lördag 31 oktober 2020

Karin Pasche: Labyrint - Illumination

Titel: Labyrint – Illumination
Författare: Karin Pasche
Sidantal: 389
Förlag: Hoi Förlag

Baksidestext:

Axeln är trasig, hungern river i magen och pengarna är slut. En okänd man förföljer Julia och hon flyr för sitt liv – men vem kan hon lita på? Hennes hallucinationer kommer fortfarande till henne, men inte med vinster och framgångar som tidigare, utan med andra tecken som hon inte förstår. Håller hennes förmåga på att utvecklas till något större?

Job tar uppdraget som Julias mentor på allvar och gör en hårresande upptäckt: deras motståndare är mäktigare än någon hade anat.

Jake lider efter traumat som han och Julia var med om. Även om medicinering hjälper, så skapar det samtidigt nya svårigheter – minnesluckor som han desperat försöker hantera. Jake fortsätter trots det sitt sökande efter svar på vad som hände hans far. I en digital värld går det inte att sopa undan alla spår, det finns alltid någon som ser dig.

Mina tankar:

Detta är författaren Karin Pasches andra bok i sin serie Labyrint, den första heter Labyrint - Vägen In. Denna kom ut 2018 och tredje delen, Labyrint – Union har precis kommit ut.

Det är som sagt andra boken i en serie och man skall ha läst första boken innan man läser denna, de är inte fristående. Det finns en liten sammanfattning i början av boken om vad som hände i den tidigare boken, den är till mest för att man skall friska upp minnet om det är ett tag sedan man läste den tidigare boken.

Denna tar vid strax efter den första boken, huvudkaraktärerna som vi lärde känna i första boken har av olika orsaker efter händelserna spridits för vinden. De har sina egna problem, inre demoner, att arbeta med. Samtidigt så dras de in mer och mer i det stora mysteriet som de började nysta i.

Detta är en trilogi och detta är mellanboken. I den första boken så blev karaktärerna presenterade för oss läsare, samt att vi fick en liten hint om vad det kanske rör sig om. Mellanboken i en trilogi brukar ju ibland kallas för en transportsträcka och det kan man absolut säga om denna, men inte på något negativt sätt.

I denna så får vi lite fler svar om vad det är som pågår, bilden börjar klarna mer för oss, men när boken är slut så är det fortfarande saker som inte har kommit fram i ljuset. Mellanboken är inte bara en transportsträcka utan också boken som bygger upp till den stora finalen, och det tycker jag att den gör riktigt bra. Under resans gång är det mycket som händer med huvudkaraktärerna, det tar många vändningar innan boken är slut.

Det är en spännande handling som målas upp. Genremässigt skulle jag kalla den för spänningsroman eller thriller, den har även en bit magisk realism. Hur stor denna bit är kanske vi inte vet fören i den sista delen. Det ligger ett tjock täcke mysterium över handlingen, inte på det sättet att man inte förstår den utan mera att den finns där för att sätta rätt stämning till den.

Språket är genomarbetat och handlingen är riktigt stabil och har ett bra djup och en stabil grund att stå på. Jag gillar hur karaktärerna målas upp, de är inga perfekta karbonkopior av människor utan har alla sina fördelar och nackdelar som gör dem mer verkliga. Det är kanske inte alltid som man gillar vad de gör men man förstår dem och deras problem och känner för dem. Man vill veta hur det skall gå för dem.

Så slutsumman blir att detta är en riktigt bra och genomarbetat mellanbok i en trilogi som bjuder på spänning och en intressant intrig. Den bygger upp riktigt bra till den avslutande boken som jag ser fram emot att läsa för att se hur allt hänger ihop, skall bli intressant att se om det finns ytterligare fler vändningar i handlingen innan serien är slut.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Labyrint - Vägen In (Labyrint #1)

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar