söndag 4 oktober 2020

Johanna Glembo: Marodören I Möllinge

Titel: Marodören I Möllinge
Författare: Johanna Glembo
Sidantal: 293
Förlag: Eloso Förlag

Baksidestext:

På ytan ser Möllinge ut att vara som vilken småstad som helst, men när gymnasietjejen Cilla försvinner blottläggs sanningar om hela samhället. Vem går det att lita på? Vad har hänt med Cilla och vad är det som är på väg att ske i Möllinge?

Mina tankar:

Om jag inte tar fel så är detta första romanen för författaren Johanna Glembo, hon har tidigare skrivit ett antal barnböcker samt medverkat med noveller i några antologier.

Detta är en bok som man inte kan prata om så mycket när det kommer till handlingen, för gör man det så kommer man att ta väck en del av upplevelsen för den som skall läsa boken. Så att beskriva vad för genre denna tillhör är svårt, kan säga att det är en samhällsskildring om en småstad och dess invånare under en vecka sommaren 1995. Med handlingen kan jag säga att det förekommer en del vändningar och överraskningar.

Det är ett rikt karaktärsgalleri som vi möts av i boken. Det är ett härligt gäng av udda karaktärer som berikar sidorna och staden som det utspelar sig i. Johanna låter alla karaktärerna få sin tid i ljuset och ger dem ett djup som gör att det känns som de är personer som verkligen finns, när man läser boken så känns det som att man har känt dessa karaktärer länge, att man sett dem på där på gatan i sin småstad. Alla dessa karaktärer har sina egenheter som kommer att göra att man känner för dem. De är både tragiska, komiska, snälla och farliga, ibland allt detta på en och samma gång.

Det kan jag säga om karaktärerna är att berättaren i boken, rösten som läsarna får ta del av, är en död man, som är make till en av karaktärerna. Bara detta är en helt underbar sak. Detta spöke, eller vad man nu skall kalla han, bryter ibland den så säga fjärde väggen och pratar rätt till oss läsare, han försöker hålla sig objektiv men misslyckas ibland. Så lite gnutta övernaturligt, eller fantastik, finns i berättelsen.

Då den utspelar sig 1995 så osar det av hela boken en tidsera som inte längre existerar. Författaren lyckas verkligen att få till detta, är man uppväxt då så kommer många saker att kännas igen.

Det är ett lättsamt och härligt språk som går rätt in i en. Från första sidan så vaggas man sakta men säkert in i handlingen och det känns verkligen som att man är där tillsammans med karaktärerna och de udda händelserna som de hamnar i. När man läser boken så lever man i Möllinge.

När sista sidan är läst så känns det som att man vaknar upp och kommer tillbaka till sin egen vardag. Man känner en saknad, en tomhet som måste fyllas snabbt igen. Jag vill tillbaka till Möllinge och se vad som väntar runt hörnet, jag är redo för några riktiga vändningar i handlingen. Andra boken kan inte komma snabbt nog.

Så om du vill läsa en välskriven berättelse med många härliga och udda karaktärer, allt i en handling som kommer att trollbinda dig så är detta boken för dig. Bonus är om du växte upp på 90-talet. Detta är den första boken jag läst av Johanna Glembo, men långt ifrån den sista.

Inbunden Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar