onsdag 14 april 2021

Olle Lönnaeus: Mike Larssons Rymliga Hjärta

Titel: Mike Larssons Rymliga Hjärta
Författare: Olle Lönnaeus
Sidantal: 320
Förlag: Damm Förlag

Baksidestext:

Mike Larsson har ett stort hjärta, men en stubin lika kort som håret på hans snaggade hjässa. Därför har det mesta gått snett i hans 45-åriga liv. Men när han en vacker höstdag friges från Kirsebergsfängelset i Malmö har han bestämt sig. Nu ska han bli en bra man. Nu ska Robin få en riktig farsa.

Det är till Tomelilla på Österlen Mike beger sig när fängelsets portar öppnas. Där finns 14-årige Robin i fosterhem. Pojken är rädd och misstänksam. Han tänker inte låta sig svikas ännu en gång. Det är upp till Mike att visa att han menar allvar. Men mot sin vilja dras han in i en ond spiral – och plötsligt hotar allt gå åt helvete.

Vem kan Mike lita på? Sin ende vän Rolle? Eller kanske Amela, en flykting från Bosnien som ruvar på hämnd.

Mina tankar:

Detta är författaren Olle Lönnaeus andra bok, det är en spänningsroman och den kom ut 2010.

Boken börjar i ett långsamt tempo. Det är lite av ett relationsdrama där vi möter en man, Mike, som kommer ut från att suttit en tid i fängelset. Han försöker återkoppla med sin son så att de skall få ett liv tillsammans. Han vill bort från allt de dumma som han har gjort. Problemet är bara att Mike har ett kraftigt temperament och exploderar utan minst anledning och då är inte våldet långt borta.

Det är en finstämd och även smärtsam stämning, då den är mörk och ibland också dyster. Saker händer, som jag inte kommer att gå in på, som puttar detta drama till en mera spänningsbetonad handling och tempot ökar. Det blir en bra mix av djup med relationen mellan fadern och sonen och en spänningsdrivande handling tack vare de händelser som sker.

Det är ett bra språk som man lätt tar till sig och karaktärerna som man möter är intressanta. De är alla mer eller mindre trasiga och långt ifrån perfekta, precis som många människor är i verkliga livet, detta ger dem ett djup som gör att man kan knyta sig till dem och även få en bild över vilka de är. De har även ett kraftigt bagage som de drar på, livet har inte varit lätt får våra centrala karaktärer. Detta gör också att de får ett djup, det känns att de redan har existerar innan första sidan, de har en historia som är större än vad som ryms i denna boks pärmar.

Så om man vill ha en karaktärsdriven berättelse som innehåller både familjerelationer och spänning så är detta boken man kanske skall spana in. Om man känner för spänning men kanske vill ha en lite annan spänning än de vanliga deckarna när ett mord skall lösas så är detta även boken att testa. Författaren har skrivit ett antal böcker efter denna och det skall bli spännande att se hur de är, jag kommer absolut att läsa mer av honom.

Tidigare omdömen om författaren:

Det Som Ska Sonas

E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar