onsdag 29 maj 2019

David Renklint: Det Går En Liten Ängel

Titel: Det Går En Liten Ängel
Författare: David Renklint
Sidantal: 190
Förlag: Miramir Förlag/Whip Media 

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket. 

Handling:

Vi träffas i en stödgrupp för folk som utsatts för övernaturliga attacker. Hon, som tappade tänderna när hon nästan blev dränkt i Alviken. Jag, som har Den bakom mig. Den som viskar jag älskar dig och som kvävde mina föräldrar när jag var liten. I en stuga vid Alviken utanför Leksand ligger hennes pappa döende i cancer. Jag följer med henne dit, till viken som fortfarande dränker människor efter att de tappat tänderna och fått benen krossade. Jag vill veta vad som finns i Alviken. Behöver veta.

Mina tankar:

Detta är David Renklint debutroman men det är inte mitt första möte med hans texter, han har även medverkat i några antologier som jag läst, Jul Igen och Grimm. Detta är en snyggt paketerad skräckberättelse.

Man kommer rätt in i handlingen och med bara några meningar är man fast i denna historia. Man blir nyfiken på karaktärerna man möter och undrar vad de är för några och vad som ligger dolt i deras förflutna, för man anar att det finns en del under ytan. Mer än ögat först ser.

Jag gillar hur David Renklint håller uppe mystiken genom hela boken. Vi får bit för bit av bakgrunden förklarat för oss. Man misstänker lite på resan gång vad som har hänt och det knyts ihop riktigt bra på slutet. Jag gillar att jag medans jag läste boken tänkte på hur häftigt det skulle vara att läsa en berättelse som innehöll en speciell grej och utan att få det till hundra förklarat så tolkar jag det att just denna boken hade det, skall inte säga mera för vill inte förstöra om man inte läst boken.

Och när det kommer till skräckböcker så kommer ju kanske den viktigaste frågan av dem alla. Hur är det med själva skräckdelen av berättelsen? Ger den rysningar och/eller kanske illamående av äckel? Och jag kan säga att denna lever verkligen upp till detta. Jag personligen blev kanske inte rädd när jag läste denna, har nog härdat mig för mycket för detta. Men jag, även om det låter konstigt, njöt av stunderna av skräck som dyker upp i boken. De är bra beskrivna och man känner att man är där mitt i det ruskig och äckliga, för även äcklighet av olika grader förekommer i boken och då menar jag äckel på ett positivt sätt. Det är en konst att få till skräck så att det verkligen fungerar och speciellt i textform, film är lättare då man kan använda saker som ljud och jump scare, i textform får man förlita sig på att den som läser klarar av att leva sig in handlingen. Och Renklint klarar verkligen att förflytta läsaren till ögonblicken och får pulsen att rusa. Stort plus till detta.

Det är ett behagligt språk som är målande och lätt att ta till sig. Med en intressant handling och de korta kapitel som boken har flyger sidorna snabbt förbi, man har svårt att lägga ifrån sig boken innan sista sidan är utläst. Och när sista sidan är klar så vill man ha mera av denna författare. En riktigt bra debut som jag hoppas på att fler upptäcker och att detta är början till en lång karriär.

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar