söndag 7 augusti 2022

Malin Thunberg Schunke: Ett högre syfte

Titel: Ett högre syfte
Författare: Malin Thunberg Schunke
Sidantal: 350
Förlag: Piratförlaget

Baksidestext:

Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för mord. Efter flera terrordåd har stämningen hårdnat i Europa, och den ärelystne domaren Philippe Duvernoy driver den franska brottsutredningen med järnhand.

Jakten på attentatsmännen spänner över flera länder, och i Haag blir den svenska åklagaren Esther Edh och hennes färgstarka italienska chef Fabia Moretti engagerade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins? Det komplicerade ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.

Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin förtvivlat för upprättelse, men framför allt för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser.

Mina tankar:

Detta är författarens debutroman, det är en spänningsroman och är den första i en serie. Denna kom ut 2019 och det har kommit tre till i serien.

Boken går ut hårt med ett blodigt attentat på en klubb i Frankrike. På klubben befinner sig fyra svenska män på en svensexa. En av dessa män, Amir, hamnar mitt uppe i attentatet och blir gripen av den franska polisen. Han misstänks att ha varit inblandad i detta attentat som klassas som ett terroristattentat.

Genom boken så följer vi en handfull av karaktärer som alla har på olika sätt är inblandad i efterföljderna och utredningen på detta attentat.

Att kalla boken för en deckare räcker inte till och är lite av något missvisande. När man säger deckare så tänker man ofta på en mordutredning, det stämmer förvisso att en utredning pågår i denna bok. Skulle sedan säga att den är en rättegångsthriller men det stämmer inte heller då handlingen inte utspelar sig i en domstol, vi följer några juridiskt utbildade personer som har som jobb att undersöka och utreda internationella fall.

Så det jag skulle närmast kalla genren för en juridisk thriller. Jag själv kan inte komma på att jag läst något som liknar detta, rättegångsthriller har man läst en del och mordutredningar har man läst hur många som helst i deckare. Denna kör en mix av det juridiska i rättegångsthrillers och utredningsdelen i deckare. Jag fann denna mix väldigt uppfriskande och intressant att följa med i handlingen.

Författarens har en bakgrund i det juridiska och vi får verkligen en bra insyn i hur det kan gå till i sådana här fall. Man får se en sida av länders rättsväsen som visar att humana rättigheter inte längre gäller då terrordåd kommer med.

Det är ett riktigt bra språk, det känns genomarbetat och finslipat, flyter på bra och har både ett djup när det kommer till beskrivningar men ändå något lätt över sig som gör att det är lätt att ta till sig både språket och handlingen.

Handlingen är spännande och intressant. Vi får verkligen en bra insikt i det kan gå till, man förstår denna rädsla inför terrordåd och att man gör allt för att förhindra dem, samt hårda åtgärder när man misstänker sådant. Men vi får även se en baksida till dessa åtgärder, det blir lite av något tankeväckande.

Jag rekommenderar denna till alla som vill ha en lite annan deckare än vanliga deckare men att det fortfarande är inom spänningsgenren. Jag själv kommer absolut att läsa författarens andra böcker.

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar