måndag 16 november 2020

Eva Hagberg: Frodalia - Flora Och Kartstenen

Titel: Frodalia – Flora Och Kartstenen
Författare: Eva Hagberg
Sidantal: 187
Förlag: Visto Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Flora är en tillbakadragen skoltjej som kämpar med att vara en god vän även när hon inte vågar stå upp mot de tuffare eleverna på skolan.

Av en slump hamnar Flora i en annan värld där hon möter varelser som hon aldrig har sett tidigare och som lever av magin som finns där.

Flora blir snabbt indragen i jakten på en speciell sten som kan användas för att resa mellan världarna. Hon måste skydda stenen så att den onda magikern Assar inte får tag i den samtidigt som hon måste rädda sina nya vänner.

Mina tankar:

Detta är en fantasybok som riktar sig i första hand till ungdomar i 9-12 års åldern, jag är inte säker men jag tror det är författaren Eva Hagbergs debut.

Vi möter flickan Flora som står inför svåra val i sitt liv. En kompis till henne är mobbad i skolan, skall hon våga säga till lärarna och själv riskera att bli utsatt för mobbing. Hon vill så gärna göra rätt men vill inte utsätta sig själv. Detta att sätta sig upp mot de som förtrycker andra samt att hjälpa de svagare är en stor röd tråd genom hela boken.

Innan Flora hinner bestämma sig för vad hon skall göra så finner hon sig helt plötsligt i en annan värld, en magisk värld full med varelser som hon inte trodde existerade i verkligheten utan bara i sagor. Hon kastas snabbt in i ett äventyr som kommer att sätta hennes mod på prov, under resan gång så får hon se hur stark hon verkligen är. I detta äventyr så återkommer den röda tråden om förtryck och hjälpa de svagare.

Det är ett lättsamt språk att ta till sig då den riktar sig till ungdomar, jag ser att denna är en bra bok för de som inte är så vana läsare. Det är en fartfylld handling och ett äventyr med stor berättarglädje som gör att man gärna vill fortsätta att läsa för att ta reda på vad som kommer att hända.

Det är ingen komplicerad handling utan den är rätt på och har inte många sidospår, ändå känns den genomarbetad och har ett djup och en bra grund att stå på. Denna andra värld som vi möter känns bra uppbyggd, den känns som en klassisk fantasyvärld färgad med sagoväsen.

Slutsumman blir att detta är en fin och spännande ungdomsbok med ett budskap som är viktigt i denna ålder, för jag tror att det är då som vi formas till vad vi kommer att bli när vi blir äldre, och ju mer mobbing och förtryck som vi kan motarbeta desto bättre. Boken har ett avslut, men den bygger även upp till möjligheter till en fortsättning.

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar