fredag 30 oktober 2020

Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom: Bortrövad - I Skogsfruns Våld

Titel: Bortrövad – I Skogsfruns Våld
Författare: Vilhelm Sundbom Och Jonas Sjöblom
Sidantal: 141
Förlag: Sunflower Produktion AB

Ett recensionsex från författarna, tackar så mycket.


Baksidestext:

Li har blivit bortrövad av skogsfrun och det visar sig snart att den mystiska kvinnan behöver hennes hjälp i kampen mot trollen. I hopp om att finna sin försvunne bror Tim antar Li uppdraget. Tillsammans med de mest oväntade följeslagarna ger hon sig av på ett farofyllt äventyr som hon sent kommer att glömma.

Mina tankar:

Detta är Vilhelm Sundbom (text) och Jonas Sjöbloms (illustrationer) andra bok i deras barnboksserie Bortrövad, en fantasyserie som riktar sig till 9-12.

Detta är som sagt den andra boken i en serie men istället för att fortsätta från var den första boken, Bortrövad – Fånge I Berget, slutade så utspelar den sig samtidigt men ur ett annat perspektiv. Så rent teoretiskt kvittar det om man läser denna först eller den andra, dock så skulle jag ändå säga att man borde läsa första boken först, samt att man inte väntar för länge mellan dessa två böcker.

I den första boken mötte vi en pojke vid namn Tim som vaknar upp, tydligen tillfångatagen av några troll. Hans syster, Li, som var med honom är spårlöst försvunnen. Vi fick ta del av hans äventyr när han försöker hitta sin syster, på vägen möter han ett antal väsen ur den nordiska folksagan.

Nu i denna är det istället systern, Li, som vi får följa. Likt hennes bror vaknar hon upp och vet inte vad det är som har hänt. Hennes bror är försvunnen och hon befinner sig hos en kvinna som säger sig vara skogsfrun. Hon har kallat på henne för att hon behöver hjälp med en sak.

Detta är ett roligt koncept att de utspelar sig samtidigt. Vi ser samma berättelse från olika håll, de utspelar sig olika platser men ibland så korsars deras vägar. Är man vaken när man kommer till dessa punkter och kommer ihåg vad som hände i den andra boken, den man läste först, så vet man mer om vad som hände just då. Det låter kanske lite rörigt men det är det verkligen inte, sedan vill jag inte avslöja mer av handlingen.

Denna serie är som en klassisk saga, den säger aldrig rent ut när den utspelar sig, men jag får en känsla av att det är en bra bit tillbaka i tiden, förbi alla moderna saker. Det är små saker som kommer fram som gör att jag tolkar det så i alla fall. Detta är en bra sak, för det gör att den blir en tidlös berättelse som inte åldras för att den använder saker som är moderna just nu.

Även likt de klassiska sagorna så är denna ibland lite mörk och kanske för några lite skrämmande. Men det är även ett stort äventyr som målas upp hör och den fångade i alla fall mitt intresse, barnet inom mig ville läsa vidare. Så för den läsgrupp som den verkligen riktar sig till kommer att sluka boken.

Den rör sig bland vår folksaga och det är många olika väsen som vi stöter på. Många traditionella väsen förekommer i boken. De målas upp på ett bra sätt, det förklarar inte allt utan hintar bara lite, så att det väcker ett intresse att läsa mer om dessa väsen. Och då kommer vi till vad jag sa när jag skrev om den första boken. Hade gärna sett att denna duo gör en faktabok om dessa väsen, det hade varit blivit ett snyggt appendix att ha till denna serie.

Det är ett lättsamt språk, vilket det bör när den riktar sig till barn. Det jag gillar med denna är att de väsen som vi möter i boken är inte självklara goda eller onda, vi vet inte riktigt vart vi har dem, det är en gråzon och den kan komma att ändra sig under resan gång.

Vi får absolut inte glömma bort att nämna de otroligt snygga bilderna som är med i boken, det är som varje bild kommer till liv, så bra är de. De är stämningsfulla och ger ett extra djup till äventyret.

Skall bli spännande att se vad som kommer att hända i tredje boken som heter Bortrövad - Ur Askan I Elden.

Omdömen om tidigare böcker av författarna:

Bortrövad - Fånge I Berget (Bortrövad #1)

Inbunden Bokus Adlibris
E-bok Bokus

Följ mig på Facebook eller Instagram 
Bokbloggar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar