måndag 25 september 2017

Grimm


Titel: Grimm
Författare: Flera
Sidantal: 343

Handling:

En antologi där författarna har tagit de klassiska Grimm-berättelserna och skrivit om dem med lite ändringar. De har gjort om dem i en modern tappning för en mera vuxen publik. Möt Rödluvan, Snövit, Askungen och de andra som du troligen aldrig mött dem förut.

Mina tankar:

Känner med det samma att detta blir inte lätt att skriva om en antologi då det är många författare som man får ta del av, många olika röster, tankar och idéer. Så att greppa allt detta och sammanfatta blir tufft men jag skall försöka göra mitt bästa. Det är allt från författare som tidigare givit ut böcker till helt nya författare som (tror jag) inte givit ut något tidigare.

Jag ser detta som en teaser/provsmak av de olika författarna. Man får möta 20+ olika författare och man hittar kanske nya att följa med på deras skrivkarriär. Vem vet för några av de nya författarna är det kanske starten på en lång karriär.

Jag skall erkänna att jag föredrar längre historier, där handlingen får ta sin tid och utvecklas. Men när jag hörde talas om denna bok (och dess syster Grimm Darker) kände jag att detta var något som jag bara tvungen att läsa. Att skriva en novell är nog på ett sätt svårare än längre verk (vilket är svårt det också på sitt sätt), man skall fånga läsaren med det samma, få denne att lätt förstå handlingen och sedan på några sidor knyta ihop det. (Notering: jag har väldigt liten koll på vad det verkligen tar att skriva olika saker då jag endast har halvt försökt mig på att skriva båda sakerna, så jag kan vara helt fel ute och cykla.) Jag tycker dock att författarna i boken får till det bra med sina alster.

Jag gillade hur författarna har tagit de klassiska sagorna, vridit och vänt på dem. Det kan vara allt från en annan tid, bytt på rollerna till att mixat ihop flera kända sagor till en. Alla författarna har satt sin egen prägel på sagorna och gjort dem till sin egen saga. Många har de (likt de gamla sagorna) en tanke/ett budskap som man vill lyfta fram.

Det finns allt i denna bok, vissa är humoristiska, andra är mera åt det skrämmande hållet. Det finns spänning, kärlek och sorg. Några är riktigt tankeväckande också.

Jag ser framemot att läsa andra boken, Grimm Darker, i detta projekt som skall vara ännu mörkare, om jag förstått det rätt.

Inbunden Bokus Adlibris

Följ mig på facebook.
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur

2 kommentarer:

  1. Väldigt nyfiken på de här böckerna, speciellt Grimm Darker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den skall bli spännande att läsa. Blir nog någon bok eller två innan jag läser Darker.

      Radera