fredag 17 maj 2019

Karolina Bjällerstedt Mickos: Dorei

Titel: Dorei
Författare: Karolina Bjällerstedt Mickos
Sidantal: 412
Förlag: Fafner Förlag

Ett recensionsex från förlaget, tackar så mycket.

Handling:

Larona kämpar förtvivlat för att återupprätta et fallna Storriket, och när hela Norrstad står i lågor inser hon att en nyföda kronprinsessan Berilen måste föras i säkerhet. Uppdraget går till Dorei, en ung kvinna med ovanliga krafter. Som skydd får hon med sig soldaten Turq, duvpojken Gambor och den mystiske Sagern.

Mina tankar:

Detta är Karolina Bjällerstedt Mickos avslutande del i fantasytrilogin Till Esperani. Denna del kom ut för första gången 2004 men har nu (2019) gets ut av Fafner Förlag i en lätt omarbetad version. Man har inte gjort några större ändringar utan finputsat på texten lite till.

Jag anser att man bör ha läst de två tidigare delarna för att förstå handlingen till fullo. En del saker som började växa fram i tidigare delarna blommar ut för fullt i denna. Det har gått en tid sedan förra boken och en del förändringar i världen har hänt. Man får inte klart för sig allt som har lett till detta men man får tillräckligt med information för att kunna ta till sig handlingen och den fortsatta berättelsen. Man får lite själv tänka ut vad som har hänt mellan böckerna.

I de tidigare delarna fanns det näst intill ingen magi. Vi fick lite aningar om den men den gjorde inget väsen av sig. Dock i denna är det lite annorlunda. Gnistan som vi fick bekanta oss lite med tidigare har nu växt sig starkt och fungerar som en slags magi med andeväsen. Det var lite svårt att ta till sig att det nu fanns en magi som spelade en stor roll i det hela. Men ju mer man bekantar sig med den bestå mera naturligt känns den i denna värld. Det är som att den har funnits där hela tiden bara att den legat och slumrat och först nu har väckts.

Det är en bråkig skara karaktärer vi möter i den gruppen som skall ta sig till räddning. Det är en lång resa och de olika karaktärerna går inte alltid ihop fast ändå finner de något gemensamt som håller dem ihop och fortsätter mot sitt mål. Det är inte bara en resa genom ett land utan för många av karaktärerna blir det även en inre resa där de får möta sina egna tankegångar och åsikter. De utvecklas både som personer och som en gemensam grupp.

Språket är likt de tidigare böckerna riktigt bra och genomarbetat. Karaktärerna är bra uppmålade och får sin egen röst. Jag hoppas med att denna nyutgivning av böckerna att flera får upp ögonen för denna trilogi, jag själv missade dem totalt när de kom ut första gången. Man får hoppas på att detta leder till att vi i framtiden får läsa fler fantastiska berättelser av Karolina för hon bevisar verkligen med dessa tre böcker att hon behärskar konsten.

Omdömen om tidigare böcker i serien:
Mantor
Larona

Häftad Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar