefan: Massor, till exempel en stor omvälvande roman som ännu bara finns i mitt huvud – men det var ju det där med att sätta sig ned och skriva den också.

Jessica: En spänningsroman som jag just nu arbetar med inom ramen för en manuskurs som jag går.

[Bibliografi]

Gemensamt:

Zombien i kombin (bilderbok för barn 3-6 år) Pug förlag (2019), tillsammans med illustratör Wurood Altashat
”Sommarfesten” i novellantologin Andra chansen. Everlasting Publisher (2020)
”Kärlek bortom stjärnorna” i novellantologin Under en ny sol. Everlasting Publisher (2021)
”Sommaroffer” i novellantologin Sommarväsen. Förlaget Nohiding (2021)

Jessica Eriksson

Litterära texter

Låt oss berätta. Noveller från Värmland del 1, Votum förlag (2016). Redaktör tillsammans med Louise Alvarsson.
Låt oss berätta. Noveller från Värmland del 2, Votum förlag (2017). Redaktör tillsammans med Louise Alvarsson.
TriXieBell och Rymdkatten (kapitelbok för barn 6-9 år), Vulkan förlag (2017) tillsammans med illustratör Wurood Altashat.
Låt oss berätta. Noveller från Värmland del 3, Votum förlag (2018). Redaktör tillsammans med Louise Alvarsson.
Hundra röster om corona, red. Malin Edgren, ett bidrag på s. 20-21, MELitt Kultur (2020).

Vetenskapliga böcker:

Metta Magdalena Lillies dagbok 1737-1750. En 1700-talstext och dess språk, avhandling, Uppsala universitet, Uppsala (2004).
Metta Magdalena Lillies dagbok 1737-1750. En västgötsk släktkrönika, utg. av Kungl. Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia, Handlingar del 30, Stockholm (2008).

Läroböcker:

Grammatik i teori och lärande praktik, Columbus förlag (2013). Tillsammans med Camilla Grönvall och Annelie Johansson.
Flax. En flygande start till språk och kultur i Sverige, Columbus förlag (2016). Tillsammans med Louise Alvarsson, Tahereh Mahmoodan och Wurood Altashat.
Mera flax. En lärobok om språk och kultur i Sverige, Columbus förlag (2017). Tillsammans med Tahereh Mahmoodan och Wurood Altashat.
Kreativ grammatikundervisning. Från föreskoleklass till årskurs 6, Columbus förlag (2017). Tillsammans med Camilla Grönvall och Annelie Johansson. Reviderad utifrån av ovan nämnda Grammatik i teori och lärande praktik.

Artiklar:

”Värmlands runstenar” i En värmländsk litteraturhistoria, red. Helene Blomqvist & Dag Nordmark (2020).
”The Venice Experience: A Case Study of the Connection between Language and Situated Cognition” i Cognitive History. Mind, Space, and Time (red. David Dunér & Christer Ahlberger, Walter de Gruyter, Berlin (2019). Tillsammans med Rakel Johnsson.
Vikten av språkstruktur, Legilexi, artikel publicerad på portalen legilexi.org (2016). Tillsammans med Camilla Grönvall och Annelie Johansson.
”Bilden av Bödvild. Ett genusperspektiv på berättelserna om Völund” i Spaden och Pennan. Ny humanistisk forskning i andan av Erik B Lundberg och Bengt G Söderberg, red. Svensson, Hedenstierna-Jonsson m.fl., Stockholm (2009).
”Liksom insnärjd i törnedalen. Begränsningar och frustrationer i en 1700-talskvinnas liv” artikel i Kindsforskaren (Nr 4, 2008).
”Täd seröi pohi lit täd rilb ne dråh asam, täd nak afilb lit ne mrof. Goda råd från Metta Magdalena Lillie” i Språk och lag. En vänskrift till Per-Axel Wiktorsson på 70- årsdagen 16 mars 2007, red. Johnny Hagberg, Skara (2007).
”Metta Magdalena Lillies dagbok. Språk och innehåll i en kvinnas dagboksanteckningar från 1700-talet” i Från språkfel till rättelse – en hyllning till Sigvard Aksén, Örebro (2004).
”Metta Magdalena Lillie” artikel i tidskriften Kindsforskaren (2002).
”Odens sanna ansikte” i Från runtid till nutid – en hyllning till Per-Axel Wiktorsson, Örebro (2002).
”Fyra manliga karaktärer i Njals saga. En komparativ analys av Njal, Gunnar, Skarpheden och Hoskuld” i Från runtid till nutid – en hyllning till Per-Axel Wiktorsson, Örebro (2002).
”Lignum vitae, ett motiv på runristade gravhällar från Gotlands medeltid” i Rökringar – hyllningsskrift till docent Lennart Karlsson från elever och yngre forskare, red. Hedenstierna-Jonsson & Svensson, Visby (1998).

Stefan Holm

En av 12, tillsammans med Mikael Solebris (fotograf), Scholm Förlag (2005)
Stefan Holm – Höjdhoppare, tillsammans med Christian Augustsson, Wahlström & Widstrand (2005)
Tvetydigheter 1 – En samling one-liners i urval, tillsammans med Mikael Solebris, Scholm Förlag (2010)
Tvetydigheter 2 – En samling one-liners i urval, tillsammans med Mikael Solebris, Scholm Förlag (2010)
Sportydigheter – En samling sportiga ordvitsar, tillsammans med Mikael Solebris och en som heter Hilding, Votum Förlag (2012)
Jultydigheter – En samling julvliga ordvitsar, tillsammans med Mikael Solebris och en som heter Hilding, Votum förlag (2012)
Bildtydigheter – En samling bildliga ordvitsar, tillsammans med Mikael Solebris och en som heter Hilding, Votum Förlag (2012)
Sportquiz – 2500 frågor för hemmaexperten, tillsammans med Björn Hellberg och Johan Erseus, Bonnier Fakta (2013)
”Pannkakor” i novellantologin Låt oss berätta. Noveller från Värmland del 1, Votum Förlag (2016)
Svenska sportbitar, tillsammans med Mikael Solebris (fotograf), Pug Förlag (2018)
240 – krönikor av Stefan Holm, Pug Förlag (2019)
Hundra röster om corona, red. Malin Edgren, ett bidrag på s. 72-73, MELitt Kultur (2020).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar