torsdag 15 oktober 2020

Martine Carlsson: Tears Of Winter

Titel: Tears Of Winter
Författare: Martine Carlsson
Sidantal: 398

Ett recensionsex från författaren, tackar så mycket.


Baksidetext:

Paradise is an illusion, and the progressive, experimental city of Nysa Serin was living on borrowed time. The winter festivities that should have warmed everyone’s heart take the contorted face of a feast of fools. Despite their knowledge, Selen, Louis, and Lissandro are swamped by events. Falling one after the other, the sick litter the streets of Nysa Serin. A natural pestilence? The vengeful hand of the gods? Turned into ashes, Louis’s dream slip through his fingers like a shattered cathedral of sand.

Jeopardizing its fragile stranglehold on the crown, the royal couple leaves for a desperate mission while, trapped inside the walls, the citizens strive to survive. Though the clock ticks on, in sickness and fear, the tensions surface and friendships are tested.

The line is thin between cowards and heroes. Should the rescuing party even make it back, the capital will never be the same again and neither will their lives. Therefore, why not haste into darkness… till death do us part?

Mina tankar:

Detta är författaren Martine Carlssons andra bok i som fantasyserie Light from Aphelion som började med Rising from Dust.

Då det är andra boken i en serie så skall man ha läst den första boken innan man läser denna. Denna tar vid en tid efter första boken. Nysa Serin, staden som fungerar som huvudstad i det land som Louis blev kung över i första boken, börjar anpassa sig efter de nya, och mer humana, lagar som han har infört. Plötsligt bryter en sjukdom ut i staden, en pest som sprider sig snabbt och skoningslöst och är väldigt dödlig. Staden sätts i karantän.

I dessa tider som vi lever i just nu är det lite olustigt att läsa om smitta och karantäner, tankarna förs automatiskt till vad som pågår just nu i världen med Corona. Nu är det visserligen en pest i boken som skall jämföras med de smittor, till exempel digerdöden, som fanns under medeltiden.

Jag tycker att denna serie skiljer sig lite från den traditionella versionen av en fantasyserie, vilket är inget fel på utan tvärtom känns som en frisk vind. I vanliga fall så är det en ondska som skall stoppas på något sätt, det kan vara en härskare som skall ta över världen, men i denna bok så finns inte detta. Denna mystiska pest som sprider sig i staden får stå för ondskan, men även det som kan finnas inne i en människa och vad denne kan göra om man sätts under pressade och farliga situationer.

Något som författaren vill lyfta fram i sina böcker är ett hbtq-tema då hon tyckte att det saknades i genren, i alla fall i rätt mängd. Hon väver in det i handlingen på ett bra sätt och det blir en viktig del i handlingen i hur karaktärer utvecklas.

Författaren väven in lite andra saker i handlingen från andra genren inom fantastiken. De som har läst första boken vet eller anar nog vad det är jag pratar om, just denna bit tror jag kommer att ta en mera central roll i tredje boken, Born to Liberty, som precis har kommit ut. Detta är också en härligt liten tvist på det klassiska fantasykonceptet.

Att fantasy och medeltida historia går hand i hand är inget ovanligt och i denna är det ännu starkare då författaren, om jag uppfattat det rätt, är väldigt influerad av just denna tid i vår historia och har lånat saker från det och vävt in det i handlingen.

Jag är inte direkt van vid att läsa böcker på engelska så jag kan inte säga allt för mycket om språket annat än att boken var, för mig, lite tung att läsa men jag hade inte svårt att hänga med i handlingen. Så språket är lite mera avancerat än vad man kanske skall ge sig på som en första bok när det kommer till att läsa på engelska, om man inte är van med det vill säga. Åt andra sidan så skall man ju pressa sina gränser för att bli bättre på något.

Så vill man ha en lite mörkare fantasy med komplexa karaktärer och en handling och miljö starkt förankrad i den medeltida världen så är detta serien att spana in. Fast det var lite tungt för mig att läsa den på engelska så är jag nyfiken på vad tredje boken handlar om, vill veta hur det kommer att gå för de karaktärer som man lärt känna.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Rising From Dust (Light From Aphelion #1)

Häftad Bokus Adlibris

Följ mig på Facebook eller Instagram
Se vad andra tyckte om boken: Bokbloggar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar