måndag 2 november 2020

Författarporträtt: Snezana Lindskog


Berätta lite kort om dig.

Jag är en bipolär person, skrivande och bildskapande, när jag är i ett skapande flow, händer mycket, Jag skriver noveller, annat skrivande, gärna flera, manus på en gång. Jag gör tygmönster för företaget Spoonflower och tycker om att sy men också raska promenader och jag lägger ner tid på att experimentera med matlagning och oftast blir det gott. Ibland blir det rörigt med så många aktiviteter. Inte bara rörig utan jag rör till det ordentligt.

När och vad väckte ditt intresse för fantastiken?

Katehrine Kerrs serie om Jill och fantasilandet Deverry var en av inspirationskällorna och ännu tidigare, varje nyutkommen del av serien kalla kårar som gavs ut i slutet av sjuttiotalet. Idag har jag endast ett tiotal pockets kvar av dessa. Har fått veta att de är värda multum och grämer mig efter att ha sålt ett hundratal för ett par kronor styck på loppis.

Vem eller vad har inspirerat dig till att skriva och när började du skriva?

Min dröm började redan på sjuttiotalet i grundskolan. Till en början skrev jag mest dikter men något senare skrev jag uppsatser i grundskolan som uppskattades och lästes upp som exempeltexter. Läraren som läste upp mina uppsatser tyckte jag skulle fortsätta skriva.

Tror också att det handlade om att jag hittade ett stånd på biblioteket med bästsäljare där jag frossade fullständigt. De författare som föll mig smaken var John Grisham med The Client (1993) som första bok. Och givetvis Steven King med sin fantastiska fantasi. Dessa fick mig att börja skriva.

Någon författare (eller annan person) som har betytt mycket för ditt eget skrivande?

Självfallet mästaren Steven King som jag fortfarande läser och läser även om de böcker som jag upplever som favoriter av honom. Men även ovan nämnda Katherine Kerr. Jag började skriva ”Av gudarna märkta” tidigt på nittiotalet då hade jag 3 sidor med en så kallad synopsis eller snarare en storyline och hade med nöd och näppe åstadkommit det första kapitlet. Men efter många års stiltje kom jag igång med den på allvar förs när jag träffade Per. Då upptäckte vi att vi båda hade en dröm om att skriva och vi triggade varandra både i samtal och när vi satte fart med skrivandet. Första var skapandet av korta gemensamma berättelser med så kallad staffetskrivning.

Vad tycker du är svårast och lättast/roligast att skriva?

Hm, detta är svårt, eftersom genrer pendlar. Fantasy är kul dvs när jag har den tydlig berättelse som vill bli skriven. Har provat på feelgood eftersom jag har läst väldigt många och vill försöka lyckas lika bra som andra författare. Erotiska noveller fängslar mest förtillfället men trenden vänder stup i kvarten.

Vad gäller dialoger, så har det varit svårt länge, tror jag börjar få kläm på det nu. Miljöbeskrivningar är jag nog en fena på. Action, är inte riktigt min grej, min man Per har hjälpt mig en del när jag har behövt den hjälpen, även om han tycker att det är svårt så är han bättre än mig. Personutveckling jobbar jag på att utveckla, likadant dramaturgin. Det som är bäst är min fantasi.

Hur ser din skrivprocess ut?

Varje synosis tenderar att mynna ut i något helt annat. Karaktärerna som utvecklas vill skriva sin egen berättelse, slutligen är det jag som får knuta ihop och se till att kopplingar fungerar. Så vad ska man säga här? Synopsis finns till en början men huvudet är aldrig nöjt utan allt svävar ut.

Hur lägger du upp ditt skrivande kontra arbete, familjeliv?

Just nu vill jag skriva hela tiden och tycker att tid som behövs till, mat, och sova är förlorad tid.

Berätta någonting som du tror att dina läsare inte känner till om dig.

Jag är envis, och det gör att jag lyckas lära mig saker även om det gäller högre uppsatta mål.

Mitt motto är Winston Churchills citat: ”Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid.”

Mina drömmar blir oftast upphov till berättelser. Jag har länge varit en beroende människa, framför allt sexoholic, men blev botad när jag träffade min man Per för tio år sen.😁 Jag vet detta är ett delikat erkännande men i många författarintervjuer har jag avslöjat det mesta redan.

Är det något du brinner extra för och gärna lyfter fram i dina texter?

HBTQ frågor – Jag vill på något sätt få in det i alla mina texter, även om det inte tar upp något större utrymme i mina böcker.

Vad är det konstigaste/udda du gjort för ett bokprojekt?

En gång ville jag äta vikingamat på Fotevikens tältrestaurang för att smaka det jag tänkte mata mina karaktärer med och då ville jag ha matupplevelsen för att applicera den på de ätande gästerna i min bok. Men det konstigaste ligger säkert i framtiden. Men många mina sexuella upplevelser har lett till berättelser. Så man kan kanske se det som en tvärtom process.

Vad kan du berätta om vad du har på gång härnäst?

Två romaner, en feelgood inom fantasygenren som handlar om en starkkvinna. Fantasyinslaget är schamanism – ”Skarvkvinnan”. ”Spillrorna av oss” som kommer därefter är en gripande och dramatisk berättelse som utmynnar i en feelgood. Temat här är bipolaritet och vad det kan ställa till med för både anhöriga och i ett förhållande.

[Bibliografi]

Romaner:

Av Gudarna Märkta (Everlasting Publisher, 2018)

Antologier:

Över en regnbågsfika (Ariton Förlag, 2018)
Över en fika kan allting hända (Ariton Förlag, 2018)
Lyckliga tider (BoD, 2019)
En yngre man (Joelsgårdens Förlag, 2019)
Livet, kärleken & döden (Under The Kite Publishing, 2019)
Bortom den mörka sidan - Kvinnor och transpersoner om BDSM (FemiFiction Förlag, 2020)

Erotiska noveller:

Mina läppar är dina (Lusthuset, 2020)
Moster Vanjas heta dagböcker – Hemligt Lönnfack (LUST, 2020)
Jacuzzi och tre champagneglas (Lindhardt og Ringhof, 2020)
Fyra leka bäst (LUST, 2020)

Barnböcker:

När ekorrfamiljen behövde hjälp (Joelsgårdens Förlag, 2019)
Det stora juluppdraget (Joelsgårdens Förlag, 2019)

Faktaböcker:

Inspirationsbilder för författare som vill skriva fantasy (Joelsgården, 2020)
Inspirationsbilder för författare som vill skriva steampunk (Joelsgården, 2020)
Inspirationsbilder för författare som vill skriva för barn (Joelsgården, 2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar