torsdag 7 mars 2024

Patrik Centerwall: Julgransplundringen

Titel: Julgransplundringen
Författare: Patrik Centerwall
Sidantal: 37
Förlag: Kraxa Förlag

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidestext:

”Julgransplundringen tappade lite av sin charm när Olssons fångade Jerker och hängde honom i den stora eken inne på deras gård.”

Vinternatten är obarmhärtigt kall och snöfallet och mörkret kompakt när Sandra och Malin kommenderats ut av farsan för att hämta hem sin döda brors kropp. Men det finns annat som också rör sig i natten. Varelser betydligt farligare än den jävla Olssongubben.

Mina tankar:

Detta är en novell som ingår i Kraxa förlags satsning på att ge ut noveller i små häften, då först och främst i genren skräck. Denna däremot kanske inte är en renodlad skräck utan mera ett dystopiskt nedslag i en mörk och brutal framtid.

Författaren slänger in oss läsare rätt in i handlingen. Vilket är vanligt när det kommer till noveller, de har inte tid att bygga upp något. Vi hamnar i en kall, dels för att den utspelar sig på vinter och dels för förhållandena, värld där det enda som gäller är att den starkaste överlever och att man måste skydda sin flock.

Det är inga direkt sympatiska karaktärer som vi stöter på i denna berättelse, inte de som de handlar om eller de som de möter. Något har hänt med världen som fått den att gå under, vad är inget viktigt för just denna handling, och det är troligen denna miljö som gjort att karaktärerna är som de är.

Med sitt trollbindande språk och målande miljöbeskrivningar samt färgstarka karaktärer så fångar Patrik in läsaren på ett sätt som gör att man får upp ett intresse för denna novell. Man känner att man lätt kan leva sig in i förhållandet som världen befinner sig i.

När man läst ut sista sidan av denna novell så kände man att man ville veta mera om denna värld, vad är det som hänt med den, hur ser det ut i andra delar av världen. Hur många har överlevt katastrofen? Hade gärna sett att författaren utökade denna idé till något större, flera noveller som löst hänger ihop eller en större berättelse där denna spelar ett sidospår.

Jag rekommenderar denna novell till alla som vill ha en spännande och mörk berättelse om en grym framtid. Något som man lätt läser i en sittning.

Omdömen om tidigare böcker av författaren:

Klockan och spegeln

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar