lördag 18 augusti 2018

Pascal Engman: Patrioterna

Titel: Patrioterna
Författare: Pascal Engman
Sidantal: 469
Förlag: Piratförlaget

Handling:

En kvinnlig journalist blir brutalt mördad och oron bland nyhetsredaktionerna i Stockholm sprider sig. Journalisterna är vana med att ta emot hot men nu när någon eller några tar hoten till verklighet så känner de sig ännu mindre säkra. Carl Cederhielm har en egen agenda, han skall skydda sitt land och har satt ihop en lista. Han skall hämnas dem som själva inte kan göra det. Samtidigt längtar en man, som befinner sig långt hemifrån, hem till Sverige.

Mina tankar:

Detta är Pascal Engmans debutroman, det är en thriller, och det är ingen dålig debut. Nu vill jag inte vara den som skiljer på svenska och internationella thrillers/deckare. Men jag måste lite frångå principerna och säga att detta är en bok av internationella kvalitéer när det kommer till uppbyggnad av handling och språk. Skulle påstå att boken håller lika hög kvalité som toppsäljarna bland de internationella thrillerförfattarna.

Språket är välslipat och handlingen ligger väldigt nära verkligheten. Det är kanske lite åt det extrema håller men åt andra sidan är det inte heller helt osannolikt att det kunde inträffa. Extremister och människohat, vilket håll det än går åt, är ett aktuellt ämne och ett ständigt hot mot den normala vardagen.

När jag läser visa stycken av boken så är det skrämmande, men trovärdigt, hur en extremist kan vara så lugn och så införstådd att hans tankar och åsikter är de korrekta. Det är hans uppgift (eller om man till och skall kalla det för kall) att få övriga världen att öppna ögonen och se sanningen.

Sedan får man även en inblick om hur det kan vara att vara en journalist, eller annan offentligt person för den delen och speciellt för kvinnor, om vilka hot man får från anonyma personer. Det är så att man skäms för mänskligheten för att även om detta är en påhittad historia så ligger det en sanning i boken om just denna utsatthet.

Det är flertalet historier, som först inte ser ut att ha något med varandra att göra, som långsamt och skickligt vävs ihop till att kulminera till ett otroligt spännande slut. Det hoppar smidigt bland de olika karaktärerna och man hänger lätt med i alla hopp utan att det blir det minsta rörigt.

Kort sagt en riktigt bra bok som jag rekommenderar till alla som vill ha välskriven spänning. Jag ser verkligen fram emot fler böcker av Pascal Engman.

Inbunden Bokus Adlibris
Pocket Bokus Adlibris
E-bok Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Bokbloggar.nu - Samlar bloggar om litteratur
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar