söndag 12 maj 2024

Christina Öhman: Prypjats döttrar

Titel: Prypjats döttrar
Författare: Christina Öhman
Sidantal: 44
Förlag: Seraf förlag

Baksidestext:

En dystopisk skräcknovell som blandar Tjernobyls historia med fiktiva grymheter.

Tio långa år har passerat sedan katastrofen och världen är fortfarande inte densamma. Historier från förr är allt Nina känner till om den gamla världen, då naturen var livfull och natten trygg.

I utkanten av Rovny ligger Nova Nadiya, barnhemmet där fruktansvärda experiment utförs i hemlighet. Barnen där är lika gamla, alla är flickor och alla är födda döva.

Men det finns en som kan kommunicera utan tecken.

Mina tankar:

Detta är en novell som blandar Tjernobyl-katastrofen med skräck. I denna så har det gått tio år och världen har inte återhämtat sig. På ett sätt så fick katastrofen grymmare efterverkningar i denna version, inte för att man skall förminska det som verkligen hände.

Vi möter en ung flicka, som är döv, som hamnar på ett barnhem med andra döva flickor i hennes ålder. Det är inget trevligt barnhem som hon hamnar på och nästan med detsamma så börjar grymheterna i form av att man forskar på flickorna genom att utföra experiment som bara kan kallas för tortyr.

Men denna flicka har en förmåga att förmedla och prata med andra i form av tankarna. Detta väcker ett hopp och gemenskap hos de andra flickorna som inte kunnat prata med varandra.

Det är med ett vemod i språket och handlingen som författaren målar upp denna kusliga berättelse som jag skulle jämföra med an avkomma av Stephen Kings Eldfödd, i form av att det finns mentala krafter i spel, kanske inte lika starka som i hans bok, men lite åt det hållet. Det finns även andra skräckelement, men de lämnar jag osagda så att man själv får uppleva dem.

Det är dock bara en novell på knappa fyrtio sidor men ändå lyckas författaren förmedla så mycket handling och känslor att man känner att man fått lika mycket som man får ur en roman. Det är faktiskt så att jag skulle gärna ha sett denna som en roman och att man byggt ut och byggt vidare på denna handling. Man vill veta ännu mera vad som rör sig i skuggorna av novellen, det som bara berörs men inte visas upp för läsaren.

Summan blir en mysig, eller rättare sagt ryslig, liten berättelse som drar in läsaren in i mörkret. Den kanske inte skrämmer en så att man inte vågar släcka lampan men den får en att rysa till och kanske till och med andas lite hastigare.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en rysare som man lätt tar i en sittning och har ett trollbindande språk och handling. Jag har läst en bok av författaren och måste säga att det är något med hennes stil som verkligen träffar rätt med min smak av skräck och jag hoppas på många år av rysligheter från henne.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Under svart himmel (Under #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

fredag 10 maj 2024

Pernilla Ericson: Det dåliga samvetet

Titel: Det dåliga samvetet
Författare: Pernilla Ericson
Sidantal: 300
Förlag: HarperCollins

Baksidestext:

En kvinna har hittats död i sin bostad i centrala Stockholm. Hon var en framgångsrik, omtyckt entreprenör, som plötsligt och oväntat tycks ha begått självmord. Edith, Richard, Liv och Aminah – Erlagruppen – återförenas för att utreda fallet. När de börjar skrapa på den glamourösa ytan visar det sig att kvinnan levt ett helt annat liv i kulisserna. Och kort därpå hittas ännu en känd företagare död, även han med mörka hemligheter.

Vad har fått personerna att begå självmord? Har de utpressats? Tvingats att ta sitt liv?

Jakten på sanningen leder utredningsteamet in på farliga vägar - och skakar om gruppen i grunden.

Mina tankar:

Detta är den fjärde delen i Erlagruppen. De tidigare delarna heter Spåren vi lämnar efter oss, Jag ska hitta dig och När du vänder dig om.

Jag rekommenderar att man läser böckerna i rätt ordning för att hänga med i vad som hänt de återkommande karaktärerna tidigare. Även om fallet i sig är fristående från de tidigare böckerna så missar man en del i utveckling när det kommer till relationer mellan de olika personerna.

När det kommer till spänning och deckare så får jag börja med att säga att Pernilla är en av de skarpaste vi har. Med ett driv i språket och handlingen förmedlar hon inte bara adrenalinpumpande spänning och underhållning, nej hon väver in samhällsfrågor på ett sätt som väcker frågor hos läsaren. Hon gör det dock på ett neutralt sätt utan att allt för mycket styra tankarna åt något specifikt sätt, det låter hon läsarens ta ställning till. Hon lyfter fram frågorna som hon brinner för så att vi läsare skall bli medvetna om det.

I denna bok så har vi ett antal dödsfall som till en början ser ut att vara tragiska självmord. Men det är något som inte stämmer och Erla-gruppen samlas ihop för att undersöka om det ligger något annat bakom dödsfallen. Det visar sig bli en farlig undersökning med en katt och råtta-lek då det verkar som att förövaren alltid ligger steget före.

Det är en spännande nöt att knäcka och misstankarna går fram och tillbaka under resans gång. Om man lyckas eller misslyckas att klura ut det innan svaret kommer i boken är kanske inte säkert men något som är säkert är att man kommer att fångas av mysteriet och jakten på lösningen.

Med korta kapitel, som blivit mer standard än ovanligt bland deckare, så känner man att man bara skall läsa ett till innan man lägger ifrån sig boken, men då är det så spännande att det troligen blir minst två eller tre till. Det blir en riktigt blandvändare som man lätt slukar.

Så Pernilla lyckas leverera ytterligare en till högklassig spänningsroman som inte går av för hackor. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en underhållande och spännande läsning som lägger vikt på inte bara fallet i sig utan även på karaktärernas utveckling och har minst en samhällsfråga i sig. Har man inte läst någon av hennes tidigare böcker så skall man absolut börja från början då varje bok har varit riktigt bra, man kommer inte att ångra sig.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Spåren vi lämnar efter oss (Erlagruppen #1)
Jag ska hitta dig (Erlagruppen #2)
När du vänder dig om (Erlagruppen #3)
300 grader (Lilly Heed #1)
Släcka liv (Lilly Heed #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

torsdag 9 maj 2024

Tobias Söderlund & Stef Gaines: Skräckslottet

Titel: Skräckslottet
Författare: Tobias Söderlund
Illustratör: Stef Gaines
Sidantal: 110
Förlag: Rabén & Sjögren

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Ellens mamma har ordnat en stor fest - på ett riktigt spökslott! Ellen har fått nog av hemsökta ställen och vill helst stanna hemma. Men som tur är ska Lorraine följa med - och Buster förstås.

Det dröjer inte länge förrän Ellens oro blir verklighet. Det verkar mycket riktigt finnas ett spöke på slottet! Konstigt nog reagerar inte Buster på spöket. Inte ens när Ellen ber honom att spöksöka. Och plötsligt är Buster borta…

Mina tankar:

Detta är den sjätte och sista delen i serien Spökhunden Buster. En skräckserie för barn i åldern 6-9. De tidigare delarna heter Mysteriet på kyrkogården, Docksamlarens hus, Den hemliga operationen, En mardröm i källaren och Dödens bio.

Det är en fördel att ha läst de tidigare böckerna i serien, så att man hänger med på vad som hänt karaktärerna innan samt förstår bättre detta med att man kan se spöken. Men den är även skriven så att man kan hänga med utan att ha läst de andra böckerna i serien.

Likt de tidigare böckerna så väver författaren in skräckelement på ett snällt sätt, med tanke på att serien riktar sig till barn. Men även om han inte gottar ned sig i skräckmomenten så känner man ändå att han inte är allt för snäll och kan skrämmas till. Så barn som är allt för lättskrämda kanske inte skall läsa boken, men vill de ha lite spännande läsning med kusliga element i sig så är serien riktigt bra. Sedan är det aldrig för tidigt att lära sig att älska skräck och dessa är en bra inkörsport till just det.

Genom serien så har författaren och illustratören gjort hintar till kända verk inom skräcken i alla dess former. Här är det verkligen inget undantag på detta, kanske det är ännu mera hyllningar än i någon av de tidigare delarna. För barn så kommer nog mycket gå förbi dem, men om man läser den som vuxen, för något barn eller för sin egen skull så kommer man att känna igen mycket. Denna hyllning gillar jag verkligen och tycker är roligt när man känner igen.

Så man kan säga att i denna avlutande del så har han inte sparat på krutet och det blir med en smäll som det avslutas med. Nu är det inte så att det enbart är skräck och spänning som lyfts fram i dessa böcker. Genom serien så har viktiga ämnen tagits upp på ett sätt som är väldigt lättsamt, även om det är tunga ämne som lyft fram i ljuset, och jag vill tro att böckerna fungerar riktigt bra som en startpunkt till ett samtal runt dessa ämnen. Det rör sig om sjukdomar, döden och att växa upp. Även i denna sista del finns det sådana ämnen.

På ett sätt så känner man att det är lite synd att detta är den sista boken i serien, man hade gärna läst fler böcker om dessa spöken. Men även så förstår man att författaren vill inte köra fast i en enda serie utan även vigda sina vingar mot andra mål.

Och vilka dessa nya mål är får vi redan se senare i år, då han kommer med en ny bok, då går han upp i åldrarna 9-12 och riktar sig utåt mot rymden, eller? Svaret får vi i Spökraketen. Jag har en liten egen förhoppning om att han en dag skriver en skräck som riktar sig mot vuxna, för vad jag har sett i hans tidigare böcker så har han en förmåga att förmedla skräck. Och med tanke på att han har troligtvis dämpat nivån av skräck för att de riktar sig till barn så undrar man vad han kan klara av om han inte behöver hålla tillbaka.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Prästgårdens hemlighet (Spökkameran #1)
Ljusklotets mysterium (Spökkameran #2)
Slottsruinens förbannelse (Spökkameran #3)
Mysteriet på kyrkogården (Spökhunden Buster #1)
Docksamlarens hus (Spökhunden Buster #2)
Den hemliga operationen (Spökhunden Buster #3)
En mardröm i källaren (Spökhunden Buster #4)
Dödens bio (Spökhunden Buster #5)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

tisdag 7 maj 2024

Markus Sköld: Skuggfödd

Titel: Skuggfödd
Författare: Markus Sköld
Sidantal: 401
Förlag: Saga Egmont

Baksidestext:

Bostadsområdet "Värster" ska jämnas med marken, men inte innan alla boende har flyttat ut. Patrick "Pricken" Persson är sist kvar och när husen står tomma börjar ventilationen ge ifrån sig mystiska ljud - nästan som att något kryper runt där inne. Dessutom har han en stark känsla av att skuggorna utanför rör sig. En känsla som förstärks när kompisen Oscar ser samma sak under en fest. Båda två kan väl inte ha inbillat sig?

Vad ingen vet är att Oscars lillebror Isak har gjort en fasansfull upptäckt i ett av husens källare - eller att vännen Milla ritar mystiska teckningar som hon inte kommer ihåg efteråt. När en man från stadens äldreboende en natt försvinner spårlöst står det klart att ingen längre är säker efter mörkrets inbrott.

Mina tankar:

Detta är författarens tredje roman och likt de tidigare är även detta är skräckroman. Denna kom ut 2020.

När det kommer till skräck i Sverige och då speciellt inhemska författare så känner jag att de flesta inte får det erkännandet som de förtjänar. De flesta känner till John Ajvide Lindqvist, som absolut förtjänar det beröm som han får, men han är långt ifrån att vara ensam med att bära upp den svenska skräcken och hålla fanan högt.

Ett av dessa namn är just Markus Sköld, som på ett sätt påminner om Ajvide och även Stephen King. Han tar det vardagliga och skruvar till det med något mystiskt, något skrämmande och onaturligt som får rysningarna att krypa längs ryggen och man skruvar nervöst på sig om man hör ljud som inte borde vara där. Det man kan säga att han blandar något av en socialrealistisk skildring med det okända, vilket gör att skräcken kommer närmare en än vad den borde göra.

Här har vi ett område som skall jämnas med marken för att bygga nytt. Detta är ett nedgånget område och det är den lägre sociala klassens medborgare som bott här. Han skildrat detta på ett bra sätt och får till rätt miljöstämning, det är mörkt och hopplöst, rent ut sagt en misär.

Men i denna misär så uppstår även en annan stämning. Något får folk att försvinna och man hittar även döda personer, som blivit stympande på de grymmaste sätten. Sköld väven in denna skräck på ett mästerligt sätt som gör att man godtar den som något som skulle kunna förekomma, även fast man det att det inte gör det.

Likt Stephen King så skildrar han människorna i handlingen på ett sätt som gör dem levande, de är den vanliga människan på gatan och man kan verkligen känna av hur de har det i sina liv. Man förstår dem och man lever tillsammans med dem under tiden som man läser boken. Han har verkligen en talang att ge ett djup till sina karaktärer.

När det kommer till film så använder sig skaparna av olika hjälpmedel, musik och ljud och snabba klipp, för att bygga upp en skräckkänsla. När det kommer till böcker så finns inte dessa extra element, det är bara ord som författaren har skrivit ned och med dessa så skall man lyckas med att bygga upp en skräck inom läsaren. Nu krävs det ju av läsaren att denna har en egen fantasi som den kan lyfta fram och skrämma sig själv med men utan rätta ord och uppbyggnad av handling från författaren så blir det inte någon adrenalinpumpande känsla. Men med Markus Sköld behöver man inte var orolig, har du som läsare rätt fantasi så har Sköld knepen att få ditt hjärta att pumpa lite snabbare och dina ögon att bli stora. Även som inbiten skräckslukare så känner man pulsen öka. Så Markus Sköld har det där lilla extra som behövs för att bygga upp rätt stämning.

Så jag tycker att man skall ge Markus Sköld det erkännande som han förtjänar. Är man älskare av skräck så skall man absolut ta upp hans böcker, och denna är inget undantag. Vill man ha en adrenalinpumpande skildring av en nattsvart realism blandat med rå skräck ja då är detta boken för dig. Sköld är en av mina favoriter när det kommer till skräckgenren och jag ser fram emot att läsa hans nästa bok, Folktomt, som kom ut för ett tag sedan.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Där ute i mörkret
Kalldrag

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

söndag 5 maj 2024

Hans-Åke Lilja: Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap

Titel: Stephen King: Historier från fem decenniers författarskap
Författare: Hans-Åke Lilja
Sidantal: 150
Förlag: Ekström & Garay

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

För 50 år sedan släpptes en bok med titeln Carrie. Bokens författare var den då 26-årige Stephen King. Under de fem decennier som gått sedan dess har han släppt ytterligare 87 böcker och är nu en av världens största författare.

Hans-Åke Lilja, en av världens ledande experter på Stephen King, har läst King i över 40 år, skrivit om honom sedan 1996 och intervjuat honom två gånger och har under lång tid följt honom på nära håll.

Mina tankar:

För mig har Stephen King betytt väldigt mycket för mig när det kommer till mitt läsande. Han var den första som jag upptäckte och började ta steget från ungdomsböckerna till vuxenböckerna. Jag var runt tolv år gammal och hans bok Varsel öppnade mina ögon.

Med sina böcker så skrämde han mig, King tog min hand och visade vilka monster som fanns i mörkret, ett mörker som jag under min barndom var jätterädd för. Han lyfte fram dessa monster och skrämde rädslan ur mig så att jag inte längre var rädd för mörkret, eller i alla fall inte lika mycket. Sedan att det kan ha infallit sig att jag blev äldre och mindre rädd på grund av det är en sak som jag väljer att ignorera. Det låter i mina öron bättre att Stephen King skrämde rädslan ur mig.

Jag har följt Stephen King och slukat hans böcker i cirka trettio år, dock så har jag de senaste åren fallit bakom hans utgivning då jag inte läst någon bok efter Mercedes-trilogin. Vilket är något som jag kommer att rätta till så snarast jag kan.

Att då få läsa en bok av en som följ denna författare ännu längre och ännu mera trognare än vad jag gjort kände jag innan jag ens öppnade boken en stor glädje och nyfikenhet på. Det sägs ju att delad glädje är dubbel glädje så när man hittar likasinnade som vill dela med sig av sina tankar så blir man glad.

Hans-Lilja har skrivit en bok tidigare om Stephen King där han tog upp diverse sidor av författaren som inte kanske hade så mycket med hans författarskap, utan saker han gjort runt denna. Det var en intressant och rolig bok att läsa.

Här har vi en slags uppföljning men denna fokusera i stället på just hans författarkarriär. Vi får följa med under femtio år när Lilja tar upp anekdoter får de olika tiderna. Det kanske är saker man redan vetat om, beroende på hur mycket man själv har forskat i när det kommer till Stephen Kings liv.

Att täcka femtio år är inte lätt, här är det som sagt små nedslag i stället för en djupgående biografi. Det är skrivet på ett lättsamt sätt och underhållande. Det är även skrivet på ett mycket personligt sätt, även om vi får ta del av Stephen Kings karriär så får vi även ta del av upplevelser från en beundrare. Denna personliga touch på berättandet gör att man känner av glädjen. Bitarna när Lilja får träffa självaste Stepen King är så att man känner av hur stort det verkligen är att få träffa denna ikon. Det är faktiskt så att man blir avundsjuk på Lilja för även om jag träffat många författare genom mina år som besökare på bokmässan i Göteborg så tror jag inget skulle slå att få träffa King. Tyvärr så tror jag aldrig denna dröm kommer att infalla.

Så vem riktar sig denna bok till då. Såklart till alla som gillar Stephen King, om man inte gör det så kan det nog bli tråkigt att läsa en bok om en specifik person. Men den är skriven så att man inte behöver vara ett inbitet Stephen King-fan så även de som har nyss fastnat i hans författarskap och vill veta mera om honom så passar boken riktigt bra.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Stephen King: Inte bara skräck

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

lördag 4 maj 2024

Björn Hellberg: Den ultimata stölden

Titel: Den ultimata stölden
Författare: Björn Hellberg
Sidantal: 299
Förlag: Lind & Co

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

Mitt i sorgen efter makens bortgång får Mikaela Eggers ett chockerande telefonsamtal. Först tänker hon ignorera det, men uppringaren återkommer med hotfullare krav. Efter svår beslutsångest beslutar sig Mikaela till sist för att kontakta polisen, trots att hon uttryckligen varnats för att koppla in ordningsmakten.

Därefter utlöses en dramatisk och kuslig kedjereaktion. Kommissarie Sten Wall och hans medarbetare i den fiktiva Staden på Västkusten tvingas arbeta på högtryck för att få fast en iskall och samvetslös gärningsman.

Mina tankar:

Detta är den senaste deckaren om Sten Wall, dock så kommer det en ny snart. Sedan starten, 1981, med Gråt i mörker, så har författaren skrivit närmare fyrtio av deckare och av dessa är närmare trettio om Sten Wall.

När det kommer till Björn Hellberg så behöver han ingen närmare presentation för det svenska folket. Skulle våga säga att de flesta vet vem han är, om det inte är från hans böcker så är det hans närvaro på tv i diverse sammanhang.

När det kommer till hans deckare så har han hittat sitt lilla hörn på deckarkartan. Han har skapat Staden, en fiktiv stad på västkusten som han själv säger har stora likheter med Laholm. Här har vi den rutinerade polisen Sten Wall som löser de ena brottet efter de andra. Med tanke på att det dör så gott som minst två i varje bok så får man säga att Staden börjar närmare sig Midsomer när det kommer till dödlighet.

Hans böcker är uppbyggda på mer eller mindre samma sätt så har man läst en så kommer man att känna igen stilen. Vissa deckare fokuserar hårt på polisens arbete och man hänger med de centrala karaktärerna, samt att mordet redan har skett eller sker på de första sidorna. Hellberg kör en annan stil, lite mera av de klassiska deckarna som Agatha Christie, där man först får träffa de olika karaktärerna som är aktuella för just den boken man läser just nu. Man får en insikt i hur de lever sina liv och kanske lite hintar om vad det är som kommer att leda till att någon kommer att dö. De återkommande karaktärerna träder ofta in i handlingen lite senare för att då lösa fallet.

Denna bok är absolut inget undantag när det kommer till denna mall och likt de tidigare delarna så är orsaken till brottet mer eller mindre tidlöst, vilket gör att boken aldrig blir förlegad. Vad jag menar med detta är att vi har de klassiska temana i hans böcker, det kan vara otrohet eller avundsjuka som leder fram till att någon går så långt som att döda en annan. Andra deckarförfattare har valt att ligga rätt i tiden med sina böcker, detta gör att de kanske efter några år känns oaktuella. Nu finns det inget rätt eller fel i detta, själv tycker jag att båda lägren gör det rätta så länge man får ihop en bra historia.

En annan sak som man känner igen i hans böcker är att han blandar in en dos humor i det blodiga allvaret, detta är en fin balans och jag tycker att han ligger helt rätt på vågen när det kommer till detta. Han väljer även att inte måla upp det blodiga även om mordoffret har blivit gruvligt bragt av livet. Detta gör att om man som läsare vill ha spänning med inte gotta sig i det blodiga så fungerar hans böcker riktigt bra. Det går lite åt mysdeckare, men ändå inte.

Som vanligt så har han ett rikt galleri av karaktärer, nya som återkommande, och de är färgstarka personligheter, de flesta med sina underligheter. Det är alltid lika trevligt att dyka ner i Staden och träffa på dessa.

Språket sitter precis där det skall och det flyter på riktigt bra, handlingen är lätt att ta till sig och man känner att man riktigt kan koppla bort från vardagen och bara försvinna in i boken. Att den sedan bjuder på en nöt, som man kan försöka knäcka om man vill eller att man bara följer med och låter karaktärerna lös den ensamma, är en bonus som tas emot mycket väl.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en lättsam men spännande deckare som bjuder på klassiska toner när det kommer till genren. Dock så kanske man får säga att serien kanske går emot alla fysiska lagar när det kommer till åldrandets gång. Med tanke på att alla vår kära Sten Wall var något över 50 redan 1981 så är det underligt att han nu över fyrtio år senare inte åldrats mer än till strax över 60. Ser inga problem med att man ruckar på dessa lagar och jag hoppas på att han stannar i denna ålder i många år till.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Gråt I Mörker (Sten Wall)
Likspett (Sten Wall)
Snöfallet
Narrspegel (Sten Wall)
Lastbart (Sten Wall)
Vena amoris (Sten Wall)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

fredag 3 maj 2024

Tobias Grimstad: Hemmafruarnas raster

Titel:
Hemmafruarnas raster
Författare: Tobias Grimstad
Sidantal: 49
Förlag: Kraxa förlag

Baksidestext:

"Jag tror det var Glas som försökte sälja något. Majblommor eller vad det var. De hittade blommorna utströdda vid stenbrottet. Pojken hittade de inte. Hans mamma blev sig aldrig lik. Det var det ingen som blev. De sitter fast i de där veckorna som flugor under kökslampan."

Bygdens försvunna pojkar har nästan helt glömts och minnet av barndomens somrar på Kinnekulle plågar och förföljer Daniel. Helst vill han bara hålla sig långt därifrån, men gamla Matilda Stenström har dött och på hembesök hos farmor följer han med på begravningen. Inte ens i sina vildaste drömmar hade han kunnat föreställa sig vad det leder till.

Mina tankar:

Detta är en novell i Kraxa förlags satsning på skräcknoveller i singel- och fickformat.

Det vi har här är lite av en hemmavändare, dock bara på besök, som genom minnen återupplever bitar av sin barndom i någon form som jag skulle vilja säga dras åt det melankoliska hållet. Det är lite av smärtsamma minnen samtidigt som det målas upp på ett sätt som även gör att man känner av att det är en annan tid som återspeglas för en.

Det vi får återberättat här är dels huvudkaraktärens barndom och även en sidoberättelse om några barn som försvann, något som aldrig fått en förklaring.

Skräcken finns i bakgrunden hela tiden, den kanske inte gör så mycket väsen av sig men den kryper sig närmare och närmare på läsaren. Det finns bitar som jag inte kan nämna då jag skulle avslöja för mycket av handlingen men det finns någon vändning kan jag avslöja.

Det är ett behagligt och målande språk i novellen. Man känner som sagt av tiden den utspelar sig under och man kan lätt få en bild i huvudet. Författaren lyckas med att fånga ens intresse och den osar av känslor av alla dess olika slag.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en skräck som är lite av del långsammare slaget som långsamt kryper på en och jag lovar att det är skräck i novellen, man måste bara läsa ut den vilket man lätt gör i en sittning.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

torsdag 2 maj 2024

Sanne Åberg: Viddernas väv

Titel: Viddernas väv
Författare: Sanne Åberg
Sidantal: 337
Förlag: Visto förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Jag flöt. Eller flög. Flöt på vågor av luft. Flög med hjälp av vingar som inte var mina egna. Färdades genom den fria luften, buren på sätt som inte var möjliga. Solen var så stekande och varm, ljuset så intensivt, som att de hinnor som brukade skydda nere på marken inte fanns.

Att vara drottning är krävande. Att vara mamma också. Och Ailsa vill lyckas bra med båda. Kanske ställer hon stundtals lite för stora krav på sig själv. Tillvaron växlar mellan känslomässigt intensiva perioder och perioder av förlamande saknad och längtan. Till slut blir det för mycket.

Då kommer drömmarna med dimma, drömmar som får henne att tänka på den besegrade kejsaren. Är han trots allt inte död? Tillsammans med sin älskade beger hon sig västerut, ut på okänd mark, för att finna svaren. Till sin hjälp har de en märklig karta och en urgammal kraft.

Mina tankar:

Detta är den tredje delen i fantasyserien Elsinorien, de tidigare delarna heter Lysande klot tvenne och Knutar och band.

Man skall ha läst de tidigare delarna för att hänga med bäst i handlingen. Denna del håller samma stil som den andra boken i serien. Den första boken var lite av en portalfantasy och det klassiska temat om den onde som härskar över världen i den andra boken så ändrades stilen något. Man hade fortfarande de klassiska fantasyelementen men när det kom till uppbyggnaden av själva handlingen så saknades något, inte för att det var något negativt men det var något som i alla fall jag inte var van vid när det kommer till att läsa fantasy. I den andra boken så fanns det inget direkt mål som handlingen drogs till, inte ett så kallat uppdrag om man vill kalla det så. I stället så fick man ta del av huvudkaraktärens liv under en längre period, man fick helt enkelt se denna växa upp och utvecklas genom tidens gång.

I denna så är det rätt så lika, det finns än en gång inte ett uppenbart mål. Boken är skriven i jag-form och ibland är det så att nästan huvudkaraktären pratar direkt till oss läsare. Det är som att hon sitter och berättar om sitt liv för en person, eller att man på ett sätt läser i en dagbok. Man får uppleva huvudkaraktärens tankar och funderingar samtidigt som livet går vidare.

Detta att det inte finns ett mål är absolut inget fel i boken. I stället för att fokusera på att karaktärerna skall ta sig närmare detta mål så får de leva sina liv och hantera mera vardagliga bekymmer och mindre mål i livet som i sig själv och tillsammans blir ett större mål, att leva sitt liv.

Det är ett lugnare tempo i handlingen och kanske inte så mycket spänning i form av fara, men det förekommer även sådant. Den tar i stället sin tid och drivs fram på ett harmoniskt sätt och med ett finstämt språk och har underliggande känslor i sig.

Denna kom ut 2022 och jag hade fått en känsla, innan jag läste boken, av att detta var den sista delen i serien. Men så fick jag för ett tag sedan se ett inlägg på sociala media att hon önskade om att skriva en fjärde bok. Varje bok i serien har i sig själv varit avslutande men med tanke på att serien är mera en iakttagelse av en persons liv än att den har ett utstakat mål så öppnades det upp för fler delar i serien.

Jag rekommenderar den till alla som vill läsa en fantasy som är lite lugnare och drar åt mera ett livsöde i stället för ett uppdrag.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Lysande klot tvenne (Elsinorien #1)
Knutar och band (Elsinorien #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

tisdag 30 april 2024

Alice Ekström: Midvinterköld

Titel: Midvinterköld
Författare: Alice Ekström
Sidantal: 42
Förlag: Seraf förlag

Baksidestext:

På julaftonsnatten kommer de. Varje år för att hämta guldet på spiselkransarna, men de som inte kan betala för sig får istället sätta livet till. Gammelfolket terroriserar Elsas by. Styrda av kung Vinter, har hon själv upplevt hur ondsinta de är, som natten de tog hennes föräldrar och lämnade henne och brodern föräldralösa.

En julaftonsnatt bestämmer sig Elsa för att slå tillbaka. Hon ska döda kung Vinter om det så är det sista hon gör. Med sin fars gevär stadigt i händerna väntar hon på hustaket tills hon ser skuggorna som tar sig nedför himlen och närmare skorstenen.

Hon är redo. Nu ska vintern äntligen få ett slut.

Mina tankar:

Detta är en novell som rör sig i julens spår, men kanske inte på det sättet som man tänker julen.

Detta är en mycket mörkare version av julandan, den sprider inte glädje bland karaktärerna i novellen utan i stället av skräck. För på julafton kommer kung Vinters undersåtar för att kräva in den årliga skatten, de som inte kan betala i guld får betala med liv. Men en julafton sätter sig en flicka och hennes bror upp emot detta tyranniserande välde och slår tillbaka.

Man känner igen en hel del av sägnerna om julen, nu pratar jag inte om jesus födelse utan mera om de gamla folksägnerna om olika väsen, tänk tomtar och troll. Det är den mörkare versionen vi möter här och kanske till och med en mörkare än den. Även om man pratade om kol i strumporna för de som inte varit snälla och vad som hände om man glömde sätta ut gröt till hustomten så var det aldrig prat om att få sätta livet till.

Här har författaren spunnit vidare på jultraditioner och slagit ihop det med att kung Vinter, som man kan säga är jultomten, är en härskare som håller sitt välde i hårda tyglar genom att driva skräck i de som bor där.

Det är en mix av en julsaga, som ändå innehåller traditionella teman som hopp och snällhet, och en spännande berättelse om att stå upp mot det grymma som vill trycka ned en. Jag tycker att författaren får till denna mix på ett bra sätt och språket flyter på riktigt bra och det är målande beskrivet.

Jag rekommenderar denna novell till alla som vill ha en julsaga, vilket kanske är just nu är fel tid när vi vandrar mot varmare tider, som håller på traditioner samtidigt som de förvrider dem. Den bjuder på spänning och då det är en novell så läser man lätt ut den i en sittning.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

tisdag 23 april 2024

Mohlin & Nyström: Den tysta fågeln

Titel: Den tysta fågeln
Författare: Peter Mohlin & Peter Nyström
Sidantal: 480
Förlag: Norstedts

Baksidestext:

En benbit hittas i ett fågelbo i Grums och väcker stor uppståndelse. Trettio år tidigare försvann tvillingarna Brodin mystiskt från en lekplats i den värmländska bruksorten. Kommer benet från en av pojkarna? Varför dyker det upp nu?

På gatan där tvillingarna bodde tar spekulationerna ny fart. När en man som varit borta länge återvänder sprider sig en obehaglig stämning i grannskapet. Något är i görningen.

Före detta FBI-agenten John Adderley - numera polis på länskrim i Karlstad - får den nyöppnade utredningen på sitt bord. Men han är splittrad. Att sköta en mordutredning och samtidigt ta hand om sin nioåriga brorsdotter sätter honom på helt nya prov.

Mina tankar:

Detta är den tredje delen om John Adderley, de tidigare böckerna heter Det sista livet och Den andra systern.

Boken är i stora drag rätt så fristående, men jag rekommenderar ändå att man läser böckerna i rätt ordning så att man förstår sammanhanget när det kommer till de återkommande karaktärernas liv och relationerna emellan. Man får en bättre presentation av karaktärerna om man gör det och man får även se hur de utvecklas.

Lite kortfattat så är John Adderleys bakgrund att han är en FBI-agent som jobbar undercover, saker leder till att man måste lämna landet. Då väljer han Sverige som han har bott i som barn, det finns anledningar till att han gör det, vilket som första boken handlar om. Han får igenom att jobba som svensk polis men då under ett annat namn.

Författarduon startade riktigt starkt med sin debut och presenterade en karaktär som rör sig på en tun tråd mellan rätt och fel, utan att säga för mycket så ramlar han ibland över på fel sida men kanske av rätt anledning. De har skapat en intressant person som jag känner är levande, han är inte perfekt utan gör sina misstag, vilket är helt normalt. Han har en inre kärna som vill hjälpa och försvara de svagare, men jagas av ett eget dilemma att få sin verkliga identitet avslöjad, vilket kan vara dödlig om fel personer får reda på. Detta skapar ett djup och en röd tråd igenom böckerna som gör att man måste bara fortsätta läsa för att se hur det skall sluta.

Det aktuella fallet i denna bok är lite av ett cold case som kommer ut till ljuset då skelettfynd görs. Detta rör om i grytan och det blir en knivig utredning då personerna samhället som berörs av det gamla fallet verkar dölja det ena och det andra. Det blir en klurig nöt att knäcka både för polisen och för läsarna, författarna håller oss på halster och lägger ut falska som äkta ledtrådar.

Det är ett gediget språk som flyter på riktigt bra. Författarna har fått till en handling som både underhåller och berör. Känner att det inte är en renodlad svensk polisroman utan det finns något mera över handlingen, något som osar thriller som liknar internationella författare.

Så med denna tredje bok får jag säga att författarna inte det minsta gjorde mig besviken. Jag fick det jag förväntade mig efter att ha läst de tidigare böckerna, plus lite mera, vilket var positivt. Jag känner att de verkligen har något på gång här och om de fortsätter i denna stil så känner jag att denna serie kan, eller redan gjort det, sätta sin stämpel på den svenska deckarkartan och att den gör en skillnad i stället för att bara drunkna i det stora havet som den består av.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en genomarbetad och spännande bok som bjuder på fart samtidigt som den tar sin tid till att låta karaktärerna leva och utvecklas. Jag ser verkligen fram emot att läsa nästa bok, som jag såg nu skall komma i december.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Det sista livet (John Adderley #1)
Den andra systern (John Adderley #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

måndag 22 april 2024

Lina Arvidsson: Min morfar hade en butik

Titel:
Min morfar hade en butik
Författare: Lina Arvidsson
Sidantal: 34
Förlag: Kraxa förlag

Baksidestext:

"De små händerna var hårda som klor, fågelklor, när hon tog sig upp till stående. Hon rörde på munnen. Jag såg det ske men jag hörde inget."

Butiken säljer leksaker från förr. På hyllorna finns rostiga gamla bilar, speldosor, kinaschack och färgglada lådor med lock som far upp när man trycker på en knapp. I butiken finns också dockorna med sina hårt stoppade tygkroppar och stumma ansikten av porslin. Dockorna man kan önska liv i och släppa fria ...

Mina tankar:

Detta är en novell som ingår i Kraxa förlags projekt att släppa skräcknoveller i singelformat.

Novellens huvudkaraktär är en ung flicka och hennes morfar har en antikaffär som inriktat sig till gamla leksaker. Flickans hedersuppdrag är att städa och hålla rent bland porslinsdockorna som står på sin hylla. Men en dag så börjar det hända saker med dockorna.

Den är skriven i jag-form och vi får uppleva händelserna genom den unga flickan och det är på det sättet även hennes tolkning om vad det är som hon upplever.

Det är en krypande känsla som kommer när man läser denna novell. Den börjar mysigt med en ung flicka som hjälper hennes morfar i hans butik. Det är något med dockor som kan skrämmas, en del äldre dockor ser på ett sätt hemska och med livlig fantasi kan man lätt se och få för sig saker. Så det är en bra grund att ha när man skall bygga upp en skräckberättelse.

Språket är lätt att ta till sig och det är med en målande och inlevande röst som vi får ta del av händelsen. Nu vill jag inte tolka in allt för mycket i berättelsen, det kan vara att författaren har skapat den bara för att få till en att rysa. Men med tanke på att det är genom den unga flickans ögon vi ser hur allt händer så kan man tänka sig att detta är bara hur flickan ser det, eller vad hon till och med väljer att visa oss läsare. På slutet fick jag en känsla av något, men det lämnar jag till andra läsare att se om de också upptäcker det, som sagt jag kanske tolkar in för mycket mellan raderna.

Jag rekommenderar den till alla som vill ha en ryslig berättelse som man lätt tar i en sittning. Jag gillar denna satsning på skräck i novellformat som Kraxa förlag har börjat med, har läst några av dem och har ännu inte blivit besviken. Kommer absolut att läsa fler av dessa noveller, men kommer även att spana in denna författares andra verk då jag gillade stämningen hon fick till här.

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

söndag 21 april 2024

David Renklint: Blixtregn

Titel: Blixtregn
Författare: David Renklint
Sidantal: 320
Förlag: B. Wahlströms

Baksidestext:

Eli har besegrat Vittra och stoppat marorna, men hon fruktar att de snart kommer att börja röra sig igen. Tillsammans med Dagda och Nåjd beger hon sig till huvudstaden Himinfjäll, där hoppas hon få hjälp från kimärerna. Men i Himinfjäll möts trion av förnekelse, och för att övertyga ledarna behövs bevis på att marorna faktiskt finns. Samtidigt kämpar Eli med ett annat problem - kraften som har pulserat i hennes armstump, hennes enda vapen mot marorna, har slocknat. Tillsammans med Nåjd reser hon återigen söderut, för att väcka den till liv.

Det Eli inte vet är att hennes kraft kommer med ett högt pris, och innan allt är över ska hon tvingas göra saker som känns omöjliga.

Mina tankar:

Detta är den andra delen i en fantasyserie som riktar sig till barn i åldern 9-12. Den första delen heter Blixtbarn. Denna kom ut 2021.

Denna fortsätter där den förra slutade, man skall ha läst den innan man ger sig på denna annars kommer man att inte förstå hela handlingen.

Om man har läst den första boken så vet man vad man har sig att vänta här. Även om den riktar sig till barn så håller inte författaren tillbaka, i alla fall inte så jättemycket, av att gå mot det mörkare hållet, de har lite av en vuxen ton i sig. Detta gör att även man som vuxen kan läsa dessa böcker och känna att man får ut något av dem.

Vi befinner oss i en värld, om det är vår egen eller inte är svårt att säga, det kan vara någon gång i framtiden eller en helt annan värld. Just detta spelar inte en så stor roll. I stora drag så kan man säga att bakgrundshistorien är att stora delar av världen befinner sig i en slags istid. Nu börjar isen smälta på sina håll och ur denna is kommer det varelser, maror, som vandrar som en pest över världen och dödar, eller till och med förvandlar, alla människor de kommer åt.

I förra boken så mötte vi Eli, en ung tjej som med hjälp av några andra lyckades stoppa marornas marsch, men hon känner att hon inte stoppat dem helt utan bara tillfälligt. Hon har förlorat ena handen, det gjorde hon innan första boken började, genom att blixten slog ned i hennes hem. I den förkolnande stumpen så hade hon fått magiska krafter, av vilka slag får man redan på i första boken. Men nu, efter att ha stoppat marorna, har kraften försvunnit och hon måste få tillbaka den.

Jag sa om första boken att den väckte känslan man fick när man var barn/ungdom och slukade sina första fantasyböcker i form av David Eddings. Här fick man samma känsla igen, men måste tillägga att det inte är någon kopia av dessa böcker, nej den står starkt på egna ben.

Författaren är även en skräckförfattare med en del vuxenskräck i bagaget. Detta lyser igen ibland till min förtjusning. Marorna, så som Renklint beskriver dem, ser jag som några zombieliknande varelser och det blir absolut en slags skräckkänsla när de kommer in i bilden.

Samtidigt så finns det drag av det klassiska fantasyelementen att det ingår en lång resa, som kommer att förändra och utveckla karaktärerna. Det finns ett uppdrag, att få tillbaka kraften i den förkolnande stumpen och samtidigt stoppa marorna, vilket också får en att tänka på de klassiska elementen.

Världen skiljer sig dock från den klassiska medeltida versionen av en värld, vilket man ofta tänker på när fantasy nämns. Här har vi i stället en blandning av steampunk och någon typ av dystopi. Det är en trevlig mix som författaren har fått till och det blir en intressant värld som man gärna vill veta mer om.

Nu verkar det som att det inte blir någon mer bok i denna serie, man får ett slut i denna bok men ändå känns det som att författaren inte helt stänger dörren till någon slags fortsättning och jag hoppas faktiskt på att det kommer att komma en.

Jag rekommenderar denna till alla ungdomar som vill ha en spännande bok som bjuder på en intressant värld och en handling som kommer att beröra en samtidigt som den bjuder på underhållning. Serien är perfekt till bokslukaråldern och man kommer att få svårt att lägga ifrån sig boken. Men även äldre som gillar fantasy och vill ha något lättläst men ändå innehåller någon vikt när det kommer till handling kan komma att få ut något av denna bok.

Tidigare omdömen om författaren:

Det går en liten ängel
Järvflickan
Blixtbarn (Blixtbarn #1)
Kraften vaknar (Strömånge #1)
Vittring (Strömånge #2)


Följ mig på Facebook eller Instagram
 

Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar.se

lördag 20 april 2024

Frida Hallberg: Unik undvik undersvik

Titel:
Unik undvik undersvik
Författare: Frida Hallberg
Sidantal: 36
Förlag: Fåglar förlag

Baksidestext:

Jag hittade en karta från tiden innan, när dygnen var kortare och Sverige fortfarande kallades ett land. Jesushamnen hette Stiftsgården och Frökenhamnen gamla skolan. Ljusnans vatten nådde inte ens i närheten av dem. Så många hus och gårdar försvunna i djupet, ätna av tiden.

Mina tankar:

Detta är en novell, den finns i en antologi vid namnet Hälsingesagor, men jag har läst den i format av en liten häftad bok där endast denna novell ingår.

Om man skall försöka genrebestämma berättelsen, vilket man ofta vill göra, så är det något av en dystopi, i form av att vi befinner oss i ett framtida Sverige som större delar befinner sig under vattnet, blandat med fantasy, i form av magi som drar sig åt folksagornas håll.

Här möter vi en kvinna som vill ta sig bort från det vattenskadade samhället som hon bor i, möglet äter upp huset som delvis står under vatten. Hon bor vid en hamn som folk besöker och en dag så kommer det en grupp människor som har ett mål, det visar sig att de kanske har funnit en väg bort från denna vattenfulla tillvaro. De har en resväg till ett annat land, kanske till och med en annan värld.

När det kommer till noveller så är det svårt att måla ut hela bakgrunden till den berättelse som författaren vill berätta. Och här finns det verkligen en hel del saker som man som läsare vill ha reda på. Nu är det så bra att denna novell hänger ihop med författarens trilogi En sång för Jorden, nu har jag inte läst denna serie men jag misstänker att man kommer att få den större bilden uppmålad i den serien. På baksidan på novellen så står det att den fungerar som en introduktion till serien och efter att ha läst den så får jag verkligen känslan av att det är just det som novellen är.

Novellen är ett smakprov. Vi får känna på författarens stil när det kommer till språket och även hennes fantasi när det kommer till att skapa karaktärer och miljöer. När det kommer till stilen så är det inte det episka och storslagna som kommer fram här, inte heller så är det en handling som pumpar adrenalin och har halsbrytande scener. Det vi möts av här är ett mera långsamt tempo och det håller sig nära till de centrala karaktärerna när det kommer till deras liv och tillvaro, det är även en naturnära känsla som man träffas av här. Det är lugnande och harmoniskt på ett sätt, men även medryckande och spännande på sitt vis.

Det är en intressant berättelse som målas upp här och jag känner absolut en nyfikenhet på att läsa trilogin som knyter an till denna novell. Den lyckades med det den skulle, att väcka ett intresse. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en mera nedtonad fantasy men ändå innehålla magi, samt att den har en relationsdriven handling samtidigt som den har en intressant värld att visa upp.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

torsdag 11 april 2024

David Baldacci: Till varje pris

Titel: Till varje pris
Författare: David Baldacci
Sidantal: 476
Förlag; Bra Böcker

Baksidestext:

Mason ”Mace” Perry var en kontroversiell polis i Washington DC tills hon blev kidnappad och ditsatt för ett brott hon inte begått. Hon förlorade allt – polisbrickan, karriären, friheten – och satt två år i fängelse. Nu är hon tillbaka på utsidan, fast besluten om en enda sak: att bli polis igen.

Hennes enda chans att komma tillbaka är att lösa ett stort fall på egen hand och därigenom bevisa att hon är värdig polisuniformen. Trots att hennes syster är polischef och står på hennes sida, måste hon arbeta i skuggorna. En hämndlysten federal åklagare gör nämligen allt för att skicka tillbaka henne till fängelset. Det är då Roy Kingman kommer in i hennes liv.

Roy Kingman är en ung advokat som arbetade med samhällets mest utsatta medborgare innan han tog ett välavlönat jobb på en advokatbyrå i Washington. Mace och Roy träffas efter att han hittat liket efter en kvinnlig kollega på advokatbyrån.

Utredningen av advokatens död avslöjar överraskande hemligheter från både den privata och offentliga sektorn i huvudstaden. Det som började som ett rutinärende tar snart en fruktansvärd och oväntad vändning…

Mina tankar:

David Baldacci är nog nästan ingen som behöver en närmare presentation och man gillar att läsa spänning. Sedan debuten Absolut makt, 1996, har han skrivit i nuläget närmare femtio böcker, så gott som alla inom spänningsgenren.

Denna bok kom ut 2009 och vi blir presenterade för Mason Perry, en tuff kvinna som i bokens början blir utsläpp från fängelset. Hon är en polis som blivit ditsatt för ett brott som hon inte begått, det ledde till två års fängelse och av med sin karriär. Men hon är envis och kan inget annat än polisyrket så hon ger sig på att få tillbaka det. Hennes mål är att, genom att lösa ett svårt fall, få tillbaka sitt jobb och samtidigt rentvå sitt namn.

Hennes vägar korsars med Roy Klingman som är advokat och en dag finner en kollega död på jobbet. Mason ser möjligheterna i att lösa fallet men det visar sig ligga mer bakom dödsfallet än vad hon till början anade. Att hon sedan motarbetas av en federal åklagare gör inte saken lättare.

Som alltid med David Baldacci så vet man vad man kan förvänta sig i hans böcker. Det är hög spänning som han bjuder på, han gillar att röra sig i maktens korridorer och vill gärna slänga in konspirationer och skumma affärsuppgörelser. Språket har han efter så många böcker slipat till så det sitter precis som det skall.

När det kommer till karaktärerna så gillar han att ha med starka karaktärer som står upp mot de som missbrukar sin maktposition. I Mason Perry tillsammans med Roy Klingman så tycker jag att han får till en bra duo som står upp mot detta. Masons bakgrund är intressant och man vill gärna läsa vidare för att se hur det kommer att sluta.

Tyvärr så verkar detta som att denna bok var planerad som en första bok i en serie, men det har inte dykt upp någon fortsättning på denna och med tanke på att den kom ut 2009 så tror jag knappast att det kommer att göra det. Vad detta beror på vet jag inte, kan ha varit att den, när den kom ut, inte fick det mottagandet som Baldacci hade förväntat sig, eller så var det helt enkelt så att han inte själv kände att han hade en intressant fortsättning. Detta är lite synd för jag hade gärna sett en upplösning på hur det kom sig att Mason blev ditsatt och om hon klarar av att få tillbaka sin karriär.

Skall man då läsa boken när man inte får alla svar. Det tycker jag absolut, även om man inte får en avslutning på huvudkaraktärens egna motgångar så får man ett svar och avslut på det aktuella fallet i boken. Så jag rekommenderar denna om man läst andra böcker av Baldacci och uppskattat dessa. Vill man ha en välskriven och spännande internationell thriller med sammansvärjningar så är detta absolut boken att läsa. För övrigt om man ännu inte läst en bok av David Baldacci och gillar spänning så kan man så gott som ta upp vilken bok som helst av honom, bara ha koll på så att det är första delen i de många serien han skrivit eller att det är en fristående bok utan några uppföljare.

Omdömen om andra böcker av författaren:

Geniet (Sean King & Michelle Maxwell #3)
Samlarna (Kamelklubben #2)
Förrädarna (Kamelklubben #3)
De rättfärdiga (Kamelklubben #4)
Dubbelspel (Sean King & Michelle Maxwell #4)
Dagen noll (John Puller #1)
Jakten på Amos Decker (Amos Decker #1)
De bortglömda (John Puller #2)
Lång väg till rättvisa (Atlee Pines #1)
Minuten före midnatt (Atlee Pines #2)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tycker om boken: Bokbloggar

måndag 8 april 2024

Johannes Pinter: Karatemumien

Titel: Karatemumien
Författare: Johannes Pinter
Sidantal: 102
Förlag: Egmont Publishing

Baksidestext:

Läraren Engelbrekt kontaktar de fem barnen en lördagsmorgon. Ett monster är löst på Gläntebyskolan!

Det är en riktig mumie som haltar omkring i korridorerna. Den ser läskig ut och verkar väldigt arg. Och så har den ett smycke som den kan hypnotisera med. När barnen kommer närmare upptäcker de dessutom att mumien är värsta mästaren på karate.

Karatemumien går ut i staden mot Gläntebys museum. Där pågår en utställning som den verkar intresserad av.

Tove, Oliver, Johanna, Musse och Charlie måste nu plocka fram sina förmågor för att hindra den från att nå sitt mål.

Mina tankar:

Detta är den andra boken i skräckserien Monster Monster. Den inleddes med Den köttätande tentakelväxten. Serien blev på tretton böcker och den riktar sig till barn i åldern 6-9.

I den första boken så fick vi möta fem barn som blev kvar på skolan när de missade bussen för en skolresa. Läraren Engelbrekt samlade ihop dem i en sal och visade dem en gammal dokumentärfilm. Då blixten slog ner så hände det saker, projektorn som hade visat filmen fick magiska krafter så att den kunde projektera verkliga monster. Det var inte bara den som fick magiska krafter när blixten slog ned, alla barnen fick varsin magisk kraft som utgick från vad de gillade att göra och var duktiga på. I första boken så bekämpade de en köttätande tentakelväxt.

I denna bok så fortsätter äventyret och monstret i denna bok är en mumie, men inte vilken mumie som helst en som kan karate. Barnen försöker att stoppa mumien men den verkar inte vilja bli stoppad och den beger sig mot stadens museum som Toves mamma jobbar på.

Johannes Pinter är en rutinerad skräckförfattare och han gillar att skrämmas, men han är även mycket för barn och även om han drar åt skräckhållet så håller han det nere så att det i stället för skräck blir ett äventyr för barnen, de som är i boken och de som är tänka att läsa den.

Det finns en underliggande betydelse i boken, eller i hela serien skulle jag nog säga fast jag bara läst de två första. Det är att Pinter vill med sina böcker få barnen som läser dem att inse att det är viktigt med sin kreativitet, att man skall våga använda den och inte trycka ned den eller låta någon annan göra det. Denna uppmaning bakar han in väldigt bra i äventyret.

Språket är väldigt lättläst, vilket inte är det minsta konstigt med tanke på vilken målgrupp som boken riktar sig till. Men ändå får han till en berättelse med fart i, vilket är viktigt för att hålla kvar intresset, samtidigt som den är underhållande både i form av spännande och rolig. Boken fungerar riktigt bra om barnet själv vill läsa, men även som högläsning och då känner jag att man även som förälder nog får ut något av lässtunden, inte bara tiden med barnet utan av själva boken.

Så jag rekommenderar den till alla barn som vill ha en spännande läsning som vill väcka ens egen fantasi. Som förälder behöver man inte vara orolig att barnen kommer att få mardrömmar av dem, men ändå kan den vara en bra inkörningsport till skräckens värld.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Vackra kyrkor jag besökt och de fruktansvärda jag där mött
1007
De mörkermärkta (De mörkermärkta #1) (Tillsammans med Mattias Leivinger)
Stormskörd (De mörkermärkta #2) (Tillsammans med Mattias Leivinger)
Den köttätande tentakelväxten (Monster Monster #1)
Karmakoma

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

söndag 7 april 2024

Maria Hernius: Förvildad

Titel: Förvildad
Författare: Maria Hernius
Sidantal: 374
Förlag: Storify Publishing

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.


Baksidestext:

Efter utmanande prövningar och hårda strider har Eld och Månklanen lyckats med det omöjliga. Men fienden är ständigt på jakt. Varelsernas aktivitet ökar och inte ens den djupaste vildmark går längre att gömma sig i.

I hopp om att hitta hjälp att frita andra människor från varelsernas gårdar och få svar om var hon kommer ifrån, ger sig Eld iväg på en vandring tillsammans med sina vänner genom människans förfallna Europa. Tillsammans måste de korsa ett landskap av ruiner och förrädisk vacker men dödlig natur.

Är sökandet efter svar värt uppoffringarna det mörka paradiset kräver? Och vem är egentligen den riktiga fienden i en värld där alla gör allt för att överleva?

Mina tankar:

Detta är den andra delen i den dystopiska serien Mörkt paradis. Den första delen heter Bara den starkaste överlever.

Det är en direkt fortsättning på första boken så man skall ha läst den innan man ger sig på denna. Dock så friskar början av boken upp de viktigaste händelserna från förra boken, författaren har vävt in detta bra i handlingen utan att det skall kännas att det blir något långdragig upprepning som man redan vet.

Vi befinner oss på jorden i en framtid, riktigt hur långt fram i tiden vet man som läsare inte riktigt. Något har hänt med tillvaron, varelser som man bara kan kalla för monster har tagit över makten och de har människor i fångenskap och använder dem till olika saker. Vi fick reda på en del av detta i första boken, men än är allt berättat för oss läsare. Det känns att det är många frågetecken som vi läsare ivrigt väntar på att få svar på.

Platsen som förra boken utspelade sig på är mer eller mindre Centraleuropa, så mycket har vi fått klart för oss. Vi har fått uppleva en brutal upplevelse när vi lärde känna de centrala karaktärerna, som då satt i fångenskap. Nu kämpar de för att överleva ute i naturen, det är en kamp om födan och att hålla sig borta från monstren som vill fånga in dem.

Tecken visar att det i norr kan finnas människor som lever i frihet, långt borta från monstren. En grupp bestämmer sig för att kolla upp om det finns någon sanning i detta. Det blir en farofylld resa mot norr.

Karaktärerna utvecklas och deras relationer emellan förändras och växer. Författaren håller en bra balans mellan att driva fram handlingen med spänning och att låta världen och karaktärerna att växa inför läsarnas ögon. Som läsare blir man nyfiken och man kan inte släppa boken för man undrar hur det kommer att gå samtidigt som man känner av mysteriet om vad som hänt världen och vilka dessa monster verkligen är. Det är smart av författaren att inte visa alla kort meddetsamma utan att portionera ut dem, antingen rak på sak eller med små ledtrådar.

Detta skall bli, om jag förstår det rätt, en trilogi och då är detta den så kallade mellanboken. Vilket brukar vara en bok som bygger vidare på det man fick till sig i första boken och även bygga upp till vad som komma skall i den sista delen. Just dessa två saker klarar boken av riktigt galant och när man läser sista sidan i boken så kommer man att vilja ha nästa del redan nu. Nya frågor har kommit upp och det är lite av en cliffhanger som den slutar med.

När det kommer till språket så finns det en ton i författarens röst som får en att fångas av handlingen. Hon får till en spännande handling och en målande miljöbeskrivning som gör att man känner sig på plats ute i den vilda naturen med karaktärerna.

Detta är riktigt bra och jag rekommenderar den till alla som vill ha dystopi som bjuder på samma känsla som till exempel Hungerspelen men ändå står på egna ben då det inte är en kopia. Jag ser verkligen fram emot att läsa nästa del i serien för att då förhoppningsvis få svar på de många frågor som uppstått.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Mörkt paradis (Mörkt paradis #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

lördag 6 april 2024

Annah Nozlin: Utanför ljuset

Titel: Utanför ljuset
Författare: Annah Nozlin
Sidantal: 57
Förlag: Seraf förlag

Baksidestext:

Hangin och Jandrea tillbringar en stor del av sin lektionsfria tid i utkanten av Arivells stora, uråldriga bibliotek. Där ute i mörkret finns bortglömda skatter av kunskap att bärga för de blivande kunskapsväktarna. De vet inte att något rör sig i periferin som borde få fortsätta vila i glömska dunkel.

Mina tankar:

Detta är en novell som utspelar sig i samma värld som författarens serie Miras saga. Det är en fantasyberättelse som riktar sig till unga vuxna.

Vi möter här två unga kvinnor som håller på att utbilda sig till något som kallas för kunskapsväktare. Det har hänt saker i världen som gör att ett mörker brett ut sig och hotar tillvaron, det är farligt att bege sig ut i detta mörker utan något ljus.

De två vännerna tillbringar sin fritid till att undersöka de mer farliga delarna av det stora biblioteket som finns i Arivell, staden de bor i. Dessa delar är uppslukade av mörkret men där finns böcker som har kunskap som är som skatter om de kan komma över dessa.

I denna novell så får vi inte reda direkt mycket av bakgrundshistorien så man känner sig lite förvirrad och vill veta mera. Vad är det som hänt världen? Jag misstänker att då det är en, som det står på baksidan, fristående novell i samma värd som författarens serie Miras saga, som jag inte ännu har läst, så är den på ett sätt kanske inte så fristående.

Det är inga problem att hänga med i berättelsen. Den är fint berättad och med en berättarstil som suger in dig i handlingen. Man blir nyfiken på vad som händer. Dock så tror jag att man skall ha läst serien för att kunna få ut det mesta av denna novell, då misstänker jag att man har mera kött på benen om vad det är som pågår i denna novell. Så jag rekommenderar att man spanar in hennes böcker innan man ger sig på denna novell.

Jag har läst hennes debutbok som också ingår i denna värld, men den utspelar sig hundra år tidigare och det märks verkligen för även om det var ett tag sedan jag läste den boken så mindes jag tillräckligt mycket för att inte känna till situationen i denna novell. Detta väcker ett intresse och nyfikenhet. Vad har hänt världen sedan första boken? Jag känner att jag måste ta reda på detta och läsa de övriga böckerna om denna värld.

Jag rekommenderar denna novell till alla som vill ha en berättelse som man lätt tar sig igenom i en sittning och bjuder på mystik och fantastik. Men vill man ha ut det mesta av berättelsen så skall man först fundera på att läsa böckerna men på ett sätt så fungerar denna som ett smakprov på författarens stil.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

En av de sista (Ekens dotter #1)

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

tisdag 2 april 2024

Erika Rockborn: Författarmorden

Titel: Författarmorden
Författare: Erika Rockborn
Sidantal: 369
Förlag: Hoi Förlag

Baksidestext:

Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord.
Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött - och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman.

Inom kort blir ännu en känd författare mördad, även denna gång precis som sin egen romankaraktär. Varför just deckarförfattare? Och vem döljer sig bakom signaturen "Öga för Öga" som skriver inlägg hos bokbloggarna?

Alicia Lundberg, en ung polis, har nyligen tillträtt sin tjänst som kriminalinspektör vid enheten för grova brott och deltar i utredningen. Ett intensivt spaningsarbete tar sin början och en katt-och-råtta-lek med förövaren inleds. När Alicia allra minst anar det gillrar mördaren en fälla ...

Mina tankar:

Detta är den första boken i en serie, denna kom ut 2021 och det har efter det kommit två delar till.

Det är en deckare med den unga polisen Alicia Lundberg som huvudkaraktär. Jag blev riktigt nyfiken på boken när jag läste om att den börjar med ett mord på bokmässan i Göteborg. Det är ett ställe som jag besökt flertalet gånger och känner mig bekant med. Har läst andra böcker som utspelat sig där och tycker det blir lite extra kul när man har varit på platsen som berörs i boken.

Dock så lämnar boken rätt så snabbt mässan, till min personliga besvikelse, det har inget med boken att göra utan det är mera att jag ville ha befunnit mig på mässgolvet lite mera även i bokform. Men jag får vänta till hösten då jag skall besöka mässan igen.

Boken är utformad i ett lite klassisk format av deckare med en mordgåta där man även som läsare försöker lista ut vem som är den skyldige. Tycker att författaren har fått till det på ett sätt som både är lättsmält och underhållande samtidigt som den bjuder på spänning och lite klurigheter och vändningar. Man kanske får en idé vem som är den skyldiga tidigt men man är ändå aldrig helt säker och under resans gång så kanske man till och med släpper sina första tankar då författaren lägger ut ledtrådar som både leder till den riktiga mördaren men även åt fel håll.

När det kommer till karaktärerna så kanske alla kanske inte riktigt agerar fullt logiska, men det är inget som skaver och när man tänker efter så är det mänskligt att inte agera logiskt i alla situationer. Det är med facit i hand som man inser vad man gjorde fel.

Alicia Lundberg, huvudpersoner i boken, är ibland impulsiv och gör saker som hon inte borde utsätta sig för. Men precis som jag sa det är inte alltid man tänker rätt och det blir lite av hennes karaktärsdrag. Trots hennes brister, eller kanske tack vare, så vill man läsa vidare för att se hur det kommer att sluta, hur allt ligger till.

Boken kanske inte revolutionerar deckargenren, vilket i sig är svårt och ytterst få böcker klarar av, men den tillför en lättsam lässtund och en avkoppling. Så jag rekommenderar den till alla som vill ha en deckare som bjuder på Göteborg-miljö och mord, sedan att den blir lite av meta då den utspelar sig i författarvärlden, dock alla påhittade, är en liten bonus för de som gillar böckernas värld.

Jag skall absolut läsa de andra delarna i serien för att se hur det utvecklar sig, både när det kommer till karaktärerna som författarens stil.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar